De Plus over controle: "Als het bij ons gebeurt, dan gebeurt het ook bij andere ploegen"

  Laurens De Plus bij de start.

  Het ochtendritueel van Jumbo-Visma werd kort voor de start van de eerste van 3 Alpenritten nogal abrupt verstoord door dopingcontroleurs van de UCI. Onder meer Laurens De Plus onderging op de bus een bloedcontrole. "Als je bij de 3 uitverkorenen bent, is dat een teken dat je een goeie Tour aan het rijden bent", vatte hij het medische onderzoek luchtig op. Ook de andere geviseerde ploegen reageren.

  Zo'n uurtje voor de start van de 18e etappe in Embrun klopten de artsen aan bij de ploegbus van Jumbo-Visma. "Dat is natuurlijk niet fijn, maar het hoort bij de sport", reageerde Laurens De Plus bij onze reporter. De Plus, George Bennett en kopman Steven Kruijswijk moesten bloedstalen afgeven.

   

  "Het is beter dat het gebeurt. Als het bij ons gebeurt, dan is het denk ik ook een teken dat het bij andere ploegen gebeurt. Het is niet fijn voor de concentratie. Je zit met je gedachten al bij de Izoard en de Galibier. Ik moest me nu echt haasten om alle kledij aan te trekken en om snel te tekenen. Dat is niet fijn, maar het hoort erbij."

   

  "Ik zal niet in detail treden, maar het was een controle zoals andere controles. Ik denk dat het bij andere ploegen ook wel zal gebeuren, dat het niet alleen bij ons is", zegt De Plus. Ook Deceuninck-Quick Step en Ineos kregen controleurs over de vloer, weliswaar net voor of bij het ontbijt en dus niet op de ploegbus.

   

  "Het toont aan dat we sterk aan het rijden zijn. Als je bij de 3 uitverkorenen (De Plus, Bennett en Kruijswijk werden gecontroleerd) bent, dan is het een teken dat je een goeie Tour aan het rijden bent."

   

  "Of de controleurs respectvol waren? Ja, altijd. Ik heb daar nooit over te klagen. Zij doen ook hun job en ik denk niet dat zij beslissen om 45 minuten voor de start eens een controle bij Jumbo-Visma te doen. Dat wordt hen opgelegd van bovenaf."

   

  Ploegleider Frans Maassen pikte nog kort in: "Dit is mijn 23e Tour en dit heb ik nog nooit meegemaakt. Dat is niet leuk. Deceuninck-Quick Step heeft vanochtend vroeg een controle gehad. Het is ook niet leuk als je renners om 6.30u gewekt worden, maar dit is het andere uiterste."

  Ook de gele trui ontvangt bezoek van artsen

  Ploegleider Geert Van Bondt bevestigde dat ook Deceuninck-Quick Step een bezoekje gekregen heeft. "Het was nog voor het ontbijt, voor 7u", legt hij uit. "Het ging om controles bij 4 renners, onder wie Julian Alaphilippe, Kasper Asgreen en Dries Devenyns."

   

  "Het was niet de eerste keer in deze Tour dat een controle gebeurde, maar dat was dan in ons hotel, op een kamer."

   

  "In het hotel is natuurlijk niet hetzelfde als in de bus, zo vlak voor de start. Controles horen bij het wielrennen, uiteraard, maar die renners hebben nu wel allemaal een uur minder rust gehad."

   

  Geraint Thomas, vorig jaar eindwinaar, ontkende bij de start niet dat ook Team Ineos op het lijstje van de artsen stond. "Maar dat is normaal. We hebben in deze Tour al vrij veel controles gehad", was hij kort van stof.

  Beelden van de controleurs bij de bus van Jumbo-Visma: