• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Zweten en puffen in de Tour: "Veel ijs en vier bidons per uur nodig"

  Elke renner zal ongeveer twintig bidons moeten drinken.

  Het Tour-peloton zal zweten vandaag: het kwik in Nîmes stijgt tot 37 graden. Alle hulpmiddeltjes worden dan ook uit de kast gehaald om de sprinters "fris" aan de finish te krijgen. 

  Hitte-alarm in de Ronde van Frankrijk: de temperatuur schurkt aan tegen de 40 graden. Tim Wellens en Thibaut Pinot koersen niet graag in de hitte, maar ook niet alle sprinters kunnen ertegen. "Ik vind het heel oncomfortabel", geeft Caleb Ewan (Lotto-Soudal) toe. "Ik ben niet opgegroeid in de Australische woestijn, dus het stoort me even hard als de andere renners."

   

  Concurrent Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma), die een groot deel van het jaar in het Spaanse Girona vertoeft, laat zich niet afschrikken door de hitte. "Ik heb er nooit veel last van", zegt de Nederlander. "Ik zal misschien gewoon wat meer zweten dan normaal."

   

  "De hitte zal wel een verschil maken", denkt Alexander Kristoff, die in 2014 de laatste Tour-aankomst in Nîmes op zijn naam zetten. "Maar we zullen gewoon extra hydrateren en misschien wat ijsblokjes meenemen." Peter Sagan vat het eenvoudig samen: "Veel ijs en veel water."

  "Eat, drink and stay in the front"

  Joost De Maeseneer, ploegdokter bij Wanty-Groupe Gobert, denkt dat de renners goed gewapend zullen zijn tegen de warmte. "De omstandigheden zijn zeker niet ideaal, maar het is sterk afhankelijk van renner tot renner. De Tour is echter geen kermiskoers, dus de grote mannen moeten het aankunnen."

   

  "De temperaturen zijn vandaag een beetje een grensgeval. Als het warmer wordt dan 40 graden, zullen we toch eens moeten samenzitten met de andere artsen en de UCI. Voorlopig gaat het nog: in de Vuelta lopen de temperaturen soms op tot 40-45 graden en dan wordt er veel minder over gepraat."

   

  "Wat de renners kunnen doen? We hebben op de bus gezegd: "Eat, drink and stay in the front". De renners mogen zeker niet vergeten te eten, want ze verbuiken nog altijd 5.000-7.000 kilocalorieën per rit."

   

  "Nog belangrijker is dat ze vier bidons per uur drinken. Daar voegen we elektrolyten aan toe om het lichaam stabiel te houden. We rekenen dus op ongeveer 20 bidons per renner en dan nog wat extra om over het hoofd te gieten. Dat helpt toch om te verfrissen."

  De ploegen halen de ijsblokjes boven:

  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1/>Brussel - Brussel194.5 kmTeunissenTeunissen
  2Brussel - Brussel27.6 kmTJVTeunissen
  3/>Binche - Épernay215 kmJ. AlaphilippeJ. Alaphilippe
  4/>Reims - Nancy213.5 kmVivianiJ. Alaphilippe
  5/>Saint-Dié-des-Vosges - Colmar175.5 kmP. SaganJ. Alaphilippe
  6/>Mulhouse - La Planche des Belles Filles160.5 kmTeunsCiccone
  7/>Belfort - Chalon-sur-Saône230 kmGroenewegenCiccone
  8/>Mâcon - Saint-Étienne200 kmDe GendtJ. Alaphilippe
  9/>Saint-Étienne - Brioude170.5 kmImpeyJ. Alaphilippe
  10/>Saint-Flour - Albi217.5 kmvan AertJ. Alaphilippe
  11/>Albi - Toulouse167 kmEwanJ. Alaphilippe
  12/>Toulouse - Bagnères-de-Bigorre209.5 kmS. YatesJ. Alaphilippe
  13Pau - Pau27.2 kmJ. AlaphilippeJ. Alaphilippe
  14/>Tarbes - Col du Tourmalet111 kmPinotJ. Alaphilippe
  15/>Limoux - Prat d'Albis185 kmS. YatesJ. Alaphilippe
  16/>Nîmes - Nîmes177 kmEwanJ. Alaphilippe
  17/>Pont du Gard - Gap200 kmTrentinJ. Alaphilippe
  18/>Embrun - Valloire208 kmN. QuintanaJ. Alaphilippe
  19/>Saint-Jean-de-Maurienne - Col de l'Iseran89 kmBernalBernal
  20/>Albertville - Val Thorens59.5 kmNibaliBernal
  21/>Rambouillet - Parijs128 kmEwanBernal