• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  EK-ganger De Gendt: "Wat de Mixed Relay inhoudt? Dat weet ik niet"

  De Gendt reed een ijzersterke tijdrit in de Tour.

  Bondscoach Rik Verbrugghe heeft gisteren zijn EK-selecties bekendgemaakt. De Mixed Team Relay staat - als vervanger van de klassieke ploegentijdrit - voor het eerst op het programma. Thomas De Gendt is een van de geselecteerden, maar moet zijn kennis nog een beetje bijschaven. 

  Op het WK in september wordt de gebruikelijke ploegentijdrit vervangen door een Mixed Team Relay, een "estafettekoers" waarbij een mannenteam en vrouwenploeg elkaar aflossen. Hun tijden worden samengeteld en bepalen het eindklassement. Ook op het EK in Alkmaar in augustus staat de nieuwe discipline al op het menu.

   

  Thomas De Gendt is een van de proefkonijnen. Samen met Lawrence Naesen, Jonas Rickaert, Sanne Cant, Sofie De Vuyst en Lotte Kopecky mag de Lotto-renner op Nederlandse bodem de gloednieuwe discipline uittesten.

   

  "Hoe dat precies in zijn werk gaat? Dat weet ik niet", vertelde Thomas De Gendt vanmiddag bij de start van de 19e etappe in de Tour.

   

  "Ik weet alleen dat de mannen eerst een rondje van 22 kilometer rijden. Dan passeren we waarschijnlijk aan de finish, waar de vrouwen worden losgelaten. Zij rijden dan een rondje en onze tijden worden opgeteld. Dan heb je de einduitslag."

   

  Ook op het WK wordt die primeur tussen mannen en vrouwen ingevoerd. "Het is nu belangrijk om te testen hoe dit in zijn werk gaat. Het is een ploegentijdrit van 3 renners, net iets meer dan een koppeltijdrit. De 3 sterkste mannen op het WK zou ideaal zijn."

   

  Rekent De Gendt zichzelf bij dat trio? "Als je op het WK Campenaerts, Lampaert en Evenepoel samenzet, dan is dat drietal bijna onklopbaar. En dan nog de drie sterkste vrouwen. Kopecky is Belgisch kampioene, D'hoore kan hard met de fiets rijden en er is ook Duyck."

   

  "Als Verbrugghe mij op het WK wil, dan moet hij mij dat vragen. Maar ik denk dat we betere tijdrijders hebben. Als ik echt goed uit de Vuelta kom, dan kan hij me altijd oproepen. Maar ik denk niet dat ik nog top zal zijn na de Vuelta."

  De Belgische selectie: