Hoe ook de Franse televisie de blessure van Thibaut Pinot doodzweeg

  Thibaut Pinot donderdagavond op zijn hotelkamer.

  Het was een donderslag bij heldere hemel gisteren: nog voor de hectiek echt zou losbarsten in de Ronde van Frankrijk, was Thibaut Pinot al in de volgwagen van Groupama-FDJ gestapt. De Fransman sukkelde met een spierblessure, maar dat was niet voor iedereen een verrassing. 

  "Een paardenbeet"

  Met zijn "jambes de feu" in de Pyreneeën had Thibaut Pinot (29) zich vorig weekend misschien wel tot dé te kloppen klimmer gebombardeerd in deze Ronde van Frankrijk. Pinot, die een nogal ongelukkige verstandhouding met de Tour heeft, zou dit jaar zijn gram halen.

   

  Maar donderdagavond zag de hemel er plots een stuk minder rooskleurig uit bij het hotel van Groupama-FDJ. Pinot kampte met een letsel aan zijn linkerdij, een blessure waar de renner én de medische staf nog altijd niet de oorsprong van kennen. 

   

  "Een paardenbeet", zo opperen de artsen van Groupama-FDJ, een letsel dat vooral bij voetballers voorkomt en nauwelijks bij wielrenners. De piste waarbij Pinot woensdag op weg naar Gap tegen zijn stuur gebotst zou zijn om een val te vermijden, kon ook niet bevestigd worden.

  Franse televisie geeft beelden niet vrij

  Maar donderdag - op weg naar Valloire - geeft Pinot de eerste signalen dat er iets schort. Pinot bijt op zijn tanden en bereikt de finish in het groepje van de favorieten, enkel een aanval van Bernal kon hij niet beantwoorden. "Ik had geen geweldige dag", was zijn uitleg aan de finish.

   

  Maar in het hotel beseft zijn ploeg donderdagavond dat er veel meer aan de hand is. Pinot kan amper stappen en kan zijn pijn niet meer verbergen.

   

  In het grootste geheim probeert Groupama-FDJ zijn kopman nog op te lappen, maar Pinot wordt in deze Tour dagelijks gevolgd door een cameraploeg van France tv. Om de concurrentie niet wakker te maken, worden de beelden niet vrijgegeven. 

   

  Pinot wil er nog het beste van maken, maar beseft vrijdag al na enkele kilometers dat zijn droom aan diggelen ligt. De Fransman, op dat moment 5e in de stand, verlaat als een gebroken man de Tour.

   

  "Ik voelde dat ik de Tour kon winnen", reageert hij achteraf in het hotel. Op Twitter stuurde de mentaal broze Pinot vanochtend al een krachtig signaal. "Ik sta volgend jaar zeker aan de start van de Tour."

  Bekijk de beelden van de Franse tv:

  De boodschap van Pinot op Twitter: