• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Van Avermaet is "tevreden" over zijn Tour: "Ik ben op mijn waarde geklopt"

  Greg Van Avermaet werd 3e op 41 seconden.

  6 Belgen schoven mee in een kopgroep van 33 renners, maar een 4e Belgische ritzege was te hoog gegrepen. Op deze pagina hebben we hun reacties gebundeld. De landgenoten in koor: "Trentin was de man om in de gaten te houden en hij was de sterkste."

  Van Avermaet: "Ik ben tevreden over mijn Tour"

  Greg Van Avermaet was de beste Belg op de 3e plaats. "Het was een heel lastige etappe, eerst en vooral om in de ontsnapping te geraken. Daarna was het even herstellen en ik heb, denk ik, een goeie finale gereden. Ik was mee op de juiste momenten met de juiste mannen."

   

  "Het was zaak om met een klein beetje voorsprong aan de klim te beginnen. Ik moest dan mijn eigen tempo zoeken en dat was net iets te traag om de etappe te winnen. Of Trentin me verrast heeft? Ik vond hem de voorbije dagen al heel sterk. Ik had al gezien dat hij net iets meer overschot had dan iedereen."

   

  "Ik probeerde hem wel een beetje in het oog te houden, maar toen hij ging, hadden we net aangevallen. Niemand volgde meteen bij zijn versnelling en hij was ook heel sterk op de klim. Anders kun je dat niet volhouden."

   

  "Of ik er alles heb uitgehaald? Ik denk het wel. Veel meer zat er niet in. Je kunt niet claimen dat je moet winnen als je het verloop ziet. Ik heb de juiste beslissingen genomen en ben op mijn waarde geklopt", zegt Van Avermaet, die wellicht zijn laatste kans op ritwinst heeft gehad.

   

  "Ik ben tevreden over mijn Tour. Elke etappe waarin ik er moest zijn, op die etappe met de val van De Marchi (Van Avermaet was onder de indruk van de val van zijn ploegmaat) na, was ik mee of heb ik een resultaat gereden. Winnen zou mooi geweest zijn, maar dat is niet vanzelfsprekend."

  Teuns: "Met deze hitte zie ik echt af"

  "Het was niet mijn weer", pufte Dylan Teuns aan de finish in een bloedheet Gap. "Ik was zeker gemotiveerd voor deze etappe en toen het begon te regenen had ik iets meer hoop. Als het geregend zou hebben tot aan de finish, dan zouden mijn kansen gegroeid zijn. Maar met deze hitte zie ik echt af."

   

  Teuns miste de eerste schifting, kwam op het knikje nog terug en finishte uiteindelijk als 5e. "Ik was een beetje aan het gokken. Ze gaan hen toch niet zo makkelijk laten rijden, dacht ik. Iedereen bleef ineens zitten. Lap, nu zijn de vogels gaan vliegen, dacht ik."

   

  "Dat was ook zo, want Trentin hebben we niet meer gezien. Ik wist dat hij de man was om in de gaten te houden. Maar het was te laat om op zijn wiel te springen. Hij was de sterkste. Dat had ik al lang gezien."

  Stuyven: "Schrik voor de warmte bleek terecht"

  Jasper Stuyven was één van de Belgen in de vlucht van de dag, maar meestrijden voor de overwinning zat er niet in. “Ik had vandaag de benen niet, ik had echt wel last van de warmte. Ik verteerde die eerste versnellingen niet zo goed”, zegt Stuyven, die 18e werd.

   

  “Er werd vrij snel een eerste groep gevormd. Iedereen zat met een duo of meer dan 2 mannen mee, dus dan was het voor mij ook gewoon tot aan de finish. Bij die eerste versnellingen merkte ik dat het niet zo vlot ging als verhoopt. Ik had schrik voor de warmte en dat blijkt terecht.”

   

  “Je moet proberen te voorkomen dat je oververhit geraakt. Ik heb dat wel geprobeerd. Ik heb heel veel water en ijs gebruikt, maar je merkt pas hoe je lichaam reageert als je echt maximaal moet gaan.”

   

  De kansen op een ritzege slinken voor Stuyven. Misschien kan het zondag wel op de Champs-Élysées? “Ik heb de indruk dat de sprinters ook nog redelijk snel blijven ondanks de bergen die ze over moeten. Eerst maar eens kijken hoe we door de Alpen komen en dan zien hoe ik mij zondagavond voel.”

  Wellens: "Morgen moet alles meezitten"

  Dat Tim Wellens geen fan is van de hitte is bekend. Ook voor de leider in het bergklassement was het dus afzien. "Het was een redelijk lastige dag, ik heb harder afgezien dan gisteren", zegt Wellens.

  "Er is een grote groep weggereden met Thomas en Jens, dus voor ons was dat uitstekend. Er was geen druk voor de bolletjestrui onderweg, want er waren heel weinig punten. Het moest een rustige dag worden, maar toch heb ik afgezien."

   

  Wellens deed eerder dit jaar hittetesten in Dubai en die werpen toch deels hun vruchten af. "Het is al een heel pak verbeterd, maar het zal altijd een handicap
  blijven. Ik zou natuurlijk liever hebben dat het morgen wat minder warm is. Maar de omstandigheden zijn voor iedereen hetzelfde, dus iedereen zal wel afzien van die warmte."

   

  Morgen vallen er in de 1e Alpenrit een heleboel bergpunten te verdienen. Voor Wellens is het zaak om mee te zijn in de vlucht. "Het ideale scenario? Wegspringen op kilometer 0  met 6 anderen en dat ze achter mij de weg blokkeren, zodat we meteen in een ontsnapping zitten. Maar ik denk dat het zal duren tot de 1e klim en dan gaat er wel een mooie groep vertrekken."

   

  Is Wellens sterk genoeg om op de Col de Vars en Col d'Izoard de volle buit mee te pikken? "Ik moet sowieso rekenen op een hele goede dag en dan is dat wel mogelijk. Het moet allemaal meezitten morgen."