• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  De Plus: "Zo blij voor Kruijswijk dat we Alaphilippe hebben gekraakt"

  Laurens De Plus hield het tempo op de slotklim verschroeiend hoog.

  Het leeuwenwerk van Laurens De Plus (Team Jumbo-Visma) heeft geloond: Steven Kruijswijk (3e) staat voor het eerst op het podium in een grote ronde. "Ik ben sprakeloos. Dit doet enorm veel deugd", zei de meesterknecht.

  Steven Kruijswijk begon op de ondankbare vierde plek aan de laatste Alpenrit, maar eindigt in Parijs toch voor het eerst in zijn carrière op het podium. De Nederlandse kopman van Jumbo-Visma duwt Julian Alaphilippe, die 14 etappes in het geel rondreed, nog weg.

   

  Laurens De Plus, die op de klim naar Val Thorens het kopwerk nog maar eens voor zijn rekening nam, was zichtbaar tevreden. "Steven heeft er zijn hele carrière voor gewerkt en nu is het eindelijk zover. We hebben alle kaarten op tafel gegooid en dat heeft gerendeerd met een podiumplaats. Dit is een heel geslaagde Tour geworden."

   

  "Ik voelde me niet meer geweldig, maar iedereen wist dat vandaag de dag was. De inkorting van de etappe was niet in ons voordeel, maar we hebben er het beste van gemaakt. Het tempo lag van aan de voet van de klim verschroeiend hoog. Ik heb het tempo dan overgenomen en toen Alaphilippe uiteindelijk kraakte, gaf dat een geweldige boost."

   

  "Het was een moeilijke klim om het verschil te maken. Ik heb gewoon versneld op de steilere stukken en getemporiseerd op de vlakkere delen. In de bochten gaf ik er wat snokken aan om de concurrentie te kraken en dat is gelukt. Maar het tempo lag zo hoog dat demarreren onmogelijk was."

  Toen ik het tempo overnam en Alaphilippe uiteindelijk kraakte, gaf dat een geweldige boost.

  Laurens De Plus

  De Plus: "Er is nog een verschil tussen mij en Roglic of Kruijswijk"

  "Ik ben zo blij voor Kruijswijk", zei De Plus. "Hij heeft er zo hard voor gewerkt, heeft zoveel professionaliteit en discipline. Een kopman om naar op te kijken. Ik ben sprakeloos. Dit doet enorm veel deugd. Ik ben zo veel van huis geweest voor hoogtestages, maar het heeft geloond. Ik ben heel trots."

   

  Is De Plus klaar om zijn pijlen ooit zelf op het eindklassement te richten? "Dat is een heel moeilijke vraag. Op stage merk je wel dat er nog een verschil is tussen Roglic of Kruiswijk en De Plus. Zij zijn zo constant en kunnen drie weken op niveau rijden. Ik ben al blij dat ik op het einde van de Tour nog altijd een hoog niveau haal."

  Kruijswijk: "Ik ben altijd blijven vechten"

  Steven Kruijswijk (32) heeft zijn doel bereikt: morgen staat hij op het podium in Parijs. “Het kwam van heel diep”, lachte de Nederlander meteen na de finish. “Ik denk dat we er alles aan gedaan hebben. Dit was hoe het moest zijn. Het kon niet beter. Natuurlijk ben ik blij. Ik zat er zo dichtbij.”

   

  “Ik heb altijd de hoop blijven houden, ik ben altijd blijven vechten en ben altijd blijven geloven in de ploeg. Dan is het super als het lukt. Laurens (De Plus) en George (Bennett) hebben superwerk geleverd. We moesten aan de bak. Op het einde was het nog heel zwaar, maar ik wist dat iedereen op zijn limiet zat.”

   

  Kruijswijk en zijn maats hebben Alaphilippe dus kunnen slopen. “Eerlijk gezegd: ik had wel verwacht dat we hem zouden pakken. Maar het was afwachten of ik het kon houden op Buchmann, die als een schaduw op mijn wiel reed.”

   

  “We hebben het initiatief genomen en dit moest ik afmaken. Ik zal heel blij zijn als ik Parijs binnenrijd. Dit is waar ik voor kwam. Ik denk dat ik trots mag zijn op mijn prestatie.”

  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1/>Brussel - Brussel194.5 kmTeunissenTeunissen
  2Brussel - Brussel27.6 kmTJVTeunissen
  3/>Binche - Épernay215 kmJ. AlaphilippeJ. Alaphilippe
  4/>Reims - Nancy213.5 kmVivianiJ. Alaphilippe
  5/>Saint-Dié-des-Vosges - Colmar175.5 kmP. SaganJ. Alaphilippe
  6/>Mulhouse - La Planche des Belles Filles160.5 kmTeunsCiccone
  7/>Belfort - Chalon-sur-Saône230 kmGroenewegenCiccone
  8/>Mâcon - Saint-Étienne200 kmDe GendtJ. Alaphilippe
  9/>Saint-Étienne - Brioude170.5 kmImpeyJ. Alaphilippe
  10/>Saint-Flour - Albi217.5 kmvan AertJ. Alaphilippe
  11/>Albi - Toulouse167 kmEwanJ. Alaphilippe
  12/>Toulouse - Bagnères-de-Bigorre209.5 kmS. YatesJ. Alaphilippe
  13Pau - Pau27.2 kmJ. AlaphilippeJ. Alaphilippe
  14/>Tarbes - Col du Tourmalet111 kmPinotJ. Alaphilippe
  15/>Limoux - Prat d'Albis185 kmS. YatesJ. Alaphilippe
  16/>Nîmes - Nîmes177 kmEwanJ. Alaphilippe
  17/>Pont du Gard - Gap200 kmTrentinJ. Alaphilippe
  18/>Embrun - Valloire208 kmN. QuintanaJ. Alaphilippe
  19/>Saint-Jean-de-Maurienne - Col de l'Iseran89 kmBernalBernal
  20/>Albertville - Val Thorens59.5 kmNibaliBernal
  21/>Rambouillet - Parijs128 kmEwanBernal