• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  De 8 clubs uit 1B aan het woord: "Het zal opnieuw van details afhangen"

  Beerschot en Lokeren openen het seizoen om 20.30u.

  Als het seizoen in 1B even spannend wordt als vorig jaar, dan zullen we opnieuw met argusogen naar de Proximus League kijken. Sporza laat de 8 clubs zelf aan woord. Vanavond openen Beerschot en Lokeren het seizoen.

  Oud-Heverlee Leuven

  Grootste verandering?

  Weinig nieuws onder de zon bij Oud-Heverlee Leuven. De club wordt nog altijd gesteund door de King Power-groep en trainer Vincent Euvrard en sportief adviseur Frank Vercauteren kwamen al in februari naar Den Dreef. "In de omkadering is er hier en daar wat veranderd: Hans Visser als assistent, Gerry Oste als keeperstrainer, ...", legt OHL-trainer Euvrard uit.

   

  "De spelersgroep is ook wel al wat veranderd, maar de basisploeg van begin februari tot het einde van het seizoen, die is er nog. We hebben dus wel iets om op te bouwen."

  Transfers

  Bij Oud-Heverlee Leuven zijn er vooral veel spelers vertrokken. "De kern was heel breed en het waren allemaal spelers van een bepaalde leeftijd. Vorig jaar waren er 30 A-kernspelers. Nu mikken we op 20 A-kernspelers en 10 jongeren. Inkomend hebben we voorlopig Xavier Mercier (van Cercle Brugge) en Tom Van Hyfte (Beerschot)."

   

  "Het middenveld zit vol, dat is oké, maar vooral achterin hebben we nog iemand nodig. Ook in de spits zijn we nog op zoek naar versterking. En dat het liefst zo snel mogelijk."

  Ambitie?

  "Onze ambitie is duidelijk: meedoen voor promotie naar 1A en dat ook realiseren. Vorig jaar is deze club ook met die ambitie gestart en toen ik overnam begin februari stond OHL op de laatste plaats. We hopen dit jaar echt competitief te zijn."

   

  De grootste concurrenten? "Beerschot, dat uiteindelijk in 1B blijft. Lokeren heeft toch ook wel wat ambities. Die twee zeker. En het is uitkijken naar Union en misschien nog een verrassing. Lommel heeft nu wat meer geld, Westerlo ook, het wordt weer zeer zwaar."

  Vincent Euvrard.

  Union

  Grootste verandering?

  De Franse eersteklasser Amiens ging op het einde van het seizoen aan de haal met de beloftevolle Sloveense coach Luka Elsner. Maar met Thomas Christiansen en T2 Karel Geraerts staat er een nieuw duo aan het roer. 

   

  "De integratie gaat goed", zegt Karel Geraerts, die nu een maand in Brussel zit. "Thomas Christiansen is een coach die heel goed omgaat met zijn spelers. Hij speelt graag offensief combinatievoetbal. Hij wil hoog druk zetten en aanvallen, in de mate dat de tegenstander dat toelaat."

   

  "Ik hoop als assistent enorm veel te leren. Ik mag veel veldtrainingen geven, maar mag als vertrouweling van de coach ook de gesprekken met de spelers en de directie bijwonen. Een geweldige openbaring."

   

  "Het is wel jammer dat we met Youssoufou Niakaté  en Percy Tau onze beste spelers kwijt zijn. Dat kan natuurlijk gebeuren als je zo veel doelpunten maakt. Hopelijk kunnen we dat opvangen. Het bestuur is volop bezig met enkele dossiers."

  Ambitie?

  Met een tweede plek in de eerste periode en een derde plaats in de eindrangschikking was Union een belangrijke uitdager van Beerschot-Wilrijk en KV Mechelen. "En we willen opnieuw meespelen bovenaan. De concurrentie is enorm, maar ik verwacht dat we zo veel mogelijk wedstrijden willen winnen", zegt Geraerts.

   

  "Met de kwaliteiten die we hebben, kunnen we goede dingen laten zien. Als de puzzelstukjes in elkaar vallen, maken we kans. We moeten gewoon alles geven en zorgen dat we onszelf niets kunnen verwijten."

  Beerschot

  Grootste verandering?

  De grootste teleurstelling bij fans en bestuur is ongetwijfeld het uitblijven van verandering in de reeks waarin Beerschot aantreedt. Na het verliezen van de promotiefinale en het voetbalschandaal, vindt trainer Stijn Vreven het tijd om de knop helemaal om te draaien. 

