Van der Poel soleert naar zijn eerste Europese titel in het mountainbike

  Van der Poel heeft een nieuwe titel te pakken.

  Mathieu van der Poel heeft zijn eerste Europese titel mountainbike veroverd in Tsjechië. Zelfs een val kon de Nederlander niet afstoppen. Hij reed de halve wedstrijd alleen op kop en tankte zo vertrouwen na zijn tegenvallende prestatie in Les Gets.

  Mathieu van der Poel verovert de Europese titel in het mountainbike

  De mountainbikers kregen in Brno een kurkdroog en vlotlopend parcours voorgeschoteld met een beperkt aantal technische stroken. Een speeltuin voor Mathieu van der Poel zou je op het eerste gezicht zeggen. De Nederlander maakte dan ook de beste start en ging op kop  de eerste bocht in.

   

  Maar de winnaar van de Amstel Gold Race was net iets te voortvarend en maakte een tuimelperte in de eerste technische afdaling. Hij moest een ronde lang op adem komen achteraan in een kopgroep van 7 met ook andere mooie namen als de Italiaan Kerschbaumer en de Zwitser Vogel.

   

  Jens Schuermans, die ook heel goed gestart was, moest achtervolgen samen met Frischknecht. De Belgische kampioen zou uiteindelijk helemaal wegzakken en gaf op. En wat met wereldkampioen Nino Schurter? De Zwitser zat niet in de kopgroep, want hij was niet van de partij.

   

  Bij het ingaan van de derde ronde gaf Mathieu er nog eens een snok aan. Alarmfase rood in de kopgroep, die de eerste krakjes begon te vertonen. En op het moment dat de Nederlander die inspanning halverwege de derde ronde nog eens herhaalde, was hij ribbedebie. Bij het ingaan van de vierde ronde had hij al 19 seconden voorsprong. De achtervolgers legden zich bij de feiten neer.

   

  Van der Poel finishte uiteindelijk met een voorsprong van 44 seconden op Florian Vogel, iets wat hem vertrouwen geeft na zijn tegenvallende prestatie in de wereldbeker van Les Gets. Nederland staat trouwens 2 keer op het podium dankzij een mooie derde plaats van Milan Vader. 

  Van der Poel: "Nu op naar het WK in Yorkshire"

  "Dit EK was een van mijn hoofddoelen dit jaar op de mountainbike", zegt Van der Poel. "Het parcours was echt op mijn maat. Ik voelde me sterk van bij het begin, maar kreeg dan toch even een tik door die valpartij. Het duurde even voor ik mijn ritme vond, maar al bij al reed ik een hele sterke race."

   

  "Na dit EK trek ik nog naar Val Di Sole en Lenzerheide voor de wereldbeker mountainbike. Daarna zet ik alles op het WK op de weg in Yorkshire."

  Van der Poel neemt een vliegende start, Schuermans is mee:

  En een val van Van der Poel. Hij moet achtervolgen:

  Van der Poel geeft er een eerste snok aan

  Mathieu van der Poel viert zijn Europese titel in het mountainbike met een wheelie aan de finish

  Van der Poel: "Dit EK was 1 van de grote doelen van mijn mountainbikeseizoen"

  Neff verlengt haar titel, Michiels wordt 7e

  Bij de vrouwen ging de Zwitserse Jolanda Neff net als vorig jaar met goud naar huis. Ze haalde het afgetekend met bijna 3 minuten voorsprong op nummer 2 Yana Belomoina (Oek).

   

  Belgisch kampioene Githa Michiels werd 7e. Ze was 4'07" trager dan de winnares. De 36-jarige Michiels werd vorig jaar in Glasgow nog derde.