• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Planckaert: "Ineos moest nooit koersen, Bernal wint Tour op reserve"

  Eddy Planckaert had meer verwacht van de laatste bergrit.

  De laatste bergrit in de Tour leverde niet het verhoopte vuurwerk op en dus bleven ook de gasten in Vive le Vélo op hun honger zitten. Met nog enkel de slotrit naar Parijs voor de boeg, maakten Eddy Planckaert, Bjorg Lambrecht en Hendrik Redant gisteravond een eerste evaluatie van de 106e editie van de Tour. "Bernal is de meer dan verdiende winnaar".

  "Het was een scheet in een fles"

  Wie hoopte dat de ingekorte bergrit naar Val Thorens nog voor spanning zou zorgen, kwam van een kale reis terug. Zo ook Eddy Planckaert. "Ik had nog altijd de hoop dat Alaphilippe nog iets zou uithalen. 45 seconden is haalbaar."

   

  "Ik dacht dat Deceuninck-Quick Step toch nog wat ging proberen. Dat is niet gebeurd en Alaphilippe is erdoor gezakt. Wat ook wel te verwachten was in het hooggebergte."

  "Het doel was om van Alaphilippe weg te rijden, zodat Kruijswijk op het podium kwam. Daar heeft De Plus voor gezorgd. Waarom zou Kruijswijk nog aanvallen tegenover de andere mannen als hij zeker op het podium staat? Hij ging nooit anderhalve minuut goedmaken. Het was eerlijk gezegd een scheet in een fles. We dachten dat er veel ging gebeuren, maar de favorieten moeiden zich niet."

   

  Bernal kwam dus niet meer in de problemen en mag vandaag als 1e Colombiaanse Tourwinnaar pronken in Parijs. "Bernal was bergop veruit de sterkste", zegt Bjorg Lambrecht, de Lotto-Soudal-renner die net als Bernal 22 is. "Hij stak er de laatste 3 dagen echt bovenuit. Pinot zou zijn grootste concurrent geweest zijn, maar Bernal is de meer dan verdiende winnaar."

   

  Alaphilippe zakte uiteindelijk nog van de 2e terug naar de 5e plaats. "Alaphilippe wist ook wel dat hij het niet ging volhouden in het hooggebergte", zegt Hendrik Redant, ploegleider bij Dimension Data. "Ik vind dat hij nog bijzonder lang standgehouden heeft voor een renner die totaal niet als ronderenner vooruitgeschoven is."

  "Deceuninck-Quick Step was de bondgenoot van Ineos"

  Opvallend, in tegenstelling tot de opzichtelijke dominantie van Team Sky de voorbije jaren bleef opvolger Ineos in deze Tour veeleer op de achtergrond. "Eigenlijk was Deceuninck-Quick Step de bondgenoot van Ineos. Zij hebben de koers gedragen", zegt Eddy Planckaert.

  "Ze wisten wel dat Bernal en Thomas veel betere klimmers waren, maar met Alaphilippe weet je nooit. Van hem kan je veel verwachten. Maar als je Alaphilippe nu ziet in het hooggebergte, dan zal het voor hem niet makkelijk worden om de Tour ooit te winnen."

   

  "Ineos heeft eigenlijk niet moeten koersen. Als Thomas echt op kop zou gesleurd hebben met Bernal in het wiel en Bernal zou op de slotklim telkens aangevallen hebben, dan was hij misschien wel 5 minuten voorop. Maar dat was niet nodig. Dat is wat spijtig aan deze Tour, hoewel die heel mooi was. Bernal heeft eigenlijk op reserve de Tour gewonnen."

   

  Hendrik Redant komt tot dezelfde conclusie. "Ineos zat in een luxepositie, ze hebben nooit moeten fietsen. Ik vraag me wel af of ze het dit jaar gekund hadden. De ploeg was niet zoals de vorige jaren. Ze werden beter naar het einde toe, maar ze hebben ook 3 weken rust gehad bij wijze van spreken. Ik zag niet dezelfde sterkte als de voorbije jaren met Froome."