• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  FOTO: Dit zijn de olympische medailles van Tokio, gemaakt van smartphones

  Het goud, zilver en brons eremetaal werd in Tokio voorgesteld.

  Exact een jaar voor het startschot van de Olympische Spelen heeft de organisatie de gouden, zilveren en bronzen medailles voorgesteld. "Nooit was een stad sneller met de voorbereiding op de Olympische Spelen", zegt een opgetogen IOC-voorzitter Thomas Bach. Tokio 2020 besteedt maar liefst 20 miljard dollar aan de infrastructuur. 

  Bij de voorstelling van de olympische medailles, die gemaakt zijn uit gerecycleerd materiaal van smartphones, had IOC-voorzitter Thomas Bach lof voor de organisatie in Tokio. "Ik heb nog geen enkele gaststad gezien die er op één jaar voor de Spelen zo goed voor stond als Tokio", sprak de Duitser.

   

  Vijf van de acht locaties zijn op dit moment  klaar. Tokio spendeert 20 miljard dollar voor de organisatie van het evenement. Op het einde van het jaar zou het nationaal stadion, met een prijskaartje van 1,25 miljard dollar, geopend moeten worden. Ook de ticketverkoop loopt als een trein.

   

  Toch klinkt er ook kritiek in Japan, want het kostenplaatje voor het organiseren van de Spelen loopt hoog op. Misako Ichimura, lid van een anti-olympische beweging, is scherp voor de organisatoren. "Voor ons zijn de Spelen een ramp. De miljarden die besteed worden aan de Spelen zouden beter gebruikt worden voor de heropbouw van Fukushima." In 2011 werd Fukushima getroffen door een aardbeving. De stad is de ramp nog steeds niet volledig te boven gekomen.