Vandenbempt: "Ik verwacht veel van Gent, maar ook Antwerp zal top 6 halen"

  Jess Thorup en Laszlö Bölöni hebben Play-off I-ambities.

  In z'n laatste vooruitblik naar de start van de competitie bekijkt Peter Vandenbempt AA Gent en Antwerp, twee ploegen die volgens hem play-off I moeten halen. Maar hij denkt ook dat de strijd om de zesde plaats opnieuw zeer spannend kan worden.

  "AA Gent heeft de rug gerecht na vorig seizoen"

  "Ik heb eigenlijk heel hoge verwachtingen voor AA Gent", geeft Peter Vandenbempt toe. Volgens hem mag voor hen de top zes geen probleem zijn. De ambities die voorzitter Ivan De Witte heeft uitgesproken voor Europees voetbal zijn realistisch. De coach zelf heeft gezegd dat hij top 3 wil spelen en de beker winnen."

   

  Op zich is dit een heel ambitieuze uitspraak maar, zegt Vandenbempt: "Coach Jess Thorup is een trainer die altijd positief voetbal wil brengen. Hij moet er dit jaar in slagen om het contrast tussen het beste AA Gent en het mindere AA Gent veel kleiner te maken."

   

  "Gent kon echt geweldig voetballen, maar als ze niet goed waren, waren ze heel slecht. Dat heeft hen uiteindelijk veel gekost, ook al hebben ze nog Europees voetbal gehaald. Dat moet er wel uit."

  Vadis Odjidja zal een heel belangrijke rol vertolken. En de terugkeer van Laurent Depoitre is een absolute toptransfer.

  "Vadis Odjidja zal een heel belangrijke rol vertolken. Ik vind het een goede zet van Gent dat ze hem hebben gehouden en aanvoerder hebben gemaakt. Als hij een volledige voorbereiding kan meemaken, wordt hij een sleutelspeler. Dat was hij vorig seizoen nog te weinig omdat hij vaak geblesseerd was."


  Ook de terugkeer van verloren zoon Laurent Depoitre is ongelofelijk belangrijk zegt Vandenbempt:  "Als de aanvaller zijn niveau weer kan benaderen en beslissend zijn voor Gent, dan is dat een absolute toptransfer.  We moeten zien of dat nog lukt, want vorig jaar heeft hij geen enkel doelpunt gemaakt voor Huddersfield."

  "Ze geven ook 4,5 miljoen euro uit voor Michael Ngadeu, een stevige verdediger van Slavia Praag. En met Elisha Owusu hebben ze een veelbelovend talent op het middenveld lopen. Gent heeft wel de rug gerecht om een antwoord te bieden op het vorige seizoen."


  "Ik had de indruk bij de persconferentie van Ivan De Witte dat er een nieuwe wind waait in Gent. Het stapt het seizoen in met nieuwe hoop. Dat ze nu toch Europees voetbal mogen spelen, geeft hen extra energie. Als ze de poulefase van de Europa League kunnen halen, zal dat nog een positieve vibe erbij zijn."

  Bekijk hier het interview met Vandenbempt over Gent

  "Ik denk dat Antwerp niet uit de top 6 te houden valt"

  "Het is niet onlogisch dat Laszlo Bölöni bij Antwerp blijft, en het kan ook geen kwaad als de club voldoende nieuwe spelers heeft gehaald. Maar ik denk dat Antwerp op een bepaald moment in zijn ontwikkelingsproces op een andere manier moet gaan voetballen. En ik denk niet dat de coach dat van plan is."

   

  "Bölöni heeft een bepaalde manier van denken, voetballen, trainen, omgaan met spelers... Hij speelt vanuit de organisatie: viriel, fysiek voetbal, toch altijd een beetje oorlog. Maar, vergeet niet, bij Standard was Bölöni wel een trainer die initiatief nam en Liverpool, op Anfield Road, tegen het eigen doel plakte."

