• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Tankink over hitte: "In de Tour kun je de koers niet zomaar inkorten"

  Niet alleen in België, maar zeker ook in het zuiden van Frankrijk is het zweten en puffen met deze hitte. Ook de renners in de Tour zien af. "Dit kan toch niet gezond zijn", vroeg Steven Kruijswijk zich gisteren al af. "Als je een bidon gaat halen, is die al warm als je weer vooraan bent", zegt Jean-Marie Wampers in Vive le Vélo.

  Ook in de Tour de France haalt de thermometer momenteel 40 graden en meer. "Vandaag vroeg ik me nog af: "Jezus, heb ik ooit in die hitte moeten rondfietsen."", zegt Bram Tankink in Vive le Vélo.

   

  "Tijdens het fietsen heb je wel nog de wind in je gezicht, maar zodra je stopt en je wordt omringd door al die journalisten met de zon pal op je, dan ben je vlug oververhit. Ik ben wel eens bijna van mijn stokje gegaan."

   

  "Het aantal bidons dat je drinkt op zo'n dag gaat maal twee", weet ex-renner Jean-Marie Wampers. "Als je een bidon gaat halen, is die warm zodra je vooraan bent. Je moet ze eigenlijk uitdrinken tussen de volgwagens en het peloton. Zo rap gaat dat."

   

  Tankink: "Het probleem is dat je wel meer kunt drinken, maar dat je buik op een gegeven moment ook gewoon vol zit en je lichaam het water niet meer kan opnemen. Je hebt dorst, maar je hebt wel zo'n pens op je fiets. Dat is heel onaangenaam."

  "Je kunt niet zomaar een stukje afsnijden in de Tour"

  In de Tour de France geldt een warm weather protocol, waarbij maatregelen genomen kunnen worden als de omstandigheden te extreem zijn. "Maar waar leg je dan die grens?", vraagt Tankink zich af.

   

  "In de Tour kun je de koers niet inkorten. Je hebt een start- en aankomstplaats en het hele parcours is afgezet. Je kunt niet zomaar zeggen: "Over 10 kilometer snijden we een stukje af.""

  Vive le Vélo over de hitte in de Tour de France