• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Sergeant: "Ewan werd vorig jaar de Tour ontzegd en daar ben ik nu niet rouwig om"

  Caleb Ewan wint in Parijs.

  Lotto-Soudal heeft zich zijn keuze voor Caleb Ewan (25) nog niet beklaagd. De piepkleine Australiër schoot bij zijn debuut in de Tour de France 3 keer in de roos. "Zijn stijl sprak me aan en hij heeft een neus voor het goeie wiel", zegt ploegmanager Marc Sergeant over het Australische goudhaantje.

  Lotto-Soudal kende vorig jaar een rampzalige Tour de France, maar staat een jaar later te blinken in Parijs. Marc Sergeant had tranen in zijn ogen toen hij de sprintzege van zijn poulain herbekeek.

   

  "De rest staat net stil. Ongelofelijk", reageert Sergeant. "Ik dacht dat hij te ver zat, maar dat mag je nooit zeggen bij Caleb."

   

  "4 ritzeges: dat is binnenkomen door de grote poort bij ons. We hebben een superprestatie neergezet."

   

  "Wat ons geheim is? Een totaal andere benadering van de Tour, de selectie, ieder voor zich: De Gendt is goed dankzij de Giro, Wellens is goed zonder Dauphiné of Zwitserland. Voor iedereen hebben we een speciale voorbereiding uitgestippeld."

   

  Ewan won 3 keer. "Hij kan zich geen mooier debuut in de Tour voorstellen en wij ook niet. Vorig jaar werd hem de Tour bij Mitchelton-Scott ontzegd en daar zijn we nu niet rouwig om."

   

  "Het begin leek moeilijk, maar dan hebben we een goed gesprek gehad. Dat nam de druk weg en daags nadien won hij. Het is fantastisch."

   

  "Waarom we voor Ewan zijn gegaan? Ik was al een paar jaar geïnteresseerd in hem, want zijn stijl sprak me aan en hij heeft een neus voor het goeie wiel. Hij heeft niet echt een trein nodig zoals we vroeger hadden. Hij doet het instinctief goed en dan is niets onmogelijk."