• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Alaphilippe legt zich neer bij verlies: "Ik denk niet dat het geel nog mogelijk is"

  Alaphilippe kraakte op de Col de l'Iseran.

  De Fransen huilen, want Julian Alaphilippe (27) is zijn gele trui kwijt. De Franse chouchou lijkt de strijdbijl te begraven. "Ik had dit verwacht. Ik heb het maximum gegeven en ik kan mezelf niets verwijten", reageerde Alaphilippe nadat de etappe was stopgezet.

  Alaphilippe: "Ik heb nooit gedacht dat ik de Tour kon winnen"

  Julian Alaphilippe (27) droeg 14 dagen het geel, maar zijn droom (en die van een natie) spatte op de Col de l'Iseran uit elkaar. Alaphilippe beperkte nog wel enigszins de schade, maar was het geel daar al kwijt. Daar veranderde de stopzetting van de koers in de afdaling niets aan.

   

  "Ik denk niet dat het geel nog mogelijk is", zei Alaphilippe bij France 2 nadat de rit was gestaakt. "Ik ben geklopt door renners die sterker zijn dan ik. Zo is het nu eenmaal."

   

  "Ik had het wel verwacht", zegt Alaphilippe over de slijtageslag op de Iseran. "Ik heb alles gegeven en ik kan mezelf niets verwijten."

   

  "Het was een droom om deze trui te dragen. Ik heb deze droom langer dan verwacht kunnen volhouden en ik heb elke dag gevochten."

   

  "Toen ik deze trui mocht aantrekken, begon ik te dromen. Maar ik heb nooit gedacht dat ik de Tour kon winnen."

  Alaphilippe moet plooien op de Iseran:

  Ploegleider: "In de afdaling kon Julian misschien nog iets doen"

  Ondanks het kwijtspelen van de gele trui heeft ploegleider Geert Van Bondt begrip voor de beslissing van de wedstrijdjury. "Het is jammer dat de wedstrijd geannuleerd is. We dachten dat Julian in de afdaling nog wel tijd kon goedmaken. Maar de veiligheid van de renners primeert nu op de wedstrijd. De veiligheid is het belangrijkste.”

   

  “In de afdaling kon Alaphilippe misschien nog iets doen, maar dan krijg je het bericht op de radio en is het een beetje een verbazing. Maar een etappe annuleren in de Tour, dat doen ze ook niet zomaar.”

   

  “Ik denk dat Alaphilippe wel zijn trui kwijt is aan Bernal. Dat is wel jammer, want we hadden berekend dat hij misschien tijd ging terugnemen in de afdaling. Daarna moesten ze nog klimmen naar Tignes, maar dan kon hij ook gedeeltelijk recupereren. Die klim lag hem misschien ook wel iets beter, die was iets korter, ook minder hoog. Dan kon er misschien ook nog veel gebeuren.”

   

  Morgen krijgt Alaphilippe een laatste kans in de laatste Alpenrit. “Morgen zijn er andere ploegen om te controleren, Alaphilippe zal misschien met een iets beter gemoed aan de start staan.”

  Tour de France klassement

    naamploegresultaat
  1Caleb EwanLTS3:04:08
  2Dylan GroenewegenTJV+0
  3Niccolò BonifazioTDE+0
  4Maximiliano RichezeDQT+0
  5Edvald Boasson HagenTDD+0
  6André GreipelPCB+0
  7Matteo TrentinMTS+0
  8Jasper StuyvenTFS+0
  9Nikias ArndtSUN+0
  10Peter SaganBOH+0