   

  "Alleen het sportieve telt nog. Ik ben een voetbalcoach en ik wil geen polemiek meer. De kaarten zijn geschud." Wat wel veranderde was de arm waar de aanvoerdersband rond zal zitten dit seizoen. Beerschot liet Tom Van Hyfte vertrekken. Doelman Mike Vanhamel begint het seizoen als de nieuwe kapitein van het Kiel.

  Transfers

  Stijn Vreven is bijzonder tevreden over de versterkingen die hij kreeg. Er is volgens hem meer individuele kwaliteit en nieuwe profielen. "Ik ben nu zeker dat we niet al onze aanwinsten zullen kunnen behouden na het seizoen omdat er zoveel individuele kwaliteit bij is. We zijn op bijna elke positie sterker geworden."

   

  "Raphael Holzhauser steekt er letterlijk en figuurlijk bovenuit. Hij heeft op het hoogste niveau gespeeld in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Hij is groot, sterk, heeft goede voeten en veel infiltratievermogen.

   

  "Dylan Saint-Louis is iemand met een individuele actie, bijzonder snel en kan een goal maken. Jan Vorogovski en Reda Halaimia zijn aanvallende flankspelers, die Kazachs en Algerijns international waren. Geen pannenkoeken dus."

  Ambities?

  Het is bijna een overbodige vraag. Een ding telt voor Beerschot en dat is de titel en het bijbehorende ticket voor 1A. "Hoe goed je seizoen ook is, uiteindelijk is er maar een goede plek", zegt Stijn Vreven. "We zijn niet de grote favoriet. Het niveauverschil in 1B is heel klein, dus het zal opnieuw van details afhangen. Dus loop je een heel seizoen op de toppen van je tenen om elke match te winnen. Om te promoveren zullen we een heel seizoen top moeten zijn."

  Westerlo

  Grootste verandering?

  Herman Wijnants nam na 40 jaar afscheid van zijn Westerlo. In zijn plaats is nu de Turkse ondernemer Oktay Ercan eigenaar van de club. Zijn landgenoot Hasan Cetinkaya is de nieuwe vicevoorzitter. Dat kan tellen als grote verandering, maar volgens coach Bob Peeters zal Westerlo er alleen maar op vooruit gaan. 

   

  "Het dagelijkse contact tussen Hasan, mezelf en Wim Van Hove verloopt zeer goed. Hasan is iemand die weet wat er leeft in de voetbalwereld, als ex-bestuurslid van Fenerbahçe. De infrastructuur van de club kreeg alvast een upgrade. Wij hebben onder meer een nieuw oefencomplex, er komt een nieuw hoofdveld en ook de kleedkamers gaan een renovatiebeurt krijgen. Naast het veld zijn we klaar, nu op het veld nog."

  Transfers

  Op het veld zullen er enkele nieuwe spelers bewonderd kunnen worden in 't Kuipje. De naam van Igor Vetokele valt op, maar wie moeten we nog in de gaten houden? "We beschikken dit jaar over 2 talentvolle Turkse spelers: Recep Gül, een flankspeler en Berke Özer, een doelman. Die laatste komt zeker van pas nu Koen Van Langendonck momenteel geblesseerd is. Hou ook zeker Kader Keita en Souleymane Kone in het oog."

   

  Maar volgens Peeters is het vooral belangrijk dat een groot deel van de kern van vorig jaar is behouden. "90% van de spelers van vorig jaar is hier gebleven. Dat geeft een stabiele basis om daarop verder te bouwen. Ik heb het gevoel dat we dit seizoen beter bewapend zijn."

  Ambitie?

  Met die stabiele basis, aangevuld met nieuwe talenten, wil Westerlo een stapje verder gaan dan de vierde plek vorig jaar. "De nieuwe clubleiding heeft een driejarenplan voor ogen. Binnen die tijd zouden we naar 1A moeten promoveren."

   

  En er mag zeker enig optimisme zijn. Westerlo won tijdens de voorbereiding al zijn oefenmatchen. "Dat is zeker leuk meegenomen, maar we moeten de voetjes op de grond houden", stelt Peeters nog. "1B is een moeilijke competitie en de kans is groot dat details van doorslaggevend belang zullen zijn in de strijd om de knikkers."

