• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Vicewereldkampioen FIFA Stefano Pinna: "Opnieuw finale spelen zou straf zijn"

  Stefano Pinna

  Levert Stefano Pinna opnieuw een topprestatie? Onze landgenoot heeft een pauze ingelast om te schitteren op het WK.

  Vanaf vandaag maakt de gamingwereld zich op voor de FIFA eWorld Cup, het wereldkampioenschap rond het voetbalspel FIFA. Net zoals vorig jaar wordt België vertegenwoordigd door Stefano Pinna. Vorig jaar bereikte hij de finale, maar werd hij geklopt door de Saudiër Mosaad Aldossary. Wat mogen we dit jaar verwachten?

  32 spelers zullen vanaf vandaag tot aanstaande zondag strijden voor de wereldtitel in het spel FIFA. Net als vorig jaar zijn er 4  groepen van 8 spelers. De top 4 stoot door naar de knock-outfase. Groepen A en B zijn gamers die op de Xbox spelen, Groepen C en D zijn PS4-spelers. Tot in de halve finales blijven de spelers ingedeeld per console, de finale is er dus eentje tussen de beste Xbox- en PS4-gamer.

   

  De FIFA eWorld Cup was vorig jaar een groot succes voor Stefano Pinna, die als beste PS4-speler de finale wist te bereiken. Daarin moest hij echter het onderspit delven tegenover Xbox-gamer Mosaad Msdossary Aldossary. De kers op de taart ontbrak, maar de 50.000 dollar aan prijzengeld verzachtte de pijn voor een deel. 

  Break heeft deugd gedaan

  Op een jaar tijd is er intussen veel gebeurd. Waar Stefano Pinna vorig jaar als speler van PSV Eindhoven op het WK actief was, zit de nummer 3 van de wereld op de PS4 momenteel zonder team. In februari won hij zijn allereerste toernooi bij de profs, maar echt tevreden is hij nog niet over zijn seizoen.


  "Ik heb een goede prestatie nodig op het WK, anders was mijn jaar niet wat ik er van verwachtte", heeft Pinna al eerder in een tweet laten optekenen. Wat bedoelt hij daar juist mee? "Ik leg mezelf nogal veel druk op en ik wil nog meer vooruitgang boeken dan ik al gedaan heb. Op toernooien wist ik vaak ver te geraken, maar naar het einde toe was het steeds net niet. En dat stoort me enorm", verduidelijkt hij bij Sporza.

   

  Zo bereikte Pinna geregeld halve finales op toernooien, maar net op dat moment verloor hij vaak de controle. "Ik had stress om fouten te maken. Ik nam minder risico's in aanvallend opzicht en dat deed me vaak de das om."

   

  Pinna nam daarom de beslissing een tijdje te rusten, om de batterijen weer op te laden voor dit WK. "Dat was een goede beslissing. Je moet mentaal sterk in je schoenen staan als je FIFA speelt en dat ontbrak op het moment van mijn beslissing. Nu heb ik er weer zin in."

  WK-finale 2018

  Stefano Pina verloor vorig jaar de finale van het WK van de Saudiër Msdossary.

  "Als ik mijn niveau haal, is er veel mogelijk"

  En dus gaat Stefano Pinna opnieuw op zoek naar een gloriemoment in de O² Arena in Londen, andermaal het strijdtoneel voor de FIFA eWorld Cup. Tot de grote favorieten behoort hij niet, maar hij kan wel als outsider gerekend worden. Wie zijn de jongens die we in de gaten moeten houden? 

   

  "Je komt dan uit bij de namen die het vaakst genoemd worden: op de Xbox Donovan Tekkz Hunt en de huidige wereldkampioen Mosaad Msdossary Aldossary en op de PS4 Nicolas Nicolas99fc Villalba", weet Pinna.

   

  "Tekkz is echt de grote favoriet. Hij won doorheen het jaar al 7 prijzen. En als Nicolas zijn niveau haalt, zal het lastig worden voor mij om hem aan de PS4-kant te kunnen verslaan."

   

  Kijkend naar zijn groep, staat enkel de Fransman Corentin Maestro99_ Thuillier boven Pinna op de ranking. Wat verwacht hij van Groep D? "De partij tegen Maestro wordt een moeilijke, maar hij steekt er niet echt bovenuit zoals een Nicolas in Groep C. Ik verwacht altijd bij de beste 4 in mijn groep te eindigen, maar ik ben wel op mijn hoede voor de Brazilianen Fifilza en Zezinho en voor de Amerikaan Joksan."

   

  Eens de groepsfase doorgesparteld, vragen we ons dan af of een scenario als vorig jaar opnieuw mogelijk is. Kan Pinna andermaal de finale bereiken? "Het wordt wel een moeilijker WK dan vorig jaar. Er zijn betere spelers bijgekomen", benadrukt hij, "maar als ik mijn niveau haal, is er veel mogelijk. De finale bereiken is niet onmogelijk, maar wel zeer moeilijk."

  Nog enkele cijfertjes en weetjes

  • De 32 aanwezige spelers strijden dit jaar voor een totale prijzenpot van 500.000 dollar. De winnaar verdient 250.000 dollar, de vicewereldkampioen krijgt 100.000 dollar.

  • De jongste speler op dit WK is Dylan DullenMIKE Neuhausen. De Duitser is 16 jaar oud.

  • 2 aanwezige spelers op dit WK zijn momenteel free agents, waaronder Stefano Pinna. De meeste spelers vertegenwoordigen een club of organisatie. 8 professionele voetbalclubs worden op dit WK vertegenwoordigd: het gaat om Ajax, Basel, Melbourne City, New York City, PSG, Sporting, Werder Bremen en Wolverhampton Wanderers.

  • Duitsland treedt aan met 6 spelers op dit WK. Brazilië stuurt 5 spelers naar Londen, Engeland en Frankrijk ieder 3. Pinna is de enige vertegenwoordiger voor België.

  • Msdossary kan de 3e speler ooit worden die 2 maal wereldkampioen wordt. Het zou echter een unicum zijn als hij de titel dit jaar pakt. Nog nooit werd iemand 2 maal na elkaar wereldkampioen.