• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Jumbo-Visma krijgt zijn zin: Kruijswijk en concurrenten naderen op Bernal

  Steven Kruijswijk met Geraint Thomas in zijn wiel.

  De saga rond de gestaakte rit naar Tignes is nog niet (helemaal) voorbij. Jumbo-Visma ging niet akkoord met de tijdswaarneming op de top van de Col de l'Iseran, die als "finish" van de etappe werd gebruikt. De Nederlandse ploeg vond dat er een fout gemaakt was, vroeg om opheldering en kreeg gelijk.

  Nog even de feiten op een rijtje: de organisatie haalde de renners gisteren in de afdaling van de Col de l'Iseran van hun fiets. De aanloop naar de slotklim in Tignes was niet berijdbaar en dus werd "de finish" met terugwerkende kracht op de top van de Iseran gelegd.

   

  Dat de renners daar pas na hun passage op de top van op de hoogte waren gesteld, zorgde al voor een portie wrevel. Niet iedereen had de gashendel daar al even hard opengedraaid, aangezien de finish normaliter 37 kilometer later in Tignes lag.

   

  Maar vandaag zijn er nog meer vragen en verzuchtingen. De organisatie rekende de tijdsverschillen op de top door om het algemene klassement te bepalen. Die tijden werden met de hand geklokt, gaf Tourbaas Christian Prudhomme gisteren aan

   

  Zo kreeg Steven Kruijswijk in de "rituitslag" 1'03" aangerekend tegenover Egan Bernal (de eerste renner op de top), maar zijn ploeg Jumbo-Visma is het niet eens met die aangesmeerde achterstand. 

   

  Jumbo-Visma ontdekte op de beelden van de NOS dat Kruijswijk op 58 seconden geklokt had moeten worden en vroeg zich dus af waar de marge van 5 seconden vandaan komt.

   

  De ploeg ging verhaal halen bij de jury en rond 12.30u werd een nieuw klassement vrijgegeven. Steven Kruijswijk staat nu op 1'23" van leider Egan Bernal, zijn volgelingen (o.a. Geraint Thomas) lopen ook 5 seconden in. Julian Alaphilippe, die niet in dat groepje zat, boekt 3 seconden tijdswinst en staat op 45 seconden van Bernal in de nieuwe stand.

  De nieuwe stand voor aanvang van rit 20:

  Bekijk de passage op de Iseran en tel mee: