• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Ploegmaats of rivalen? Hiërarchie binnen Sky/Ineos raakt wel vaker zoek in de Tour

  Soms schuilt het grootste gevaar in je eigen ploeg.

  Wat bezielde Geraint Thomas gisteren op de Galibier? Ploegmaat Egan Bernal plaatste leider Julian Alaphilippe onder druk met een scherpe aanval, maar uitgerekend Thomas lanceerde een tegenoffensief. Kampt Ineos met een interne strijd voor het kopmanschap? Het zou in elk geval geen primeur zijn in de Tour.

  Tour 2012: Froome vs. Wiggins

  Chris Froome weet maar al te goed hoe het voelt: beter zijn dan je kopman, maar je toch moeten inhouden. Wiggins reed in de Tour van 2012 in het geel, maar zijn ploegmaat Froome lag ook nog in een kansrijke positie.

   

  In een van de laatste bergritten reed Froome Wiggins uit de wielen, waarna die eerste een veelbesproken gebaar maakte. Het is nu moeilijk voor te stellen, maar de publieke opinie koos bijna massaal de kant van Froome.

   

  Ook de partners van beide renners vochten nog tijdens de Tour een bits duel uit op Twitter. Maar uiteindelijk was het toch gewoon Wiggins die de puntjes op de i zette in de tijdrit.

  Tour 2017: Landa vs. Froome

  Chris Froome neemt na die Tour van 2012 duidelijk de fakkel over bij Team Sky. In de Tour van 2017 doet hij een gooi naar een 4e eindzege, maar opnieuw is er muiterij binnen het Britse sterrenensemble. En net als in 2012 is de klim naar Peyragudes het decor van de interne rebellie.

   

  Mikel Landa is een van de luxeknechten van Chris Froome en vecht zelf ook voor een goed klassement. In de laatste hectometers hapt Froome naar adem, Landa kijkt niet om naar zijn kopman.

   

  Bij Sky zijn ze er als de kippen bij om het brandje te blussen en ook Landa is zich van geen kwaad bewust, maar aan het einde van het seizoen stapt de Spanjaard over naar Movistar. "Ik moest drie weken remmen in dienst van Froome", zegt Landa later over die Tour van 2017, waarin hij uiteindelijk het podium met één seconde miste.

  Tour 2018: Thomas vs. Froome

  Ook vorig jaar was er bij Sky een koningsdrama in de maak. Chris Froome gaat voor een 5e eindzege, luxeknecht Geraint Thomas droomt stiekem van meer. En de benen maken duidelijk dat die ambities terecht zijn. Sky wint de Tour, zoveel is duidelijk. Maar wie wordt de eindlaureaat? 

   

  In de Alpen kan Thomas zich niet meer inhouden. Op weg naar La Rosière versnelt de luitenant, Froome achtervolgt en lapt de ongeschreven wet dus aan zijn laars.

   

  Maar Thomas heeft het in de smiezen en geeft zijn ploegmaat meteen lik op stuk met een nieuwe versnelling. Thomas verovert die dag het geel en zal de trui en eindzege niet meer afstaan. Froome eindigt 3e.

  Tour 2019: Bernal vs. Thomas

  In deze Tour is het lang niet zeker dat Ineos, de opvolger van Sky, de eindzege op zak steekt. De Britse succesformatie moet afrekenen met Julian Alaphilippe, die vandaag in het geel aan de 19e etappe begint. Maar gisteren bleek weer eens dat er wanorde is binnen Ineos, dat collectief ook een stuk minder sterk voor de dag komt dan de voorbije jaren.

   

  Op de Galibier legde Egan Bernal gele trui Julian Alaphilippe aan de rekker. Het Colombiaanse goudhaantje huppelde een half minuutje weg, een bonus die hij nog stevig had kunnen uitbouwen. Maar bij de overige tenoren bracht uitgerekend kopman Geraint Thomas weer leven in de brouwerij.

   

  Thomas reed weg, maar kon zijn inspanning niet volhouden en zag de andere toppers terugkeren op de top. Leider Alaphilippe zag af, maar vond zijn tweede adem in de afdaling en kon mede door de prik van Thomas de schade beperken tot een half minuutje. Een zet met grote gevolgen? Het antwoord krijgen we vandaag of morgen.