• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Degrendele: "Denk niet dat je Van Avermaet nu al mag afschrijven"

  Nicky Degrendele was te gast in Vive le Vélo.

  De 3e plaats van Greg Van Avermaet, het belang van de slotweek en de uitsluiting van Luke Rowe en Tony Martin. Het zijn maar enkele onderwerpen die gisteravond de revue passeerden in Vive le Vélo. Karl Vannieuwkerke besprak ze met ex-wereldkampioene keirin Nicky Degrendele, Sunweb-renner Louis Vervaeke en analist Bram Tankink. 

  Tankink: "Het is net dat tikkeltje dat ontbreekt"

  Het is net niet voor Greg Van Avermaet. De kopman van CCC is in vorm, maar winnen blijkt erg moeilijk. Ook in de Tour, in Gap moest hij gisteren vrede nemen met de 3e plaats. "Het is net dat tikkeltje dat ontbreekt. Dat kan van jaar op jaar verschillen. Greg heeft dat ook nodig, want hij wint geen massasprints", zegt Bram Tankink.

   

  "Maar er valt niks op hem af te dingen, want hij is er altijd. Hij probeert het telkens weer, terwijl veel renners al hun hoofd zouden buigen en zeggen: “Verloren seizoen”. Chapeau hoe hij rijdt."

   

  Karl Vannieuwkerke polste voorzichtig of Van Avermaet misschien niet tegen zijn houdbaarheidsdatum aanschurkt. "Ik denk niet dat je hem nu al mag afschrijven", zegt Nicky Degrendele. "Zolang hij er hard voor blijft werken, denk ik dat het wel goed komt."

   

  Zo denkt ook Louis Vervaeke erover. "We hebben Philippe Gilbert ook al een paar keer afgeschreven en die won dit jaar Parijs-Roubaix. Het zijn grote talenten die net dat procentje geluk nodig hebben om die overwinning net wel te pakken. Dan kunnen ze opeens een wonderjaar hebben."

   

  Dat zijn ploeg niet zo sterk is, speelt volgens Tankink ook mee. "De ondersteuning is wat minder. Zodra een ploeg wint, gaat er ook meer gewonnen worden en kom je in een flow. Die flow is er niet bij CCC."

  "Die mannen van Ineos denken dat ze overal mogen rijden"

  Hét gespreksonderwerp na de 17e rit was de uitsluiting van Luke Rowe en Tony Martin. Uiteraard was het ook een item aan de tafel van Vive le Vélo. "Het is de 3e week en alle akkefietjes stapelen zich op. Dan ontploft de bom eens", zegt Louis Vervaeke.

   

  Bram Tankink vernam dat het gedrag van Ineos wrevel opwekt. "Ik kreeg een bericht van iemand van Jumbo-Visma en die zei: "Die mannen van Ineos denken dat ze met hun shirtje overal mogen rijden." Je ziet voorafgaand dat Jumbo-Visma helemaal aan de kant rijdt en Ineos wil er nog voorbij. Er wordt geduwd en getrokken, Rowe reageert zich af op Kruijswijk en daar reageert Martin dan weer op."

   

  "Ik begrijp de reactie van Martin ergens wel", zegt Degrendele. "Misschien is er nog iets aan voorafgegaan dat wij niet weten. Ik kan wel begrijpen dat hij opkomt voor zijn ploegmaat."

   

  Vervaeke vindt het verdict van de jury in elk geval te streng. "Ik ben niet akkoord, vooral omdat beide renners weer vrede hebben gesloten. Dan zou de jury daar ook vrede moeten mee nemen."

  Tankink: "Kruijswijk moet niet aanvallen om de Tour te winnen"

  Met het drieluik in de Alpen bereikt de Tour stilaan zijn apotheose. Wie het best kan pieken in de 3e week, zou wel eens een slag kunnen slaan. "Ik denk dat Thomas de Tour wint", zegt Nicky Degrendele. "Ineos is dit jaar zo op de achtergrond gebleven. Ze hebben nog niks hoeven te doen. De volgende 3 dagen zullen beslissend zijn."

  "Het is hen al een paar keer gelukt", vult Vervaeke aan. "Vorig jaar haalde Froome ook opeens nog een wonderbaarlijke stoot uit in de Giro. Het lijkt er wel op dat ze bewust bezig zijn met de derde week. Ze zijn heel low profile momenteel."

   

  Ook Bram Tankink verwacht Ineos in topvorm in de Alpen. "Het heeft ook een beetje te maken met je wedstrijdschema voor de Tour. Niet te veel intensieve wedstrijden rijden voor de Tour en dat heeft Thomas dit jaar niet gedaan."

