• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Pinot ontroostbaar na z'n opgave: "Voelde dat ik in staat was om het waar te maken"

  Pinot verlaat de Tour de France.

  De Alpen zijn de Pyreneeën niet, zeker niet voor Thibaut Pinot (Groupama-FDJ). De nummer 5 in het klassement kampt met een spierletsel en verliet vandaag in tranen de Ronde van Frankrijk. "Het gaat tijd kosten om me erover te zetten", zegt Pinot.

  2019 leek dan toch het jaar of op zijn minst de Tour van Thibaut Pinot te worden. De Fransman, 29, bombardeerde zich afgelopen week met zijn zege op de Tourmalet tot een van de topfavorieten voor de eindzege in deze Ronde van Frankrijk. Maar tijdens de tweede Alpenrit kwam er een abrupt einde aan die droom. Pinot moest opgeven door een spierscheuring aan zijn linkerdijbeen.

   

  Voor Pinot is het naar eigen zeggen de grootste ontgoocheling in z'n carrière. "Ik voelde sinds zondag in de Pyreneeën dat ik in staat was om het waar te maken. Zonder deze problemen zou het gelukt zijn, daar was ik van overtuigd."

   

  "Ik ben altijd blijven vechten, ik geloofde erin. Niets kon me overkomen. Maar we zullen het nooit weten. Het gaat tijd kosten om me erover te zetten, maar dat is de Tour."

   

  Waar Pinot z'n blessure opgelopen heeft, is niet helemaal duidelijk. "Ik kreeg een kleine klap aan de aankomst in Nîmes, maar ik ben niet zeker of het dat wel is. Ik had echt pijn bij het versnellen in een afdaling gisteren. Die pijn is nadien dan verergerd."

  "Zonder problemen zou het gelukt zijn"

  Groupama-FDJ verzweeg probleem voor concurrentie

  De opgave van Thibaut Pinot kwam ook aan bod in Vive le Vélo. De Fransman had gisteren al last van zijn dijbeen, maar beelden daarvan werden door France Télévision tot vandaag achtergehouden. Groupama-FDJ wou de blessure uiteraard verzwijgen voor de concurrentie.

  Op de beelden is ook te zien dat Pinot nog intensief verzorgd werd om toch klaar te zijn voor de rit naar Tignes. Maar al vrij vroeg in de rit was de pijn dus niet meer te harden.

  Pinot al vroeg in de rit in de problemen

  Voor Pinot liep het al vroeg in de 2e Alpenrit fout. De Fransman zocht vanuit het niets de wedstrijddokter op en moest de rol lossen. Zijn ploegmaats werden niet verplicht om te wachten, waarna Pinot op enkele minuten van Alaphilippe en co bleef zwalpen. 

  Pinot weigerde een tijdje de handdoek te gooien, maar na zijn minutenlange lijdensweg stapte hij na ongeveer 35 kilometer toch in tranen af.


  Groupama-FDJ meldde uiteindelijk op Twitter dat Pinot met een spierscheuring aan zijn linkerdij kampt. "Hij finishte gisteren met een stekende pijn en kon 's avonds moeilijk stappen. Zijn toestand verbeterde vandaag niet."


  Op weg naar Tignes werd vandaag dus een nieuw hoofdstuk geschreven in de haat-liefdeverhouding die Pinot onderhoudt met de Tour. De Fransman debuteerde in 2012 met een 10e plaats en ritzege, maar beleefde op zijn 3e plaats in 2014 na vooral veel ontgoochelingen in eigen land. Vandaag tekende hij voor zijn 4e opgave op 7 deelnames.

  Thibaut Pinot in de Tour de France
  2012 10e (1 ritzege)
  2013 opgave
  2014 3e (witte trui)
  2015 16e (1 ritzege)
  2016 opgave
  2017 opgave
  2018 -
  2019 opgave (1 ritzege)

  Pinot zoekt vanuit het niets de dokter op:

  Een einde in tranen: Pinot stapt af

  Bekijk nog eens hoe Pinot naar de zege sprong op de Tourmalet:

  Bruyneel: "Hij was al geblesseerd voor de start, want ploegmaats hoefden niet te wachten. Zij kenden zijn situatie dus al voor de start"

  Het medische bulletin van Groupama-FDJ: