• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Appelboom over tegenvallende Timmers: “Geen probleem voor Tokio”

  Timmers kon zich niet plaatsen voor de finale op de 100m vrije slag.

  Voor Pieter Timmers is het WK zwemmen in Gwangju niet meteen op een succes uitgedraaid. De zilveren medaille van Rio 2016 kon zich ondanks zijn ambities niet plaatsen voor de finale op de 100m vrije slag. Sidney Appelboom maakt zich geen zorgen: “Op de Spelen in Tokio zal hij er staan.”

  Pieter Timmers heeft niet bepaald kunnen imponeren op het WK zwemmen in Gwangju. Onze nationale zwemtrots kon zich deze ochtend maar net plaatsen voor de halve finales op de 100m vrije slag. In die halve finales was er weinig beterschap. Timmers zwom de laatste tijd en zal donderdag niet op het startblok staan in de finale.

  "Timmers betaalt prijs voor goede Swim Series eerder dit jaar"

  Voor Sidney Appelboom, zwemcommentator bij Sporza, kwam het niet als een verrassing. “Je zag dit aankomen. Het is het gevolg van keuzes die hij heeft gemaakt. Hij heeft eerder dit jaar meegedaan aan de Champions Swim Series en heeft daar heel goed gezwommen."


  "Hij heeft er tijden gezwommen die nu zouden volstaan om in de finale te staan. Hij heeft daar gewonnen tegen echte topsprinters en niet te vergeten, hij heeft daar goed geld kunnen verdienen. Kunnen we hem dat kwalijk nemen? Ik vind dat niet.”

  Timmers maakte eerder dit jaar indruk op de FINA Swim Series tegen eens sterk deelnemersveld.

  Timmers had voor het WK wel gezegd dat hij met ambitie aan de start stond. Hij wou revanche nemen voor het EK eerder dit jaar, waar hij niet kon meedoen door een hersenvliesontsteking.


  “Pieter heeft dit jaar al zes keer een heel snelle tijd gezwommen. Als je dat op een jaar doet dan weet je dat je daar een prijs voor betaalt. Morozov, een Russische topper die ook meedeed aan die FINA Series, heeft niet eens de halve finales gehaald. Je kan gewoon niet een heel jaar pieken”, zegt Appelboom.

   

  “Wat ik heb begrepen van Ronald Gaastra is dat ze de laatste tijd erg hebben ingezet op krachttraining. Daar is hij niet voldoende van bekomen. Hij zwom vandaag 48”9, dat is zes á zeven tienden trager dan dat hij zwom op die FINA Series, maar daar kreeg hij voor een gewonnen wedstrijd wel 10.000 dollar.”

  "Je kan het Timmers niet kwalijk nemen dat hij voor jackpot op Swim Series ging"

  Timmers domineerde afgelopen lente de Champions Swim Series, een invitatietoernooi met enkel wereldtoppers, waar hij 10.000 dollar verdiende per gewonnen manche. Voor Appelboom was het voor Timmers een begrijpelijke keuze om te pieken naar dat toernooi.

   

  “Timmers heeft in heel zijn carrière misschien twee of drie keer zoveel verdiend dan dat een profwielrenner per maand krijgt. Kan je hem dan kwalijk nemen dat hij een jaar voor de Spelen de beslissing neemt om toch even wat geld te verdienen? Voor een zwemmer is dat gewoon veel geld.”

  "Zijn kansen voor Tokio blijven gewoon even groot"

  Het WK in het jaar voor de Spelen is doorgaans een belangrijke krachtmeting om te zien waar de concurrentie staat. Moet Timmers zich dan ook zorgen maken met de Spelen van Tokio voor ogen?

   

  “Zijn kansen voor Tokio blijven gewoon even groot. Behalve Caeleb Dressel is bijna niemand van de concurrenten veel sneller geworden. Met zijn 47”80 van in Rio zou hij nu nog steeds ongeveer de vijfde tijd behalen. Pieter heeft zoveel ervaring, hij heeft zo veel meegemaakt. Mentaal zal dit tegenvallende WK zeker niets nalaten.”

  Timmers zwom in 2016 op de Spelen van Rio naar zilver op de 100m vrije slag.

  In Rio zwom hij naar zilver in een tijd van 47”80. Op de Spelen van Tokio volgend jaar zal Timmers wellicht sneller moeten om opnieuw op dat podium te staan. Is hij daar toe in staat?

   
  “Absoluut. Hij heeft dit jaar erg vaak onder de 48”50 gezwommen en dat doen weinigen van zijn concurrenten hem na. Als hij zich weer volledig kan gaan focussen op Tokio – hij heeft zijn kwalificatie nu toch al binnen – dan zie ik hem richting 47”60 á 47”50 gaan. En dan doet hij weer helemaal mee voor de medailles.”


  “De Spelen is nog een trap hoger dan het WK en elke keer gaan wel enkele zwemmers ten onder in aanloop naar die Spelen. Bij Pieter zal dat niet gebeuren. Daar ben ik van overtuigd.”