• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Tour-baas Prudhomme: "Tijden op de Iseran werden met de hand gestopt"

  Christian Prudhomme samen met de nieuwe geletruidrager Egan Bernal.

  Een tumultueuze dag in de Tour, zeker ook voor Tour-baas Christian Prudhomme. Hij besliste mee om de 2e Alpenrit te neutraliseren en de tijden op de top van de Iseran te laten tellen. "Er was geen andere keuze, tegen de natuur kunnen we niks doen."

  Door de neutralisatie werd er geen ritwinnaar uitgeroepen, maar voor het algemene klassement leverde de 19e rit wel verschuivingen op. "We hebben besloten om de tijden op de top van de Iseran te laten meetellen, zodat de inspanningen van de renners niet voor niks waren", zegt Prudhomme.

   

  "De tijden werden op de ouderwetse manier gestopt, met de hand. Er is geen ritwinaar, maar wel een nieuwe gele trui dankzij de beklimming van de Col de l'Iseran en het is dik verdiend voor Bernal."

   

  De rit werd geneutraliseerd om de veiligheid van de renners te garanderen. "Er was eerst een lokale hagelbui met hagelbollen als pingpongballen. Daarna kwam er een modderstroom van 50 centimeter dikte over een breedte van 20 meter waarmee de weg afgesneden werd."

   

  "Er was geen doorkomen aan. Vanaf het moment dat we op de hoogte waren van de modderstroom hebben we samen met de UCI-commissarissen en parcoursbouwer Thierry Gouvenou besloten de wedstrijd stop te zetten."

   

  "Er is eerst nog heel hard gewerkt om de weg ijsvrij te krijgen, maar dat lukte niet en bovendien was er dan die modderstroom. We moesten de renners zo snel mogelijk op de hoogte brengen, want zij waren risico’s aan het nemen en begrepen onze beslissing eerst niet."

   

  "Bernal zei me dat hij niet wou stoppen. Maar de renners wisten niet dat de weg afgesneden was. Toen ze de beelden zagen, was er wel begrip. Er was geen andere keuze. Tegen de natuur kunnen we niks doen."