"Topsportschool werkt niet in het zwemmen, talent zit bij clubs"

  Het is vandaag de laatste dag van het WK zwemmen in Zuid-Korea. Belgen komen er op de slotdag niet meer in actie. Zwemcoach en ex-zwemster Carine Verbauwen maakte de balans op in "De Ochtend" op radio 1.

  "Toppers zouden minstens hun besttijd moeten evenaren op WK"

  De resultaten spreken voor zich. Een groot succes was het WK zwemmen voor België niet. Alleen Fanny Lecluyse bereikte een finale (op de 200m schoolslag). "Het WK is inderdaad wel een ontgoocheling geworden", zegt Carine Verbauwen.

   

  "Vooral omdat enkele zwemmers waar we iets van verwachtten, niet gepresteerd hebben. Maar een WK een jaar voor de Olympische Spelen is altijd een moeilijk verhaal."

   

  "België heeft niet veel toppers en als die dan niet presteren, dan heb je snel de indruk dat het niet goed gaat. Die toppers zouden minstens hun besttijd moeten evenaren. We hebben daarnaast ook een hele hoop zwemmers die er staan aan te komen. Ze zijn nog heel jong, maar ze presteren wel heel goed. Alleen zien we dat niet, want ze staan niet op het WK."

  We hebben een hele hoop zwemmers die er staan aan te komen. Ze zijn nog heel jong, maar ze presteren wel heel goed. Alleen zien we dat niet, want ze staan niet op het WK."

  "Voor Timmers is het gewoon te veel geweest"

  Louis Croenen en Pieter Timmers stelden teleur door de finale niet te halen op respectievelijk de 200 meter vlinderslag en 100 meter vrije slag. Ook van Kimberly Buys werd meer verwacht. Voor Timmers is er wel een geldig excuus, vindt Carine Verbauwen.

   

  "Timmers heeft gekozen voor het geld van de Champions Swim Series en daar kan niemand boos om zijn. In het zwemmen verdien je niet het grote geld, als je dan eens goed kan verdienen, dan snap ik dat hij daarvoor heeft gekozen. Het is zoals veel ATP-toernooien spelen in het tennis, maar dan niet klaar zijn voor Wimbledon. Maar een zwemmer zal nooit verdienen wat een voetballer of tennisser verdient."

   

  "Het is nog een jaar tot de Olympische Spelen. Natuurlijk kan het nog goedkomen. Timmers heeft zeker niet stilgezeten. In wedstrijden die hij zwom in de Swim Series heeft hij telkens sneller gezwommen dan nu op het WK. Het is niet van niet kunnen, maar het is gewoon te veel geweest."

   

  "De prestatie van Fanny Lecluyse vind ik super. Fanny is iemand die jaar na jaar presteert. Als je de finale zwemt, dan sta je dicht bij een medaille. Er zwemmen 8 mensen en 3 hebben een medaille. Veel hangt af van de vorm van de dag. Bij jezelf en bij de concurrentie. Fanny moet voortdoen en er in blijven geloven. Een medaille is dan vaak een roulettespel."

  "Topsportschool werkt niet in het zwemmen"

  Carine Verbauwen was 14 jaar toen ze naar de Olympische Spelen van Montreal trok in 1976. Vandaag is ze nog altijd actief in de sport als zwemcoach in Gent. Ze breekt een lans voor de komende generatie, maar er zou ook iets moeten veranderen in de structuren.

   

  "Roos Vanotterdijk zwemt een paar tienden trager dan Kimberley Buys, maar niemand buiten het zwemmen heeft al ooit van haar gehoord. Ik wil maar aangeven, de jongeren zijn er wel, maar ze moeten kansen krijgen. We mogen ons niet blind staren op wat we hebben."

   

  Verbauwen ziet vooral een probleem bij de topsportschool. "De federatie moet het doen met het geld dat ze heeft. Een ding is voor mij wel duidelijk: de topsportschool werkt niet in het zwemmen. De laatste 15 jaar is alleen Louis Croenen er uit gekomen als topper."

   

  "De meeste talenten zitten in de clubs en daar gaat geen steun naar. Die moeten zichzelf redden. Ik weet ook niet waarom de topsportschool niet werkt voor zwemmers. Hopelijk weten ze het daar wel. De enige topsportschool die werkt is die voor turners."