• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Referee Office is tevreden over prestaties videorefs op speeldag 1

  Ref D'hondt kende twee terechte strafschoppen toe in Waasland Beveren-Club Brugge.

  Het Professional Referee Department van de voetbalbond blikt tevreden terug op de beoordelingen van scheidsrechters en videorefs tijdens de openingsspeeldag van de Jupiler Pro League. 5 cruciale fases werden correct ingeschat.

  De Video Assistant Referee (VAR), die aan zijn tweede volledige seizoen begint, kwam op speeldag 1 drie keer tussen voor "On Field-interventies". Dat zijn fases waarin beslist moet worden over strafschoppen of rode kaarten.

   

  Volgens het Professional Referee Department van onze voetbalbond legde scheidsrechter Lothar D'hondt in Waasland Beveren-Club Brugge (1-3) de bal 2 keer terecht op de stip na handspel. In Zulte Waregem-KV Mechelen (0-2) raadpleegde ref Jonathan Lardot het scherm, nadat Kaya een voetfout had gemaakt op Walsch in het strafschopgebied. Ook Essevee kreeg terecht een strafschop (die overigens gemist werd). 

   

  Eerder in die match werd het doelpunt van KV Mechelen-spits Engvall goedgekeurd door de videoref, waardoor twijfels over buitenspel opgeborgen konden worden. Ook de 2e goal van Anderlecht-aanwinst Michel Vlap tegen KV Oostende (1-2) werd door Bram Van den Driessche terecht afgekeurd. 

   

  Het Referee Department herinnert er bovendien aan dat scheidsrechters bij het laatste voorbeeld van Vlap het scherm niet moeten raadplegen. "Deze buitenspelfases zijn feitelijk, waardoor scheidsrechters niet naar het scherm moeten komen. Bij deze situaties is geen interpretatie mogelijk en kan de VAR de beslissing aan de ref op het terrein meedelen." 

  Bekijk in een fragment van Extra Time vanaf 1"15 de afgekeurde 2e goal van Vlap: