Bloemenmeisje Femke Herygers: "Om 5.30u op en niet voor 23u in bed"

  Femke Herygers naast Peter Sagan

  Femke Herygers naast Peter Sagan

  Femke Herygers, dochter van voormalig wereldkampioen veldrijden Paul, werd vorige week in allerijl opgetrommeld om een ziek bloemenmeisje te vervangen in de Tour. Sindsdien mag ze dagelijks Peter Sagan zijn groene trui overhandigen. "Het is meer dan alleen maar lachen en mooi zijn", vertelt ze aan Sammy Neyrinck.

  Voor Femke Herygers is het niet haar eerste ervaring als bloemenmeisje. "Ik ben er eigenlijk op mijn 16e ingerold, omdat ik altijd met papa naar de cross ging. Op een bepaald moment hebben ze gevraagd of ik de bloemetjes wilde afgeven. Nu ik dat ook mag doen in de Tour is dat toch wel een beetje de kers op de taart", zegt ze.

   

  Vader Herygers is ook aanwezig in de Tour. "Elke ochtend krijg ik van hem een dikke knuffel en een kus. Dat doet heel veel deugd", lacht Femke, die benadrukt dat het zware dagen zijn. "Het is meer dan alleen maar lachen en mooi zijn. We staan om 5.30u op en liggen niet voor 23u in bed. Daarvoor moet je toch karakter hebben."

   

  "Dat er miljoenen mensen kijken, daar sta ik niet bij stil. In het begin was ik misschien wat zenuwachtig, maar nu denk ik er niet bij na. Ik focus op mijn job en het moment. 30 seconden zijn zo voorbij. Het enige wat er zou kunnen misgaan, is dat Sagan 4 kussen geeft en je even schrikt. Blijven lachen, is dan de tip."

   

  Femke Herygers verklapte aan Sammy Neyrinck ook het geheim van al die vlekkeloze podiumceremonies. "Voor het podium zit iemand met een bordje die aangeeft wanneer je moet klappen, bloemen moet afgeven en moet afgaan. Alles is heel goed begeleid. Het is wel leuk om dat eens van achter de schermen mee te maken. Mijn moeke en vake zijn heel trots op mij, dat is toch wel het mooiste compliment."