   

  Om de Tour te winnen is het volgens Tankink vooral een kwestie van goed doseren. "Je moet verdedigend rijden, hoe saai het ook is. Kruijswijk moet niet aanvallen om de Tour te winnen. Hij moet blijven zitten en hopen op een slechte dag van een ander. Pinot moest tijd goedmaken en aanvallen en dat kan hem wel eens zuur opbreken in de laatste week. Je moet de hele Tour gewoon heel kalm blijven."

  Vervaeke: "Ik viel in slaap tijdens mijn training"

  Louis Vervaeke reed zelf nog nooit de Tour. Bij de beloften was hij bergop wereldtop, maar eenmaal bij de profs was het moeilijk om te bevestigen. De Sunweb-renner vertelde er openhartig over in Vive le Vélo. "Je gaat mee in het verhaal dat je niet snel tevreden bent over jezelf. Ik wou me te snel te veel bewijzen tegenover de buitenwereld en mezelf."
   

  En dus ging hij te veel trainen en raakte hij overtraind. Een anekdote schetst de situatie. "Ik vertrok eens voor een training van 3 uur. Ik was zo moe 's morgens en dronk 5 koffies om me op gang te trekken."

   

  "Tijdens mijn training zocht ik een rustig plekje om een plasje te maken. Ik zette me even neer, viel in slaap en werd een uur later wakker. Daarna reed ik toch nog anderhalf uur om mijn training af te werken in plaats van naar huis te rijden. Achteraf besef je dat je gewoon rust nodig had."

   

  "Ik zag het probleem zelf niet en daardoor zagen anderen het ook niet. Ik zei het niet aan anderen dat zulke zaken gebeurden op training. Ik hield het voor mij. De ploeg (toen Lotto-Soudal, red.) had het misschien wat beter kunnen opvolgen, maar het was mijn fout dat ik er niet echt durfde over te communiceren."

  Vervaeke: "Twijfelachtig dat ik bij Sunweb blijf"

  Intussen gaat het weer een stuk beter met Vervaeke. De renner is wel einde contract en zoekt volgend seizoen wellicht andere oorden op. "Het is heel twijfelachtig dat ik bij Sunweb zal blijven. Ik ben nog met geen enkele ploeg rond. Bij Sunweb is er ook weinig duidelijkheid over mijn toekomst, het ziet ernaar uit dat het daar ten einde loopt voor mij."

   

  Vervaeke vond zichzelf ook op privévlak terug. In juni trouwde hij met Astrid, de weduwe van de betreurde Antoine Demoitié. "Zij heeft mij een nieuw perspectief gegeven en doet me veel dingen relativeren. Ik kan met haar over alles spreken, ze is een beetje mijn psycholoog."

   

  Het noodlot en het lot brachten de twee samen, maar ook Sporza speelde een rol. "Ik moest opgeven in de Ronde van Catalonië en toen kwamen de eerste vragen. Mijn lichaam deed niet wat ik wou. Ik kwam in de bus en gooide razend met mijn helm. Toen zag ik de reportage van Sammy Neyrinck over Astrid. Ik heb haar toen bedankt voor de mooie woorden, het deed mij de hele situatie relativeren. We hebben contact gehouden en de trein was vertrokken."

  Degrendele: "Ik had tijd nodig om WK te vergeten"

  Ook Nicky Degrendele weet wat het is om door een mindere periode te gaan. Op het WK baanwielrennen werd de titelverdedigster dit jaar op de valreep gediskwalificeerd voor de finale van de keirin, omdat ze tijdens de halve finales de rode lijn overschreden had. "Ik heb tijd nodig gehad om dat WK te vergeten. Ik heb het van me af moeten zetten", zegt Degrendele.

   

  "Ik was teleurgesteld dat ik mijn titel niet kon verdedigen op de juiste manier. Als je de beelden bekijkt, ging de Australische toch nooit langs mij kunnen komen. Het is teleurstellend, maar ergens heeft het me ook wel gemotiveerd voor het volgende."

   

  Het volgende is het EK baanwielrennen in oktober, maar vooral de Olympische Spelen in Tokio volgende zomer staan met stip genoteerd. "Als ik op het WK toch een medaille gehaald had, dan had ik misschien niet dezelfde motivatie gehad als nu. Ik wil ze echt allemaal terugpakken op de fiets met m'n benen."

   

  Goud pakken in Tokio en dan de overstap maken naar de weg, is dat een optie voor Degrendele? "Momenteel ben ik goed in wat ik doe. Ik heb niet meteen het idee om te veranderen. Maar zeg nooit nooit."