Vandenbempt: "In tweede jaar onder Preud'homme wordt er vaak geoogst"

  Michel Preud'homme in opperbeste stemming tijdens de voorbereiding

  Terwijl iedereen het over Anderlecht (met Kompany), Racing Genk (zonder Clement) of Club Brugge (met Clement) heeft, wist Standard zich in alle luwte voor te bereiden op het nieuwe seizoen. En Peter Vandenbempt ziet redenen genoeg om het team van Michel Preud'homme bij de titelkandidaten te rekenen.

  "Het tweede jaar onder Michel Preud’homme is vaak het jaar waarin geoogst kan worden. Het is een cliché, maar wel een dat ondersteund wordt door de feiten", gelooft Peter Vandenbempt in Standard als titelkandidaat.

   

  "Preud'homme heeft het voorbije jaar gewikt, gewogen en geëvalueerd. Hij heeft gewerkt met een kern die hij zelf niet samengesteld had, die nog teerde op wat ze ervoor hadden gepresteerd. Met spelers die niet geschikt zijn voor de manier van werken van Michel Preud'homme en voor zijn manier van voetballen."

   

  "Maar uiteindelijk behaalde hij met die ploeg nog een 3e plaats. Doelstelling
  behaald, denk ik dan. Er waren geen financiële mogelijkheden om transfers te doen. Zo moest hij het met Emond doen als spits. Vaak had hij er één of zelfs geen."

  Emond juicht na zijn doelpunt tegen Nice

  "Alle excuses zijn weggevallen"

  "Al die excuses zijn nu weggevallen. Standard heeft al heel vroeg transfers gedaan en is al een hele voorbereiding bezig met de ploeg waarmee ze gaan spelen. Ze hebben nu ook het voordeel dat de kwalificatie voor de Europa League wegvalt, omdat Standard de plaats van KV Mechelen inneemt in de groepsfase. Daardoor kunnen ze nog een maand extra werken."

   

  "Bovendien is er nu wél geld om te investeren. Ik vind dat Standard verstandig heeft ingekocht. Felipe Avenatti beviel me al bij Kortrijk. Hij moet natuurlijk de stap hogerop nog zetten bij Standard.  Als Obbi Oulare fit is, moet het zijn seizoen worden."

   

  "Als Alen Halilovic de speler wil worden die in hem werd gezien, dan is dit het jaar van de doorbraak. Er is de Franse linksback met een goede reputatie. Ook Anthony Limbombe is iemand die goed gepresteerd heeft onder Michel Preud'homme, een goede vervanger voor Moussa Djenepo."

  Michel Preud'homme heeft een mooie kern samengesteld. En als hij die spelers kan laten werken en voetballen volgens zijn methodologie, dan moet Standard het heel erg goed doen."

  "Alleen de doelman is een probleem. Guillermo Ochoa was een van de allerbeste doelmannen in onze competitie vorig seizoen. Dat schijnt nu moeilijk te liggen, dus moet je met jong talent beginnen: Savic of Bodart. Toch een klein risico."

   

  "Als je het allemaal optelt, dan heeft Michel Preud'homme een mooie kern samengesteld. En als hij die spelers kan laten werken en voetballen volgens zijn methodologie, dan moet Standard het heel erg goed doen."

  "Als Obbi Oulare fit is, moet het zijn seizoen worden"

  "Niet meer het Standard van 2 jaar geleden"

  "Het Standard van nu kan je niet meer vergelijken met het Standard van twee of drie jaar geleden. Ik denk dat alles rustiger geworden is", gaat Vandenbempt voort.

   

  "Eigenlijk heeft Standard gedaan wat Club Brugge gedaan heeft in de periode voor hun titel onder Michel Preud'homme in 2016. Club Brugge heeft ook een tijdlang gezocht en geprobeerd. Het was ook "trial and error", met veel trainers die versleten werden."

   

  "Uiteindelijk heeft het dan zijn eieren in het mandje van Michel Preud'homme gelegd. Goed omringd, dat wel uiteraard. En dat is wat Venanzi nu ook gedaan heeft bij Standard."

  Waar ik me wel vragen bij stel, is de invloed van Mogi Bayat. Hij is betrokken bij heel veel transfers.

  "Waar ik me wel vragen bij stel, is de invloed van Moji Bayat. Hij is betrokken bij heel veel transfers. Daar moeten ze voor oppassen. Dat hij niet wordt voor Standard wat hij altijd was voor Anderlecht. Al spreekt Michel Preud'homme dat tegen."

  De sfeer tijdens de voorbereiding is opperbest

  "Geld geven voor jong Belgisch talent? Daar heb ik niks op tegen"

  Eind juni kondigde Standard aan dat het Zinho Vanheusden voor een recordbedrag van 12,6 miljoen had overgekocht van Inter. 

   

  "Dat bedrag voor Vanheusden is wel opmerkelijk. Al is het eentje onder bepaalde voorwaarden, met een terugkoopclausule. Die constructie is toch wat anders dan gewoon te denken dat ze er 12 miljoen voor neergelegd hebben."

   

  "Maar dat je geld geeft aan jong Belgisch talent, daar heb ik niks op tegen. Ook al is Vanheusden nog geen afgewerkt product en moet hij nog stappen zetten. Zeker is dat hij belangrijk kan worden voor Standard en dat hij potentieel heeft als Rode Duivel."

  Bekijk het gesprek met Peter Vandenbempt over Standard

  1. 30' - Geel - Samuel Bastien
  2. 29' - Geel - Kostas Laifis
  1. 90+4' - Doelpunt - Anthony Limbombe (0 - 2)
  2. 90+3' - Geel 2 - Julien Serrano
  3. 88' - Doelpunt - Renaud Emond (0 - 1)
  4. 87' - Geel - Julien Serrano
  5. 87' - Verv. Rominigue Kouamé door Johanna Omolo
  6. 86' - Verv. Maxime Lestienne door Duje Cop
  7. 80' - Verv. Dylan de Belder door Aboubakary Kanté
  8. 74' - Verv. Selim Amallah door Anthony Limbombe
  9. 67' - Verv. Kevin Hoggas door Jordi Mboula
  10. 59' - Verv. Aleksandar Boljevic door Mehdi Carcela-González