• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Zwitsers gerecht fluit Semenya terug: geen WK voor Zuid-Afrikaanse atlete

  De soap rond Semenya blijft duren.

  Caster Semenya (28) moet een kruis maken over het WK van eind september in Doha (Qatar). Het Zwitserse hooggerechtshof heeft een tijdelijke schorsing van de omstreden IAAF-regels ongedaan gemaakt. "Maar dit houdt me niet tegen in mijn gevecht", reageert een teleurgestelde Semenya, titelverdedigster op de 800 meter.

  De Zuid-Afrikaanse Caster Semenya is een zogeheten hyperandrogene atlete, wat betekent dat ze van nature meer testosteron aanmaakt en dus ook meer mannelijke kenmerken heeft.

   

  Om de competitie bij de vrouwen zo eerlijk mogelijk te houden, wil de IAAF dergelijke atleten verplichten om pillen te slikken die de testosteronwaarden binnen de perken houden.

   

  Na een verloren zaak voor het sportarbitragehof TAS werd Semenya tijdelijk uit de nood geholpen door het Zwitsers hooggerechtshof, die de testosteronregels tijdelijk opschortte voor Semenya.

   

  Nu heeft datzelfde gerechtshof, dat zich later pas over de grond van de zaak zal uitspreken, de opschorting van de regels weer ingetrokken. Hierdoor moet Semenya een streep trekken door het WK.

   

  "Ik ben heel ontgoocheld dat ik mijn zuurverdiende titel niet mag verdedigen", liet Semenya al weten via haar advocaten. "Deze beslissing zal mij echter niet tegenhouden om te blijven vechten voor de rechten van vrouwelijke atleten."