• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Luxeprobleem voor de bondscoach? "Ze moeten tot eind september in vorm blijven"

  Rik Verbrugghe is tot vrijdag aanwezig in de Tour.

  Bondscoach Rik Verbrugghe is aanwezig in de Tour de France. Verbrugghe, die vorige week de omloop van de Spelen in Tokio heeft bestudeerd, brengt er zijn renners op de hoogte van de EK-selectie en polst ook naar de plannen voor het WK. 

  "De selectie voor het WK wordt heel moeilijk"

  Rik Verbrugghe maakt heel binnenkort zijn selectie bekend voor het EK in Alkmaar (tijdrit op 8 augustus en wegrit op 11 augustus). 8 renners en 2 tijdrijders hebben al goed nieuws gekregen van de bondscoach, die dankzij de uitstekende Tour van de Belgen misschien wel met een luxeprobleem kampt.

   

  "Het is altijd leuk als renners in vorm zijn, beter zo dan met een halve ploeg naar een kampioenschap te moeten gaan", legt Verbrugghe uit aan onze microfoon. "De selectie voor het WK wordt wel heel moeilijk. Er zijn nu veel renners in vorm, maar ze moeten in vorm blijven tot eind september."

   

  "Ik wil naar hun programma kijken om na te gaan welke wedstrijden ze nog rijden voor het WK. Dat zal beslissend zijn om een selectie af te dwingen of niet."

   

  België zou met heel wat kopmannen naar Yorkshire kunnen trekken. Met hoeveel kopstukken, Rik Verbrugghe? "Alles hangt af als je Wout van Aert meerekent of niet", is het opmerkelijke antwoord van Verbrugghe. Van Aert had al meermaals laten verstaan dat hij niet aan Yorkshire denkt.

   

  "Ik heb nog niet met Wout gesproken. Hij had aangegeven dat hij normaal een rustperiode zou nemen en zou focussen op de cross. Ik bedoel dat hij intrinsiek een van de leiders kan zijn op een WK zoals in Yorkshire."

   

  "België heeft 4 of 5 mannen die die koers kunnen winnen en dan moet je een keuze maken wie de echte kopman is en hoe je het uitspeelt. Je moet echt een ploeg aan de start hebben en dat zal het belangrijkste zijn."

  Ik wil naar hun programma kijken om na te gaan welke wedstrijden ze nog rijden voor het WK. Dat zal beslissend zijn om een selectie af te dwingen of niet.

  Rik Verbrugghe is zijn WK-selectie stilaan aan het boetseren

  "Of we een kans maken in Tokio? Ik denk het wel"

  Mag Remco Evenepoel (19) rekenen op goed nieuws van de bondscoach voor het WK? Evenepoel heeft zelf geen zin in een nummertje bij de beloften, de categorie die hij heeft overgeslagen.

   

  "Hij denkt er zo over en ik respecteer dat. Ik begrijp zijn keuze: hij is prof en hij wil zich laten zien bij de profs. We moeten nog eens bekijken hoe we dat juist aanpakken voor het WK", blijft de bondscoach vaag, al lezen we tussen de regels dat Evenepoel misschien ervaring kan opdoen met de zware WK's van de komende jaren in het achterhoofd.

   

  Verbrugghe rekent volgend jaar op de Spelen misschien wel op Evenepoel. De bondscoach ging afgelopen week een kijkje nemen in Tokio. "Of we daar een kans maken? Ik denk het wel."

   

  "Het is iets voor klimmers, maar Van Avermaet heeft ook gewonnen op een zwaar parcours. Het is een beetje gelijkaardig. Je staat maar met 5 renners aan de start en kunt de koers moeilijk controleren. Het wordt een open koers. Je moet mee zijn en sterk zijn. Zoals De Gendt het in Saint-Etienne gedaan heeft, kun je ook op de Spelen."