• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Eddy Planckaert: "Alaphilippe doet de zaak van zijn leven"

  Volgens Eddy Planckaert broeden ze bij Deceuninck-Quick Step nog op een plan.

  De neutralisatie van de Alpenrit naar Tignes zorgde achteraf voor heel wat discussie. Wie kwam er nu goed weg en wie werd benadeeld door de beslissing? Gisteravond gingen analist Eddy Plankaert, ploegleider Allan Peiper en journalist Jeroen Denaeghel op zoek naar antwoorden in Vive le Vélo .

  "Alaphilippe z'n kaars was toch bijna uit"

  Julian Alaphilippe speelde dan wel z'n gele trui kwijt op de Col de l'Iseran, hij blijft wel zicht houden op het podium in Parijs. Was dat ook nog zo geweest als de slotklim naar Tignes niet geschrapt was?

  "Alaphilippe ging nog een goede afdaling rijden, maar zijn kaars was toch bijna uit", zei Allan Peiper, tegenwoordig ploegleider bij UAE Emirates. "De enige die nog kon rijden was Laurens De Plus, die heeft het fantastisch gedaan voor Kruijswijk. De anderen waren enkelingen. Gingen die overeenkomen en rijden?"

  "Ik zag op social media dat Jumbo-Visma aan het wachten was op de slotklim om dan een ultieme sprong te wagen. Maar dan ging Kruijswijk het toch zelf moeten doen, met iedereen in zijn wiel. Denk je echt dat Kruijswijk Bernal kon volgen, zelfs als ze bij hem kwamen op de laatste klim?"

   

  Jumbo-Visma leek door de neutralisatie wel slachtoffer van z'n eigen tactisch plan. Steven Kruijswijk liet Laurens De Plus tempo maken op de Iseran. Had de Nederlander geweten dat de aankomst op de Iseran zou liggen, dan had hij wellicht sneller gereden dan De Plus.

   

  "Kruijswijk is het slachtoffer", zei Jeroen Denaeghel. "Normaal staat hij op het podium en nu staat Alaphilippe er nog tussen. Als de volgende rit ingekort wordt, dan kan Alaphilippe in de top 3 blijven en valt Kruijswijk naast het podium." 

  Meteen daarna kwam het nieuws binnen dat de laatste bergrit wel degelijk ingekort wordt. "Dan kan Alaphilippe het geel pakken, als hij op 1 klim alles kan geven",  klonk het bij Denaeghel. Die zou dan een zaakje doen. Vorige maand zette de journalist voor de lol 3 euro in op Alaphilippe als Tourwinnaar na een tip van Raymond Poulidor. Het zou hem nu een slordige 600 euro opleveren.

  "De ploeg van Lefevere zal wel een plannetje hebben"

  Voor Eddy Planckaert kwam Alaphilippe als winnaar uit de geneutraliseerde rit. "Hij doet de zaak van zijn leven. In normale omstandigheden verliest hij vandaag 3, 4, 5 of 6 minuten. Nu wordt de wedstrijd stilgelegd en staat hij op 48 seconden."

   

  "Morgen (vandaag, red.) is het een etappe die hem 100 procent ligt. Hij kan een uur tot anderhalf uur voluit gaan, hij is explosief. De ploeg van Lefevere zal morgen ook wel een plannetje hebben. Er kan nog veel gebeuren. Het is de spannendste Tour ooit, tot de laatste dag."

   

  Allan Peiper verwacht dan weer veel van Ineos. "Ze hebben toch een superploeg. Ze zullen ook gemotiveerd zijn met de gele trui, iedereen zal klaar zijn. Het is alleen afwachten wie wil koersen in het begin en hoeveel chaos er zal zijn. Het podium is voor een Fransman toch heel belangrijk, dus Alaphilippe zal tot het uiterste gaan."

   

  In een korte rit waarin het heel snel gaat, kan lek rijden wel eens een groot probleem worden. "Zonder ongelukken wint Bernal, maar dat is voor hem het grootste gevaar: een klein incident, een valpartij. Want het zal heel nerveus zijn", zei Planckaert.

   

  "Vorig jaar in Parijs hadden we Bernal genoemd als favoriet voor deze Tour en hij maakt het ook waar. Als je ziet wat hij vorig jaar voor Thomas gedaan heeft en wat hij dit jaar doet. Hij is een man voor de toekomst en kan nog vele keren de Tour winnen."

   

  Ook Peiper is onder de indruk van de mogelijk eerste Colombiaanse Tourwinnaar. "Toen ik hem vandaag boven zag komen op de Iseran, dat was pure klasse. Zijn aerodynamische houding, echt mooi, het is een mooie coureur."