Van basis naar tribune Anderlecht: Kums, Trebel en Lawrence in etalage

  Sowah, Musona, Kums, Lawrence en Trebel stonden niet op het wedstrijdblad.

  Sven Kums en Adrien Trebel vormden vorig seizoen nog de spil op het middenveld, maar na de transformatie onder Vincent Kompany krijgen ze zelfs geen plekje meer op de bank. Bekijk hier nog eens de opvallendste beelden van de eerste speeldag in de Jupiler Pro League.

  Geen wedstrijdtenue voor Kums, Trebel, Lawrence en Musona

  Hein Vanhaezebrouck en Fred Rutten bouwden vorig seizoen hun middenveld nog rond Adrien Trebel en Sven Kums, maar beide tenoren lijken geen toekomst meer te hebben in Anderlecht. Ook James Lawrence, die regelmatig speelminuten kreeg in de paars-witte achterhoede, en aanvaller Knowledge Musona moeten vrede nemen met een plekje in de tribune.

   

  Kompany heeft de koers bij Anderlecht gewijzigd richting jeugd. Dat de 20-jarige Sieben Dewaele of de 16-jarige Marco Kana (in de voorbereiding) de voorkeur kregen op Kums, is veelbetekenend. Kums heeft echter nog een (zwaar) contract tot 2022 bij Anderlecht, dus het wordt afwachten of zich een oplossing aanbiedt.

  Ook nog nieuwe doelman voor Anderlecht?

  Pep Guardiola rekent bij Manchester City op een meevoetballende doelman, die vlot kan combineren met zijn achterhoede en het spel snel kan verleggen met verre uittrappen. Ook Vincent Kompany wil dat systeem implementeren bij Anderlecht, maar er is nog wat schaafwerk aan. De Franse doelman Thomas Didillon toonde tegen KV Oostende alvast dat hij beter is met de handen dan met de voeten.

   

  Speurt Anderlecht nog naar een nieuwe doelman, ook al heeft het met Davy Roef en Frank Boeckx nog twee reserves op de bank zitten? Tijdens de zomer zouden Marc Coucke en co. volgens Het Laatste Nieuws zelfs gepolst hebben bij Simon Mignolet, zonder succes.

  De voetbalgoden bestaan

  Ianis Hagi heeft zijn debuut bij landskampioen Genk zeker niet gemist. De Roemeen viel een kwartier voor tijd in en kroonde zich tot matchwinnaar met zijn eerste baltoets, een knappe volley. Zou het schietgebedje van zijn mama een invloed hebben gehad?

  Hands of geen hands? VAR is consequent

  Play-off I stond vorig seizoen op stelten na een volgens Hans Vanaken "belachelijke beslissing" van scheidsrechter Boucaut in de topper tussen Genk en Club Brugge. Handspel van Mechele leverde Genk toen de winnende treffer op.

   

  Om discussie te vermijden heeft scheidsrechtersbaas Bertrand Layec voor de start van het seizoen nog samengezeten met zijn korps om de regels nog eens te overlopen. Videoscheidrechter Erik Lambrechts heeft alvast goed geluisterd. In de wedstrijd tussen Waasland-Beveren en Club Brugge riep hij ref Lothar D'Hondt twee keer naar de monitor, twee keer voor een gelijkaardige fase, twee keer werd uiteindelijk een strafschop gefloten. Redenering: de arm was niet in een natuurlijke positie naast het lichaam.

  Speeldag 1: Bölöni wordt de les gespeld

  Antwerp-coach Laszlo Bölöni kreeg het vorig seizoen meermaals aan de stok met de scheidsrechters. Tegen Standard werd de Roemeen bijvoorbeeld naar de tribune verwezen omdat hij scheidsrechter Van Driessche de huid had volgescholden en een tweede bal op het terrein had getrapt, goed voor een boete van 2.500 euro.

   

  Maar een vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken. Op de eerste speeldag van het nieuwe seizoen moest Wesley Alen al eens naar de zijlijn om Bölöni tot kalmte aan te manen.