   

  Maar Vandenbempt vindt dus dat, als Antwerp wil evolueren naar een topclub, het ook moet beginnen voetballen als een topclub. "Als je kijkt naar al onze topclubs, die willen aanvallen, die willen vooruit, initiatief nemen, dominant zijn. Wel als Antwerp wil voortzetten, dan moet het dat ook zijn."

  Bij Standard was Bölöni wel een trainer die initiatief nam. Die Liverpool, op Anfield Road, tegen het eigen doel plakte!

  Maar zal Antwerp zijn positie in de top 6 kunnen vasthouden? "De boost van het Europees voetbal, hoewel het na één ronde kan gedaan zijn,  zal die club nog meer uitstraling, vertrouwen en enthousiasme geven."


  "Ik denk dat Antwerp niet uit de top 6 te houden valt. Dus ploegen zoals Zulte Waregem, Kortrijk en Charleroi die dromen van de top 6, krijgen het heel wat moeilijker."

  "Veel factoren onderstrepen ambitie Antwerp"

  Peter Vandenbempt ziet verschillende factoren die erop wijzen dat Antwerp razend ambitieus is, te beginnen bij de kapitaalsverhoging van 10 miljoen euro. Maar ook in de samenstelling van de spelerskern ziet hij mogelijkheden:

   

  "Dat Mbokani aan boord is gehouden, is superbelangrijk, áls Mbokani op z'n 34ste nog altijd het niveau kan halen van op zijn 33ste. Naarmate de leeftijd vordert, is dat niet zo evident. Hetzelfde geldt voor Refaelov. Ze worden allemaal een jaartje ouder."

   

  "Ik denk dat het reuzebelangrijk is dat Sinan Bolat blijft en dat hij gelukkig is. En als ik van Bölöni was, zou ik er toch voor zorgen dat ik Lamkel Zé weer in het gareel krijg. Ik denk niet dat dit gemakkelijk is, maar dit soort spelers geeft iets extra's aan dit Antwerp. Ik lees ook dat ze denken aan Benavente. Ja, al deze dingen onderstrepen toch de ambitie van Antwerp."

  Bekijk hier het interview met Vandenbempt over Antwerp

  Wat met Kortrijk, Charleroi en Zulte Waregem?

  Tot slot laat Peter Vandenbempt zijn licht schijnen over de ploegen die net uit de top zes vallen. "Als je ze begint te tellen, dan is er gewoon geen plaats voor iemand anders. Maar dat is ook één van de pluspunten van onze competitieformule: het is elk jaar spannend om erbij te geraken. Ik denk ook dat ons voetbal nood heeft aan goede middenmoters, los van de topploegen die financieel krachtiger zijn."

  Als je ze begint te tellen, dan is er gewoon geen plaats voor iemand anders.

  Peter Vandenbempt over de ploegen in de top 6

  "Zulte Waregem heeft toch twee droevige jaren achter de rug. Ze hebben twee jaar geleden wel de Beker gewonnen, maar ik denk dat het voor hen wel tijd wordt om opnieuw goed te presteren. Zoals Francky Dury heeft aangegeven: met goed voetbal proberen resultaten te halen, in de linkerkolom geraken en een thuisreputatie opbouwen."

   

  "Bij Kortrijk bouwen ze verder op de structuur die er is en op de goeie vibe die er heerst sinds de terugkeer van Yves Vanderhaeghe. Daar mogen we dit jaar misschien iets van verwachten."

   

  "Charleroi heeft het enkele jaren geweldig gedaan, maar ze staan nu toch voor een nieuw tijdperk. We zullen zien of Belhocine kan wat Mazzu heeft gedaan. Het zou weleens kunnen blijken dat die laatste ongelooflijke krachttoeren heeft uitgehaald de laatse jaren."

  Francky Dury, Yves Vanderhaeghe en Karim Belhocine

  Francky Dury, Yves Vanderhaeghe en Karim Belhocine

  Bekijk het interview met Vandenbempt over de middenmoot