• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Dembélé: "CL-finale missen was jammer, maar heb geen seconde spijt"

  Dembélé voelt zich goed in China.

  Dembélé voelt zich goed in China.

  Mousa Dembélé heeft geen spijt van zijn transfer naar China. Dat vertelde de middenvelder afgelopen week in een lang interview met de BBC. "Het is "maar" 12 uur met het vliegtuig, maar je komt in een totaal andere wereld terecht."

  "Ik wou een cultuurschok"

  Mousa Dembélé ruilde afgelopen januari Tottenham voor Guangzhou R&F in het zuiden van China, in de regio van Hongkong. Ontkennen dat zijn transfer ook met geld te maken had, doet Dembélé niet. Maar er is ook meer.

   

  "Geld speelt een rol, natuurlijk", zegt Dembélé. "Mensen die naar hier komen, verdienen veel geld. Maar als je naar hier komt voor het geld en niet geniet van de ervaring en je opsluit in je hotel, dan is het hier niet leuk."

   

  "Als je goed verdient en geniet van de cultuur, dan is het een leuke ervaring. Ik heb mijn ploegmaats van Tottenham verteld dat ik in de laatste jaren van mijn carrière in een ander land wou spelen. Toen er een aanbod uit China kwam, was ik blij, want het was een grote uitdaging. Ik wou een cultuurschok."

   

  "China is heel anders. Onder meer de manier waarop mensen zich in het dagelijkse leven gedragen. Het is "maar" 12 uur met het vliegtuig, maar je komt in een totaal andere wereld terecht. Als er twee negatieve zaken zijn, dan is het dat ik mijn familie en vrienden mis en dat het in Guangzhou heel het jaar warm is. In de winter 22 graden en 6 maanden lang meer dan 30 graden en vochtig."

   

  De sterke en sierlijke stijl van Dembélé lijkt ook perfect te passen bij wat de Chinese fans verwachten van buitenlandse spelers op het veld. "Ze willen spelers die uit het niets iets creëren. Constante spelers, die voortdurend breed spelen, maken onvoldoende het verschil omdat er maar drie buitenlanders op het veld mogen staan."

  Chinezen willen spelers die uit het niets iets creëren. Constante spelers, die voortdurend breed spelen, maken onvoldoende het verschil omdat er maar drie buitenlanders op het veld mogen staan.

  "Mijn nieuwe ploegmaats lachten me allemaal uit"

  Mousa Dembélé heeft er een levenservaring bij, maar sportief miste hij door zijn keuze wel de finale van de Champions League. Als hij een halfjaar langer bij Tottenham was gebleven, had hij die meegemaakt.

   

  "Mijn nieuwe ploegmaats lachten me allemaal uit", zegt Dembélé aan de BBC. "Maar mensen die me kennen, weten dat ik nooit spijt heb van keuzes. Het missen van de finale is jammer, maar ik heb geen seconde spijt."

   

  "Ik was heel blij voor Tottenham dat het de finale bereikte. De club verdiende het. Er zijn geen spelers die harder werken en het zijn heel goeie jongens, dus ik wou dat ze succesvol waren."

  De boodschap van Dembélé voor de CL-finale