• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Martin en Rowe worden uit Tour gezet na akkefietje

  Dit akkefietje kost Martin en Rowe hun plek in de Tour.

  Een dag voor het drieluik in de Alpen zijn Team Ineos en Jumbo-Visma elk een helpende kracht kwijt. Tony Martin en Luke Rowe zijn door de jury uit de Tour gezet na het bekijken van een akkefietje onderweg. "Ik vind dit een bijzonder zware beslissing", zegt Ineos-ploegbaas Dave Brailsford.

  Het was een opmerkelijk beeld toen het peloton de Col de la Sentinelle opdraaide. Tony Martin duwde Luke Rowe tot 2 keer toe in de berm toen die langs rechts probeerde op te schuiven. “Slag van de molen, wat is dat allemaal”, zei Michel Wuyts. “Daar kun je een dikke boete voor krijgen, als het niet meer is.”

  Het werd dus meer, want de wedstrijdjury kent geen genade: zowel Tony Martin als Luke Rowe wordt zonder pardon uit de Tour gezet. Wat Rowe precies op zijn kerfstok had, was live in de uitzending niet te zien. Pas later doken beelden op (zie video). Daarop is te zien hoe Rowe na de manoeuvres van Martin een slag in het gezicht uitdeelt aan de Duitser.

   

  De aanleiding voor het akkefietje vond eerder in de koers plaats. Rowe sneed Jumbo-Visma-kopman Steven Kruijswijk de pas af. Dat was niet naar de zin van Martin.

  Brailsford: "Bijzonder zware beslissing"

  Ineos bracht na de wedstrijd meer dan een uur door bij de jury in het UCI-busje. Maar ook David Brailsford kon de jury niet tot genade bewegen. “Ik vind dit eerlijk gezegd een bijzonder zware beslissing", zegt de ploegbaas van Ineos.


  "We hebben de beelden bekeken. Het is duidelijk dat Tony Luke de weg een beetje afsneed en Luke vocht voor zijn positie. Veel meer was er niet aan. Een gele kaart was misschien verdiend geweest, maar een rode kaart voor beide renners is wel erg streng."


  Vorig jaar zag Brailsford, toen nog met Team Sky, ook al een renner uitgesloten worden. Gianni Moscon werd toen uit de koers gezet na een slag aan Elie Gesbert. "Dat was totaal anders. Er was hier geen enkele agressie, er werden geen slagen uitgedeeld. Dit soort akkefietjes gebeurt elke dag wel ergens in het peloton."

  Het incident: Martin brengt Rowe bijna ten val

  Rowe: "Geen van ons beiden verdiende dit"

  Ook bij Luke Rowe kwam de uitsluiting bijzonder hard aan. “Dit is het grootste sportevenement ter wereld. Je komt naar hier met een team van vrienden. Nu voelt het alsof je hen in de steek laat.  Ik heb mezelf ook teleurgesteld."

   

  "We probeerden allebei onze job te doen. Misschien hebben we allebei de grens van het toelaatbare lichtjes overschreden, maar het is erg streng  om ons allebei uit de Tour te gooien. Geen van ons beiden verdiende dat. Er zijn veel mensen die naar ons kijken en ons steunen, dit is echt hard.”

  "Iedereen heeft gezien wat er gebeurde. We waren allebei voor onze positie aan het vechten. De gemoederen raakten even verhit, maar het stelde niet veel voor. Het gebeurde met nog 14 kilometer te gaan en de laatste 10 kilometer hebben we gewoon samen gereden. We gaven allebei toe dat we een fout gemaakt hadden en schudden elkaar de hand."

   

  "Dit is echt een schok, ik vind dit een erg zware straf. Maar ik moet hier nu mee leven en mijn hoofd hoog houden."

  Jumbo-Visma gaat in beroep

  Bij Jumbo-Visma kunnen ze zich helemaal niet vinden in de beslissing van de wedstrijdjury. De Nederlandse ploeg heeft bekendgemaakt dat ze in beroep gaan. Ook bij Ineos overwegen ze om de beslissing aan te vechten.

  Brailsford: "Gele kaart was meer op zijn plaats dan rode kaart"

  Rowe: "Er is geen probleem, we reden samen over de finish"

  Dave Brailsford en co brachten meer dan een uur door bij het UCI-busje.