Belgian Diamonds: "De finale van het WK korfbal halen? De concurrentie zit niet stil”

  Donderdag gaat in Zuid-Afrika het wereldkampioenschap korfbal van start. Naar alle verwachting zal Nederland er zichzelf opvolgen als het beste korfballand ter wereld. België ambieert het zilver, maar gemakkelijk wordt die opgave niet.

  “De concurrentie zit niet stil"

  België heeft in Zuid-Afrika iets recht te zetten, want de vorige twee grote toernooien waren tegenvallers. Op de Wereldspelen van 2017 werd België in de halve finale uitgeschakeld  door Taiwan en op het EK van 2018 greep de nationale korfbalploeg voor het eerst naast de medailles. 

   

  Op dit WK willen de Belgian Diamonds weer "the best of the rest" zijn. "Gemakkelijk wordt het niet”, zegt Jordan De Vogelaere, de enige in de selectie die in de Nederlandse competitie speelt.

   

  “De concurrentie zit niet stil. Vooral Taiwan investeert fel in het korfbal en werkt heel professioneel. Het zal in de toekomst alleen maar moeilijker worden om na Nederland het beste korfballand te zijn.”

  De groep beseft dat we iets recht te zetten hebben na dat desastreuze EK van vorig jaar

  Julie Caluwé

  “En toch móeten we de finale halen”, stelt Julie Caluwé, de meest ervaren Diamond. “Wij moeten laten zien dat België wél meekan. We hebben nog iets recht te zetten na het EK van vorig jaar. Dat leeft heel hard in de groep.”

   

  De finale is ook de doelstelling van bondscoach Detlef Elewaut: "Maar dan moeten we voorbij Taiwan geraken en dat wordt een close game. Verliezen kan altijd, maar veel hangt dan af van de manier waarop dat gebeurt. Als we een slechte halve finale spelen, dan moeten er conclusies worden getrokken."

  "De prestatie van het vorige WK evenaren"

  Het WK van 2015 vond in België plaats. De Diamonds speelden een fantastisch toernooi dat bekroond werd met een uitstekende finale tegen Nederland. In een sfeervolle Lotto Arena legde België meer dan een helft lang Nederland het vuur aan de schenen.

   

  “Deze groep moet in staat zijn om een soortgelijke prestatie neer te zetten”, zegt Julie Caluwé, die er in 2015 ook bij was. “De groep is nog jong, maar wel heel strijdvaardig en leergierig. Dus ooit gaat het er van komen. Maar als dat nú al zou kunnen, dan gaan we onze kans uiteraard grijpen.” 

  De Belgian Diamonds

  “De groep heeft stappen gezet. We reizen met veel vertrouwen af naar Zuid-Afrika"

  De voorbereiding op het WK was intensief. Sinds het einde van de veldcompetitie is de bondscoach voltijds met zijn selectie aan de slag gegaan. 


  “Drie maanden lang meerdere trainingen per week én oefenmatchen, dat is niet vanzelfsprekend", zegt nieuwkomer Tess Mathis. "Omdat wij amateurspelers zijn en dus naast korfballen nog werken of studeren. Er is weinig of geen tijd overgebleven voor andere dingen."

  We hebben de vorige twee toernooien ondermaats gepresteerd, het moet op dit WK kwalitatief beter

  Bondscoach Detlef Elewaut

  “We hebben drie maanden lang hard gewerkt en de ploeg heeft sinds het EK stevige
  stappen voorwaarts gezet. We reizen dan ook met een goed gevoel naar Zuid-Afrika”, besluit bondscoach Detlef Elewaut.

   

  "Een tweede wereldtitel, na de eerste in 1991, zit er nog niet in, maar een goed toernooi afwerken met een finale als bekroning moet kunnen."

  Bekijk de reportage uit het journaal:

  Het WK-programma in Zuid-Afrika

  • Groepsfase: 
   • Donderdag 1/08 België – Slovakije
   • Vrijdag 2/08 België – Hong Kong
   • Zaterdag 3/08  België – Engeland

   

  • Tweede ronde: maandag 5/08
  • Kwartfinales: dinsdag 6/08
  • Halve finales: donderdag 8/08
  • Finale: zaterdag 10/08