• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Verhaeghe: "Geen solidariteit bij mediacontract? Dan gaan we onze eigen weg"

  Bart Verhaeghe, voorzitter van Club Brugge

  Bart Verhaeghe liet bij Peter Vandenbempt onder meer zijn licht schijnen over de toekomst van het internationale voetbal.

  Op de dag dat het nieuwe voetbalseizoen van start gaat, liet Bart Verhaeghe bij Peter Vandenbempt zijn licht schijnen over de titelkansen van Club Brugge, de BeNe-League en de heisa rond het nieuwe mediacontract. "Het halen van de CL-poulefase is prioritair, maar zou een mirakel zijn."

  "Iedere club moet pogen om aan de hand van duurzame beslissingen zo professioneel mogelijk te werken"

  Het nieuwe mediacontract beroert de gemoederen in de Belgische voetbalwereld. Bart Verhaeghe vindt dat er een drastische koerswijziging nodig is. "De voetbalwereld is de afgelopen jaren, en dan zeker op het vlak van media, enorm geëvolueerd. En dat geldt ook voor de Jupiler Pro League. Er zijn geen tv-rechten meer, maar enkel nog mediarechten. Het is heel breed en divers geworden. Mensen kijken ook geen tv meer en worden het liefst zo snel mogelijk geïnformeerd."

   

  "We moeten op een intelligente manier omspringen met die veranderende behoeften. Als voetbalclubs moeten wij daarin mee, maar je merkt dat sommigen daar minder geïnteresseerd in zijn dan anderen."

   

  "Vroeger waren alle clubs in Belgische handen en hielpen de grotere clubs de kleintjes. Nu heb je het gegeven van steenrijke eigenaars. Bij het mediacontract moet er een soort solidariteit zijn. Die solidariteit is gebaseerd op professionaliteit, inhoud, en op wat je ervoor teruggeeft. Iedere club moet dus pogen om, op zijn niveau en aan de hand van duurzame beslissingen, zo professioneel mogelijk te werken. Dan ga je daar sowieso beter van worden."

   

  "Als dat de gedachte is die het nieuwe mediacontract domineert, dan zullen ook wij ons solidair opstellen. Is dat niet het geval, en zijn er clubs die niet willen meedoen aan bepaalde investeringen, dan zullen we de keuze moeten maken om ons wat meer op onszelf terug te plooien en om onze eigen weg te zoeken."

  "2024 nadert met rasse schreden, dus voorstel over BeNe-League moet er zo snel mogelijk komen"

  "Het zijn de grote Europese clubs die hun wil aan de UEFA dicteren"

  In 2024 zouden de Europese voetballeiders hervormingen willen doorvoeren in competities, toernooien en speelkalenders. Ook een zogeheten Super League, waar enkel de absolute internationale topclubs in zouden aantreden, zou er aan zitten te komen. Voor Bart Verhaeghe is in de toekomst een BeNe-League dan ook onvermijdelijk.

   

  "Ik denk dat er heel wat clubs niet weten wat er in 2024 zal gebeuren. Wij schrijven de toekomst van het internationale voetbal niet. Het zijn de grote Europese clubs die hun wil dicteren aan de UEFA." 

   

  "De budgetten zullen alleen maar stijgen, en dat zal ons ook wel wat ten deel vallen, maar dan zullen we relevant moeten blijven. Het samengaan met Nederland lijkt dan een uitstekende oplossing voor die besognes. Met een BeNe-League zal het budget in de Belgische competitie stijgen."

   

  "2024 nadert met rasse schreden en daarom moet er zo snel mogelijk een gedetailleerd voorstel uitgewerkt worden. Ik begrijp de wrevel van sommige clubs natuurlijk wel. In dat opzicht is duiding heel belangrijk. Er loopt nu een studie naar de voor- en nadelen van zo'n BeNe-League en die feiten en cijfers moeten duidelijkheid scheppen."

  "De gemiste titel is niet blijven hangen"

  Vorig seizoen greep Bart Verhaeghe met Club Brugge naast de Belgische titel, maar die gemiste landstitel is niet blijven hangen. "Absoluut niet", zweert Verhaeghe. "Ik ben iemand die altijd vooruit kijkt. Ik heb ook meteen de knop omgedraaid en de blik gericht op het volgende seizoen."

