Lefevere: "Vanaf volgend jaar hebben we opnieuw een jongerenploeg"

  Patrick Lefevere

  Lefevere gaat vanaf volgend jaar 2 jaar in zee met een Italiaanse jongerenploeg.

  Gisteren waren José De Cauwer, Patrick Lefevere en rennersmakelaar Dries Smets te gast aan de tafel van Karl Vannieuwkerke. Lefevere pakte uit met een primeur: vanaf volgend jaar gaat de ploeg in zee met een Italiaanse jongerenploeg. Ook de afwezigheid van de Ineos-dominantie werd besproken.

  Lefevere: "Vanaf volgend jaar hebben we opnieuw een jongerenploeg"

  De jeugdploeg bij Deceuninck-Quick Step is al een tijdje opgedoekt. Toch blijft de Belgische formatie onder Lefevere stevig inzetten op de jeugd. Waarom kiest Lefevere niet voor een parallelle jongerenploeg? 

   

  "Ik zal jullie een primeur geven", vertelt Lefevere. "We gaan volgend jaar voor 2 jaar in zee met Team Monti, een Italiaanse ploeg. Zij zullen voor ons de komende 2 jaar een continentaal team opzetten met jongeren, aangestuurd vanuit Italië."

   

  "Het 1e jaar zal heel (een beetje te) Italiaans getint zijn. De bedoeling is om later, vanaf 2021,  alle nationaliteiten te betrekken. De ploeg is gebaseerd op de oude structuur van Liquigas. Daar zullen we jonge renners dan naartoe sturen."

  Waarom Ineos niet zo dominant is? "Kom veel te snel bij ketonen terecht"

  De voorbije jaren domineerde Team Sky de Tour de France, met Chris Froome (en Geraint Thomas) voorop. Dit jaar blijft Ineos (met Bernal en Thomas) veel meer op de achtergrond. In Vive le Vélo werd gezocht naar de reden waarom de Britse dominantie ver zoek is in deze Tour de France.

   

  "Dan kom je heel snel bij ketonen terecht", suggereert De Cauwer, die doelt op het verlies van wetenschappelijke voorsprong bij Ineos door het gebruik van ketonen. "Al is dat veel te snel door de bocht", voegt hij er nog aan toe.

   

  Lefevere: "Bij ons is het een privézaak. De renners belissen zelf of ze het gebruiken en ze betalen ook zelf. In principe heeft de ploeg er niets mee te maken."

   

  "Maar ik denk dat het accent Froome toch onderschat wordt", is Lefevere van mening. "Sommige mensen vinden hem een lelijke coureur, maar hij wint wel. Thomas won vorig jaar de Tour, evenwel onder de vleugels van Froome. Toen mocht hij winnen, nu moet hij winnen."

   

  De Cauwer: "Thomas is ook op latere leeftijd Tourrenner geworden, hij wint dan die Tour en gaat dan als Welshman een zware winter in. Daar komt hij niet 100% uit, Froome maakt zoiets gewoon niet mee. Die blijft doen wat hij moet doen. Als Froome hier aan de start kwam, was het ook helemaal anders. Dan had hij 2 superknechten."

   

  "Nu is de strijd binnen de ploeg toch toch niet helemaal duidelijk", gaat De Cauwer nog voort. "Die brave Colombiaan (Bernal, red) staat er wel alsof hij het niet weet. Maar die is ook bezig met zijn carrière."

  Lefevere op z'n best en imiteert Terpstra: "Nou Tim, ja of neen?"

  Bekijk ook: Sagan aan de tafel van Maarten

  Herbekijk de volledige uitzending van maandag 22/07