• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Sonck: "Boeckx is de beste Anderlecht-keeper voor systeem van Kompany"

  In de eerste Extra Time van het seizoen ging het weinig verrassend ook over de 1e nederlaag van Anderlecht. De analisten namen het systeem van Vincent Kompany onder de loep en dan vooral de rol van de doelman. 

  Was de hand van Vincent Kompany al zichtbaar gisteren? Die wil het systeem spelen zoals bij Manchester City. "Overduidelijk", vond Gert Verheyen. "Het is zo extreem, zeker in het uitvoetballen, het balbezit, het niet wegtrappen van ballen, ... Dat houdt risico's in. De doelman moet deelnemen aan het spel."

   

  "Of dat altijd goed zal aflopen met Didillon, dat weet ik niet. Dat terugspelen en zoeken naar een vrije man is niet altijd zo lekker voor een doelman. Die missertjes kruipen in het hoofd van een keeper en dan gaat hij twijfelen. Er kunnen op termijn twee dingen gebeuren: Didillon kan beter worden of hij gaat zo hard twijfelen dat het niet meer houdbaar is."

   

  "Mag ik eens iets zeggen, Gert?", wierp Wesley Sonck tussen. "De beste keeper die ze hebben voor dit systeem is hun derde keeper. Dat is Frank Boeckx. Twee jaar geleden werd Anderlecht kampioen met Frank in de goal. Als er een iemand is die goed op een bal kan trappen, is hij het. Daar zijn we het toch allemaal over eens?"

   

  Verheyen: "Pas op, Didillon is een goede keeper hoor. En Bornauw heeft het er als centrale verdediger ook moeilijk mee, tegen zijn voet." Van der Elst: "Didillon kan op een bal trappen, maar ze brengen hem voortdurend in een moeilijke situatie."

  "Anderlecht voetbalt op het randje van arrogant"

  Met Franky Van der Elst zat de assistent van de tegenstander van Anderlecht aan de tafel bij Frank Raes. Heeft KV Oostende ingespeeld op die zwakke punten bij paars-wit? "Wij hebben drie matchen gezien in de voorbereiding en ze deden het altijd zo. Na de match tegen Hamburg heb ik tegen de trainer gezegd dat ik het op het randje van arrogant vond van Anderlecht. Overmoedig. Het was vanuit stand, op het gemakje, de tegenstanders laten komen en ze zo uitspelen."

   

  Joos: "Maar in een ideale wereld komt de doelman minder aan de bal, draaien middenvelders door en hebben die zoveel kwaliteit dat het spel zo kan gaan." Van der Elst: "De enige die de mensen in het middenveld vond, was Kompany. Hij ging tussen vier of vijf spelers van ons door richting Vlap. Bij Bornauw en Zulj lukte dat niet."

   

  "In de tweede helft ging het bij Anderlecht ook gewoon echt traag", merkte Van der Elst nog op. "Ik heb die match vanmiddag nog eens herbekeken. Ze hebben ons niet meer in de problemen gebracht. Je zou nog een stormloop verwachten, maar die is er niet geweest."