  Virton

  Grootste verandering?

  Met Dino Topmöller start Virton aan het seizoen met een nieuwe coach. Glenn Claes, sinds dit seizoen speler bij Virton, is alvast gecharmeerd. “Zijn filosofie over het voetbal spreekt me wel aan. De Duitse mentaliteit zit er ingebakken. Zowel in balbezit als bij balverlies vraagt hij veel intensiteit. In balbezit denk ik dat we voor aanvallend voetbal gaan. We hopen voor de verrassing te kunnen zorgen.”

   

  Daarnaast lopen er ook veel nieuwe namen rond in het shirt van Virton. "Het is inderdaad opbouwen met deze nieuwe ploeg. Er zit veel kwaliteit in deze groep, maar uiteindelijk moet je op het veld wel als team presteren. Hopelijk zal dat lukken", aldus Claes.

  Transfers

  Zoals gezegd zijn er een pak nieuwe spelers te bewonderen bij Virton. "Er zijn veel jongens vanuit Luxemburg gekomen, waaronder zes spelers van Dudelange. Ook in Duitsland werd geshopt. Het zijn allemaal toffe jongens. Hun aanpassing in de groep verloopt goed", beaamt Claes.

   

  Claes, ook een nieuw gezicht bij Virton, kan alvast de club helpen met zijn ervaring. "Ik wijs de jongens erop dat 1B een heel aparte competitie is. Er zijn geen gemakkelijke wedstrijden hier. Elk weekend zal er op het scherp van de snee gevoetbald worden."

  Ambitie?

  Het is nog een beetje afwachten met welke ambities promovendus Virton start aan het seizoen. "We willen alvast zo goed mogelijk starten, zo loop je minder achter de feiten aan. Ook de nieuwe coach kent de competitie niet zo goed, hij weet niet wat hij ervan moet verwachten. Maar we hebben zeker kwaliteit in de kern. Ik verwacht een rustig seizoen."

  Lommel

  Grootste verandering?

  Ook Lommel start het seizoen met een nieuwe coach. Tom Van Imschoot vertrok naar Genk om er assistent te worden van Felice Mazzu. Stefan Gislason, zelf 3 jaar actief geweest als speler bij OH Leuven toen Ronny Vangeneugden er trainer was, is de nieuwe coach.

   

  "Hij kent het voetbal in België dus", zegt Ronny Vangeneugden, tegenwoordig actief als technisch directeur bij Lommel. "Hij heeft heel wat wedstrijden kunnen bekijken van vorig seizoen, dus hij heeft een bepaald beeld over de competitie. Nu is het aan hem om zijn eigen accenten daarin te leggen.”

   

  “Hij heeft graag de bal in de eigen gelederen en hamert op positiespel, balbezit en kansen creëren", legt Vangeneugden de filosofie van Gislason uit. " De voorbije jaren trainden we vier keer in de namiddag bij Lommel. Hij heeft dat veranderd in twee keer per dag trainen. Die professionelere aanpak heeft tijd nodig bij de spelers om dat ritme gewoon te worden. Daar zullen we wel de vruchten van plukken."

  Transfers

  Op het gebied van de transfers werd er goed ingespeeld op de traditie van de club. "We hebben vooral jong en Belgisch talent gezocht, aangevuld met enkele jeugdige spelers uit het buitenland."

   

  "We hebben één ervaren speler op het middenveld gehaald vanuit Nederland (Ricardo Ippel, red), de rest zijn jongens die zich willen bewijzen en tonen om een stap hogerop te zetten door hier meer ervaring op te doen. Het blijft onze doelstelling om een wipplank te zijn voor talent op en naast het veld."

  Ambitie?

  De doelstelling van Lommel is om bij de eerste zes te eindigen. "Iedere ploeg zal in eerste instantie denken dat er 3 à 4 ploegen zijn die willen promoveren en er alles aan doen om de promotie te bewerkstelligen. Dan heb je een aantal ploegen die
  hopen op een 4e, 5e of 6e plaats en de twee laatste plekken willen vermijden."

   

  Het behoud realiseren, lijkt dus de voornaamste opdracht. "We gaan proberen een rustig seizoen te draaien, maar daarnaast willen we ook goede resultaten in onze thuiswedstrijden behalen tegen de titelkandidaten. Dat is de identiteit van de club geweest in het verleden en die draad willen we weer oppikken."

