"Topsporter moet ook rusten en ik vraag me af hoe Kompany dat zal doen"

  Mo Messoudi en Gert Verheyen

  Mo Messoudi en Gert Verheyen

  In een tweede vooruitblik op het nieuwe voetbalseizoen bespreken Sporza-analisten Mo Messoudi en Gert Verheyen de terugkeer van Vincent Kompany bij Anderlecht. "Het is een gedurfde keuze", vindt Gert Verheyen.

  Vincent Kompany is speler-manager bij Anderlecht. "We hebben het al veel gehad over die rol en of dat wel gaat lukken. Dat zullen de resultaten uitwijzen. Maar als je andere spelers hoort, vinden ze het allemaal prima hoe het nu loopt", weet Mo Messoudi.

   

  "Iedereen was in shock toen Kompany zijn beslissing bekendmaakte. Ik ben wel blij dat zo'n persoonlijkheid in de Belgische competitie komt werken, al zijn ze nog niet helemaal klaar. Er zal nog wat moeten bijkomen en er zijn ook veel spelers die nog weg moeten."

   

  "Ik denk dat ze nu wel beter moeten zijn dan vorig seizoen. Europees voetbal halen moeten ze zeker kunnen. Ik vraag me wel af of er genoeg kwaliteit aanwezig is om het voetbal te spelen dat Kompany voor ogen heeft. In de oefenmatchen hebben ze wel al veel goals geïncasseerd."

  "Gedurfde keuze van Kompany"

  "Het is een stunt dat Anderlecht erin geslaagd is om Vincent Kompany te halen, maar het zal zijn tijd vragen", denkt Gert Verheyen. "Ik vind het ook zeer gedurfd van hem. Hij had ook op zijn gemak nog een paar jaar kunnen voetballen zonder al die verantwoordelijkheid."

   

  "Ik vraag me wel af hoe hij zijn rust zal nemen. Rusten is belangrijk voor een topsporter. Als je na de training nog al je werk als trainer moet doen, hoe ga je daar dan mee om? Ik zeg niet dat het niet kan, maar het is toch moeilijk."

   

  "Ook op het veld lijkt het me niet evident om alles altijd in het oog te houden. Je moet altijd eerst je eigen wedstrijd spelen. Anderzijds heeft hij wel al heel zijn leven niks anders gedaan dan coachen op het veld."

   

  Verheyen denkt wel dat Kompany tijd zal nodig hebben bij Anderlecht. "Net als Guardiola dat ook nodig had bij Manchester City. Guardiola heeft ook wel eerst wat spelers moeten halen. Dat zal bij Anderlecht misschien ook nog wel nodig zijn. Dankzij het systeem van de play-offs hoef je wel niet meteen klaar te zijn. En Anderlecht speelt ook geen Europees, dat zal ook een verschil maken."

  Dankzij het systeem van de play-offs hoef je niet meteen klaar te zijn. En Anderlecht speelt ook geen Europees, dat zal ook een verschil maken.

  Gert Verheyen