• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Wuyts en De Cauwer: "Bestelde onweersbuien voor morgen zijn nog groter"

  Commentator Michel Wuyts.

  De 19e etappe van de Ronde van Frankrijk is uitgedraaid op een sisser. Door het slechte weer werd de passage op de Col de l'Iseran gebruikt voor het nieuwe algemene klassement. Een correcte handelswijze of niet? José De Cauwer en Michel Wuyts beantwoorden onze vragen. 

  Wuyts: "Je dreigt met een anticlimax te eindigen"

  "Er was geen andere beslissing mogelijk", argumenteert commentator Michel Wuyts. "Je moest neutraliseren en het is goed dat de rit gestopt werd op de top van de Iseran. Er was geen alternatief. Dat gedeelte van de Tour kun je niet zomaar uitwissen. Dat zou onrechtvaardig zijn. Dit was de logische beslissing. De renners door dat onheil sturen was irreëel."

   

  Wat zijn de gevolgen? "Je dreigt met een anticlimax te eindigen. Deze Tour is fantastisch opgebouwd met figuren die die op een wonderlijke manier gekleurd hebben, zoals onze landgenoten en Alaphilippe. Hij was in de breedte de beste man in de Tour."

   

  "Maar je voelde dat er een kantelpunt kon komen. Dat was aan het gebeuren en dat was eigenlijk al een feit. Maar je kunt niet in de toekomst kijken. Zou er nog een comeback mogelijk geweest zijn? Ik denk het niet. Zo diep in de Tour is de renner die van zijn troon gehaald wordt nooit in staat om die weer te bezetten."

   

  En wat met de Alpenrit van morgen? "Dat is nu mijn vrees. De onweersbuien die voor morgen besteld zijn, zijn nog groter. Ze hebben nog een ander formaat. We gaan weer boven de 2.000 meter. Ik vraag me af of we voor een hertekend scenario gaan."

   

  "Dit is wel de Tour, een van de grootste sportspektakels. De etappe zal dan waarschijnlijk doorgaan, maar hopelijk niet met een gelijkaardig scenario. Hopelijk kan alles normaal verlopen in de afdalingen."

  De Cauwer: "Het leek me toch in een duidelijke plooi te liggen"

  "De neutralisatie drong zich op", beseft ook cocommentator José De Cauwer. "Waar en hoe ze de tijd dan opnemen, is een ander verhaal. Maar dat het niet (tot in Tignes) kon, hebben we duidelijk op de beelden gezien."

   

  Werd er niet te laat bekendgemaakt dat "de finish" op de top van de Iseran lag? "Ik weet niet of ze daar al het idee hadden om te neutraliseren. Ze hebben zo lang mogelijk gewacht op de weersomstandigheden. Misschien ebt zoiets net op tijd weg, maar er was geen doorkomen aan beneden. Het was de juiste beslissing."

   

  De einduitslag in Parijs kan wel beïnvloed worden door deze etappe. "Uiteraard zal de stand iets anders zijn. Maar de beste man zat vooraan. De plaatsen waren ingenomen en dat tempert de criticasters die er zeker zullen zijn."

   

  "Er zullen mensen zeggen dat dit of dat had gemoeten, rekening houdend met het voordeel van de ene en het nadeel van de andere. Het zal nooit goed zijn voor iedereen, maar het leek mij toch redelijk in een duidelijke plooi te liggen."