• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Yellow Tigers: "Olympische kwalificatie is deze zomer geen hoofddoel"

  De Yellow Tigers beginnen zonder verwachtingen aan het toernooi.

  Het is een drukke zomer voor de Yellow Tigers. Na de Nations League beginnen de Belgische volleybalvrouwen dit weekend aan het olympische kwalificatietoernooi. Nadien volgt ook nog het EK. Bondscoach Gert Vande Broek en zijn speelsters zijn realistisch. "Het lijkt onlogisch, maar voor ons is dit kwalificatietoernooi geen doel."

  Op het olympisch kwalificatietoernooi speelt België tegen vicewereldkampioen Italië, Nederland, dat 4e werd op het voorbije WK en Kenia. Alleen de eerste in elke poule plaatst zich voor Tokio 2020. Vande Broek predikt realisme: "Deze landen zijn intrinsiek sterker dan ons en de gemiddelde leeftijd ligt ook 7 jaar hoger. Zij moeten dus nu presteren. Voor Nederland en Italië is dit toernooi een hoofddoel, voor ons niet."

   

  "Het lijkt onlogisch, maar in deze drukke zomer was de Nations League ons hoofddoel. Daar wilden we het behoud verzekeren. Dat is gelukt, maar het was een intensieve campagne met heel veel wedstrijden over de hele wereld. Daarom heb ik de speelsters 3 weken rust gegeven en zijn we pas weer aan het trainen. Wij spelen dus eigenlijk als voorbereiding op het EK, later in augustus."

   

  "Daar is de doelstelling duidelijk: we moeten de 2e ronde halen en stiekem hopen we op een plaats in de top 8. Met een goeie prestatie op het EK behouden we onze ranking en dat is dan weer goed voor de WK-kwalificaties."

   

  Wordt de olympische droom dan nu al opgeborgen? "In januari is er nog een 2e kwalificatietoernooi. Dat is iets makkelijker, maar ook dat wordt moeilijk. Er zijn maar 4 Europese ploegen op de Spelen. Ik blijf hopen dat het ooit lukt, maar deze Spelen komen te vroeg", aldus Vande Broek. 

   

  "De gemiddelde leeftijd van mijn groep is 20,5 jaar. We hebben de voorbije 2 jaar veel progressie gemaakt en dit is een van de sterkste selecties waar ik al mee gewerkt heb bij België. Er is talent, maar er is vooral gedrevenheid en grinta. Er wordt veel en hard getraind. De voorbije Nations League, waar we met deze groep knap 7e werden, was een van de absolute hoogtepunten in mijn 10 jaar als bondscoach."

  Gert Vande Broek: "De volgende Olympische Spelen komen te vroeg voor deze jonge groep"

  "De groep is jong, we hebben nog veel tijd om Spelen te halen"

  • Britt Herbots: "Het is een heel drukke, maar ook een heel leuke zomer. In de Nations League hebben we in 5 weken tijd een heel goeie groep gevormd. Dat toernooi heeft ons ook het nodige vertrouwen gegeven. De automatismen zijn er. Het is een heel gedreven groep. Fysiek zijn we niet de sterkste ploeg van de wereld, maar we zijn enthousiast, jong, leergierig, ... En we brengen een beetje fun in het spel. Ons rechtstreeks plaatsen voor de Spelen wordt een onmogelijke zaak, maar we hebben nog veel tijd. De groep is jong."
  • Celine Van Gestel: "De Spelen halen wordt heel moeilijk op dit toernooi. Op de Nations League hebben we een aantal toplanden geklopt, maar die speelden met een B-ploeg. We maken wel veel progressie en we vechten voor elkaar. We blijven realistisch, maar we gaan er wel voor. We leven meer toe naar het EK. "

  Britt Herbots: "Ons plaatsen voor de Spelen is nu een beetje een onmogelijke zaak"

  Celine Van Gestel: "Leven nu als groep toe naar het EK"