• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  19-jarige Milak zwemt 10 jaar oude WR van Phelps van de tabellen

  De Hongaar Kristof Milak is met een fenomenaal wereldrecord de nieuwe wereldkampioen geworden op de 200m vlinderslag. De 19-jarige zwemmer deed met 1'50"73 bijna een seconde beter dan de legendarische 1'51"51 van Michael Phelps uit 2009.

  De jonge Hongaar had zich al met de snelste tijd geplaatst voor de finale en ook in die finale was het al snel duidelijk dat niemand Milak van het goud zou kunnen houden. Hij tikte aan in 1'50"73 en deed daarmee 78 hondersten sneller dan het legendarische wereldrecord van Michael Phelps dat hij 10 jaar geleden zwom in Rome.

   

  De Japanner Daiya Seto werd tweede op maar liefst 3 seconden van Milak. De Zuid-Afrikaan Chad Le Clos vervolledigde het podium. Voor Milak is het meteen zijn eerste wereldtitel bij de grote jongens. Vorig jaar werd hij wel al Europees kampioen op de 200m vlinderslag.

  Sidney Appelboom: "Dit is gigantisch"

  Ook onze man Sidney Appelboom was zwaar onder de indruk van Milak. "Dit is gigantisch. We zagen hem al een tijd aankomen. Als 14-jarige was hij al een fenomeen. Maar wat hij vandaag heeft gedaan is ongelooflijk."

   

  "Hij zwemt 5 seconden sneller dan het BR van Louis Croenen. Ook het verschil waar hij mee wint zegt genoeg. Maar zijn vat is nog niet leeg. Ik denk dat hij de eerste ooit zal worden die onder de 1’50 zwemt.”