Over nieuwe penaltyregel: "Voetballers zijn geen pinguïns"

  We zijn een speeldag ver in het nieuwe voetbalseizoen en de VAR (Video Assistant Referee) beroert de emoties. Ook in Extra Time. Volgens Gert Verheyen zal de VAR binnenkort bijna in elke bal tegen de hand in de zestien een penalty zien. "Wat is een onnatuurlijke beweging?"

  Afgelopen zaterdagavond gingen Waasland-Beveren en Club Brugge rusten met een 1-1-tussenstand. Beide doelpunten op de Freethiel werden gemaakt vanop de stip. Twee keer floot scheidsrechter Lothar D'Hondt aanvankelijk niet, maar hij kwam telkens terug op dat besluit op aangeven van de VAR.

   

  Gert Verheyen begrijpt de reactie van D'Hondt. "In de twee gevallen merk je aan het feit dat hij eerst niet floot, dat zijn eerste gevoel was dat het geen penalty's waren. Volgens het nieuwe reglement moet je wel penalty fluiten, maar ook mijn gevoel zegt dat er weinig aan de hand was."

   

  De nieuwe regel over strafschoppen spreekt niet meer over intentie of de arm die naar de bal gaat. De nieuwe richtlijn spreekt over een onnatuurlijke beweging.

   

  "Het is een makkelijke regel voor regelmakers om te zeggen "alles wat onnatuurlijk is, is penalty". Maar wie bepaalt wat onnatuurlijk is? Je armen achter je rug houden is de enige manier om het op te lossen, maar als voetballer ben je geen pinguïn, he. Je armen zijn ergens."

  Wie bepaalt wat onnatuurlijk is? Je armen achter je rug houden is de enige manier om het op te lossen.

  "Bij tackles ook. Je hebt een steunarm en de andere arm is automatisch boven je lichaam. Als de bal die arm raakt, is dat volgens de regels onnatuurlijk. Ik zeg nee, dat is natuurlijk."


  Franky Van der Elst zag in de wedstrijd van Anderlecht tegen KV Oostende hoe Samir Nasri probeerde de bal tegen de arm van een tegenstander te trappen. Verheyen pikte daar op in.


  "Zo ver gaat het komen. De nieuwe regel is net niet zeggen: "Alles wat tegen de hand is, is penalty"."

  De nieuwe regel is net niet zeggen: "Alles wat tegen de hand is, is penalty".