  Lokeren

  Grootste verandering?

  De grootste verandering bij Lokeren is dat het na heel wat jaren eersteklassevoetbal degradeerde naar de Proximus League. Daarnaast zwaait Roger Lambrecht niet meer de scepter bij de Waaslanders, maar de voormalige spelersmakelaar Louis de Vries.

   

  "Je merkt een nieuwe schwung binnenin de club", zegt T1 Glen De Boeck. "Toen ik hier vorig jaar arriveerde, was de club op sterven na dood. De vorige voorzitter wou Lokeren van de hand doen. Nu hebben we een voorzitter die de club een nieuw elan zal geven."

   

  Jelle Van Damme, sinds dit seizoen speler van Lokeren, beaamt dat. "Er waait een nieuwe wind en je merkt dat er opnieuw een verhaal in deze ploeg zit. De trainer en steunpilaren Overmeire en Verhulst kregen contractverlengingen. Dat zijn positieve signalen dat er nagedacht wordt over de toekomst op lange termijn."

  Transfers

  De naam van Jelle Van Damme is gevallen. Met zijn komst maakt Lokeren duidelijk dat het snel weer naar 1A wil stijgen. "Jelle brengt zijn persoonlijkheid en ervaring mee naar hier. Hij kan ook de andere jongens aansturen. Ik hoop dat hij zijn seizoen van bij Antwerp hier kan herhalen", aldus De Boeck.

   

  Naast Van Damme wordt ook de naam van Jun Amano genoemd. Hij is een aanvallende middenvelder die uit Japan komt. "Hij was de aanvoerder van de nummer drie in de Japanse competitie", licht De Boeck toe. Ook Van Damme is overigens gecharmeerd. "Hij heeft al mooie dingen laten zien."

  Ambitie?

  Het mag duidelijk zijn dat Lokeren niet lang in 1B wil vertoeven. "We willen het liefst zo snel mogelijk opnieuw promoveren. Dat is onze doelstelling. Het zou mooi zijn als dat meteen zou lukken, maar makkelijk zal het niet worden", stelt Van Damme.

   

  T1 De Boeck spreekt van "meedraaien bovenaan". "Met het materiaal dat we nu hebben, zijn we klaar om aan de reeks te beginnen."

  Roeselare

  Grootste verandering?

  Roeselare beëindigde het vorige seizoen als vijfde en was zo veroordeeld tot de Play-downs. Met een nieuwe trainer wil het dit seizoen graag beter doen. Arnar Gretarsson, vooral bekend als speler van Lokeren en technisch directeur bij Club Brugge, werd 5 dagen voor de eerste match aangesteld als nieuwe trainer. Al zal David Colpaert de eerste match tegen Union nog op de bank zitten.

   

  "Alles is nog nieuw voor mij. Ik moet daar eerlijk in zijn, dus ik zal de eerste weken moeten vertrouwen op de mensen rond mij", is Gretarsson eerlijk. "Een vriend die makelaar is, heeft mij aangeboden bij Roeselare. Ze hebben mijn CV gezien en kennen mij. Uiteindelijk was het niet moeilijk om het bestuur te overtuigen. Ik geloof in positievoetbal, al moet ik realistisch zijn. We hebben voorlopig nog maar 14 of 15 spelers onder contract."

  Transfers

  Het huiswerk van Roeselare is nog niet helemaal af dus. Een week voor de eerste match van het seizoen trok het wel nog vier nieuwe spelers aan. Allemaal Belgen. "We kiezen voor mensen die ervaring hebben in het Belgische voetbal", zegt Gretarsson.

   

  "1B is een moeiljike competitie en spelers uit Afrika of Brazilië hebben enkele maanden nodig om zich aan te passen. Dat ligt makkelijker met Belgen."

  Ambities?

  Beter doen dan vorig jaar is het doel van Roeselare, maar met de vele veranderingen op het laatste moment beseft de trainer dat er tijd nodig zal zijn. Natuurlijk willen we graag bij de eerste vier eindigen, maar we moeten realistisch zijn."

   

  "Dat er twee speelrondes zijn, is voor ons een voordeel. De eerste periode zal normaal dienen om elkaar te leren kennen en het systeem er in te slijpen. In de tweede ronde willen we er staan. Het bestuur beseft dat wel, denk ik."