   

  Club had vorig jaar wel flink wat kritiek op het scheidsrechtersgild, wordt dat dit seizoen anders? "Wij waren niet de enige club. We hebben ook altijd gezegd dat we accepteerden dat er nu eenmaal fouten gemaakt kunnen worden. Ik ben wel sowieso optimistisch over het niveau van onze scheidsrechters zeker nu er buitenlanders naar België komen om hen beter te maken."

   

  Op het eind van vorig seizoen werd ook hoofdcoach Ivan Leko uitgezwaaid. Dat afscheid verliep niet van een leien dakje. "Dat heb je nu eenmaal altijd bij een afscheid. We hadden met Ivan een tweejarig contract afgesloten, en dat hebben we ook zo gerespecteerd. Hij heeft het goed gedaan, heeft de titel behaald en een mooie Europese campagne gevoerd. Vorig seizoen zijn we ook nog vicekampioen geworden."

   

  "Maar we meenden dat we toch een nieuwe trainer nodig hadden. We willen opnieuw wat meer de kaart van de jeugd trekken, en in dat opzicht past het profiel van Philippe (Clement, red.) beter. Of het lopende fraudedossier iets te maken had met het afscheid van Leko? Neen, althans niet voor ons. Ik merkte bij Ivan wel dat hij het af en toe zwaar had, maar hij heeft zich altijd zeer professioneel gedragen."

  "CL-poulefase halen is prioritair, maar zou mirakel zijn"

  Club Brugge is volgens heel wat analisten de gedoodverfde titelfavoriet. "Ik weet niet of wij de grote favoriet zijn, maar het is zoals ieder jaar wel de ambitie om kampioen te worden. Maar daarnaast willen we het ook goed doen in de Beker en in Europa. De prioriteit voor de komende maand is om de poulefase van de Champions League te halen, want ik wil dat de naam Club Brugge een grotere internationale waarde krijgt."

   

  Die ambitie ten spijt houdt Verhaeghe toch nog twee slagen om de arm. "We hebben een nieuwe staf, nieuwe spelers en een nieuwe speelstijl. De lang uitgesponnen mercato maakt het ook moeilijker voor de clubs die Europees spelen."

   

  "Ten tweede is er ook nog de tegenstander: Dinamo Kiev, toch een vaste waarde in de Champions League. Het Oekraïense voetbal is bovendien in volle evolutie. Hun U20 werd wereldkampioen. Kiev heeft heel wat talent zitten en is gewoon een zeer te duchten tegenstrever. Het zou hoe dan ook straf zijn als we Kiev kunnen uitschakelen. Bij winst moeten we voorbij een nog sterkere tegenstander. De poulefase van de Champions League halen, zou een mirakel zijn."

  "Het voetbalschandaal heeft ons voetbal geen deugd gedaan, terwijl we wel goed bezig waren"

  In het tussenseizoen zette het grote fraudedossier en het bijkomende matchfixingschandaal het Belgische voetbal op stelten. De afloop van die zaak deed bij veel voetballiefhebbers de wenkbrauwen fronsen. Hoe keek Bart Verhaeghe aan tegen de beslissingen van de Geschillencommissie en het BAS?

   

  "Ik ben er enerzijds wel blij mee dat er beslissingen zijn genomen vooraleer de competitie van start ging", aldus Verhaeghe. "Langs de andere kant is er de roep naar een nieuw reglement, dat meer dan ooit noodzakelijk is. De voetbalbond moet hoe dan ook performanter en efficiënter worden."

   

  "Het schandaal heeft het Belgisch voetbal geen goed gedaan, terwijl we eigenlijk wel uitstekend bezig waren. We werden derde op de wereldbeker en zullen favoriet zijn op het EK. Het voetbal op de Belgische velden wordt ook steeds technischer, mooier en beter. We moeten deze positieve elementen aangrijpen om vol vertrouwen naar de toekomst te kijken."

   

  "In dat opzicht ben ik ook blij met de terugkeer van Vincent Kompany naar het Belgisch voetbal. Als zulke mensen terugkomen om onze competitie wat meer glans te geven, zijn ze meer dan welkom. Ik hoop dat er nog veel Rode Duivels zullen volgen."