• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Zwemster Jack op Instagram: "Er is verboden middel in mijn systeem aangetroffen"

  Shayna Jack met haar landgenotes.

  Shayna Jack is de tweede vrouw van links.

  De Australische zwemster Shayna Jack heeft via sociale media zelf een einde gemaakt aan het mysterie waarom ze zich in laatste instantie terugtrok voor de WK zwemmen. Ze is betrapt op een verboden middel. "Maar ik heb deze stof niet bewust gebruikt."

  De 20-jarige Jack trok zich bijna twee weken geleden terug voor de WK zwemmen in het Zuid-Koreaanse Gwangju vanwege "persoonlijke redenen". De Australische ploeg deed aanvankelijk mysterieus over de precieze reden.

   

  Vandaag, op de voorlaatste dag van het toernooi, bekende Jack zelf via Instagram dat een verboden middel is aangetroffen in haar lichaam. "Soms zegt een foto meer dan duizend woorden. In dit geval kan een foto niet de pijn en kwetsbaarheid beschrijven die ik nu voel", schrijft Jack.

   

  "Tot mijn grote verdriet en met pijn in mijn hart moest ik me terugtrekken omdat een verboden middel in mijn systeem is aangetroffen. Ik heb deze stof NIET bewust gebruikt." Jack laat samen met haar begeleiders uitzoeken hoe de stof in haar lichaam is gekomen.

   

  Volgens de Australische bond testte Jack op 26 juni positief bij een controle buiten competitie. De zwemster werd daarop voorlopig geschorst en moest het trainingskamp in Japan verlaten. "Wat doping betreft hanteren we een zerotolerancebeleid", zegt directeur Leigh Russell.