• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Vandenbempt: "Als Anderlecht kampioen wordt, zou mij dat verbazen"

  Vincent Kompany

  Wat mogen we verwachten van Vincent Kompany bij Anderlecht?

  Anderlecht is dé onbekende factor aan het begin van het nieuwe seizoen. Peter Vandenbempt kijkt reikhalzend uit naar het jaar 1 van speler/manager Vincent Kompany. "Als neutrale waarnemer kan je niet anders." 

  "Kompany heeft de club bij de hand genomen"

  "Hoe het project van Kompany bij Anderlecht zal verlopen, dat kan ik niet voorspellen", zegt Peter Vandenbempt. "Maar ik vind het met grote voorsprong het boeiendste dat er zit aan te komen in de Belgische competitie. Tegelijk is het ook het grootste vraagteken. Wie weet hoe het zal aflopen, mag zijn hand opsteken."

   

  "Maar dat er na het slechtste seizoen sinds - bij wijze van spreken - de Guldensporenslag een nieuwe vibe bij Anderlecht is, dat kan je niet ontkennen. Na het vorige seizoen was de komst van Kompany het allerbeste dat deze club kon overkomen. Het gevaar bestond dat het negativisme van afgelopen seizoen zou worden doorgetrokken naar dit seizoen."

   

  "Nu is er de indruk van een tabula rasa. Bij de spelers, de staf en heel veel medewerkers. Dat is wat de club nodig had. Er is een ongelooflijk optimisme en positivisme. Naar het beeld van de optimist Kompany, die de club bij de hand heeft genomen."

   

  "Hoe je het ook draait of keert, dat iemand als Kompany teruggekeerd is, is een geweldige zaak voor het Belgische voetbal. Ook al hoort de concurrentie dat niet graag. Als neutrale waarnemer kan je daar alleen maar naar uitkijken."

  Hoe je het ook draait of keert, dat iemand als Kompany terug is gekeerd, is een geweldige zaak voor het Belgische voetbal. Ook al hoort de concurrentie dat niet graag.

  Peter Vandenbempt

  "Resultaten moeten toch altijd vrij snel volgen"

  "Je zit wel met een situatie waarbij de manager/speler groter is dan de club. Kompany is wereldniveau, Anderlecht is Belgisch niveau. Dus hebben de club en Kompany er nood aan dat er resultaten volgen", gaat Vandenbempt voort.

   

  "Zijn krediet is immens. Ik kan me de dag ook niet inbeelden dat hij ontslagen zou worden. Dat zou een zeer ambigue situatie zijn, want hij is dus ook nog speler. Maar om het project te laten slagen, moeten vrij snel resultaten volgen, want het is natuurlijk Anderlecht."

   

  "Sportief directeur Michael Verschueren zei dat het belangrijkste is dat de club blijft voetballen naar de nieuwe filosofie. "We zijn begonnen met een project en gaan er ook mee door als de resultaten tegenvallen." Maar iedereen weet hoe het gaat in het voetbal. Als je in oktober 10 punten achterstaat op je concurrenten, dan wringt er iets."

   

  "Kompany wil positief voetballen: aanvallend, hoog druk zetten, achteraan mag de bal niet zomaar weggetrapt worden. Maar we zullen zien of hij daar de spelers voor heeft. En als je zo wilt spelen, dan heb je volgens mij redelijk veel tijd nodig om iedereen dat systeem eigen te maken."

   

  "Het programma is daarvoor niet van de poes. Naar Kortrijk en naar Moeskroen zijn niet de meeste prettige verplaatsingen voor Anderlecht en Genk, Standard en Antwerp komen er ook snel aan."

  "Philippe Sandler vind ik een interessante transfer"

  "Anderlecht al bij de kandidaten voor de titel zetten, dat doe ik niet. Als Anderlecht kampioen wordt, dan zou mij dat verbazen. Al zijn we al wel vaak verbaasd in het voetbal", weet Vandenbempt.

   

  "Maar het hangt niet alleen af van Kompany natuurlijk. Er zijn nog een heleboel spelers van vorig jaar over. Spelers die bij wijze van spreken de bal niet van hun rechter- naar hun linkervoet konden spelen, mede door een gebrek aan vertrouwen, weliswaar. Dat Anderlecht nu opeens een sprong over 5 ploegen kan maken in vergelijking met vorig seizoen, zou me verbazen."

   

  "Op de eerste speeldag wordt het al interessant welke keuzes Kompany gaat maken. Zal hij durven radicale keuzes te maken en een aantal jongeren brengen? Zo een Philippe Sandler vind ik een interessante transfer."

   

  "Ik ben blij dat Sidney Sam uiteindelijk niet komt, want dat is een soort transfer die het oude bestuur zeker aangerekend zou worden. Sam is iemand die ooit een groot talent was, al twee jaar niets gepresteerd heeft en waarvan je hoopt dat hij zich rehabiliteert."

   

  "Dat kan je ook van Nasri zeggen, maar die is nog van een ander niveau. En  aangezien Kompany zo overtuigd is van Nasri, denk ik dat het wel moet kunnen."

  "Hoe zal Kompany worden ontvangen in Jan Breydel of Sclessin?"

  "Alles draait nu rond Vincent Kompany, die wel wat kan hebben en altijd met een bepaald respect behandeld zal worden. Toch vind ik het interessant om te zien hoe zijn voetbal geanalyseerd zal worden. Zullen we hem op dezelfde manier aanpakken als alle andere trainers?"

   

  "Wat ik ook boeiend vind, is hoe Kompany onthaald zal worden door de fans van andere ploegen. Hij is toch al 10 jaar de held van de nationale ploeg en nu is hij plots speler van het door velen gehate Anderlecht. Het intrigeert me wel hoe hij zal worden ontvangen in Jan Breydel of op Sclessin."

  Peter Vandenbempt