• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Bernal viert nog niet: "Morgen wordt één van de moeilijkste ritten voor mij"

  Zonder pech staat Bernal morgen op het hoogste schavotje in Parijs.

  De buit lijkt binnen voor Egan Bernal. Zonder ongelukken wordt hij morgen in Parijs gevierd als de 1e Colombiaanse Tourwinnaar. Maar zelf blijft hij voorzichtig: "De buit is nog niet binnen, morgen wacht er nog een moeilijke rit."

  Het is een ongeschreven regel in de Tour: wie als geletruidrager aan de slotrit naar Parijs begint, wordt niet meer aangevallen. Toch wil Bernal de Tourzege nog niet helemaal claimen.

   

  "De buit is nog niet binnen, morgen wacht er nog een moeilijke rit. Voor mij zal het eerlijk gezegd 1 van de zwaarste ritten zijn", zei de Colombiaan bij Renaat Schotte. "Ik heb de Tour bijna gewonnen, we zullen zien. Ik ben heel blij dat ik in deze positie zit. Ik wil morgen gewoon de finish overschrijden en dan zal ik de gelukkigste mens ter wereld zijn."

   

  Bernal is vooral voorzichtig, omdat de slotrit hem vorig jaar verraste. "Ik was toen te ontspannen en dacht dat het een eenvoudige rit zou worden. Toen werd er voluit gegaan in de plaatselijke ronden en daar was ik niet op voorbereid. Het zal misschien niet de zwaarste rit zijn, maar het zal toch lastig zijn."

   

  In het Spaans klonk Bernal iets minder bescheiden. "Er volgt nog een rit, maar zonder ongelukken denk ik dat ik mag zeggen dat ik mijn 1e Tour gewonnen heb. Het was nog bijzonder lastig vandaag, maar we zaten natuurlijk in een goede positie. Ik voelde me erg goed en ben bijzonder tevreden."

   

  In Colombia worden ze intussen stilaan helemaal gek. "We staan op het punt om onze 1e Tour te winnen. Dit is niet alleen mijn overwinning, maar van een heel land. We hebben de Giro en de Vuelta al gewonnen. Het is een grote eer dat ik de 1e Colombiaan ben die de Tour wint."

  Thomas: "Een eer om met Bernal op het podium te staan"

  Geraint Thomas maakte het feestje bij Ineos compleet. Hij schoof in de stand nog op naar de 2e plaats. "Achteraf is het makkelijk gezegd, maar ik had voor de ritzege kunnen gaan", zei Thomas. "Maar omdat Kruijswijk zo dichtbij stond, wou ik het risico niet nemen om in de achtervolging te gaan op Nibali en mezelf misschien op te blazen."

   

  "Kruijswijk had dan misschien de rit gewonnen, bonificatieseconden genomen en dan was ik mijn 2e plaats kwijtgespeeld. We hebben op veilig gespeeld. Ik heb op het einde gewoon met Egan in m’n wiel gereden. Het was bijzonder mooi om samen over de finish te komen. De 1e en de 2e plaats, veel beter kan het niet."

   

  De Tour zelf winnen zat er dit jaar niet in voor Thomas. "Ik heb alles gedaan wat ik kon om de Tour te winnen, maar om één of andere reden is dat niet gelukt. Maar als uiteindelijk een ploegmaat wint, daar kan ik me perfect bij neerleggen."

   

  "Het was natuurlijk mooi geweest om op het hoogste schavotje te staan, maar Egan is een fantastische kerel. Hij is nog maar 22, wie weet hoeveel keer hij de Tour nog zal winnen. Hier deel van uitmaken is speciaal. Het is een eer om samen met hem op het podium te staan."


  Van de voorbije 7 edities werd maar 1 Tour niet door een Brit gewonnen (Nibali in 2014, red.). Voor de Britse wielerfans wordt het dus even wennen om geen landgenoot te zien winnen. "Mijn 2e plaats toont aan hoe moeilijk het is om de Tour te winnen. De Britten waren er een beetje gewend aan geraakt met Wiggins, Froome en mij. Ze dachten dat er wel weer een Brit zou winnen."