• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Vandenbempt: "Genk is gewapend om weer mee te strijden voor de titel"

  Genk won afgelopen weekend als kampioen de Supercup.

  Genk pakte dit seizoen al een eerste prijs: het klopte bekerwinnaar KVM om de Supercup.

  Kan Racing Genk doorgaan op het elan van vorig seizoen, ondanks het vertrek van sterkhouders Trossard en Malinovski? Het moet zowat de meest gestelde vraag zijn over de landskampioen, die vrijdag de nieuwe competitie opent tegen Kortrijk. Peter Vandenbempt denkt dat het wel snor zit in de Luminus Arena.

  "Genk staat of valt niet met vertrek van een trainer of een speler"

  "De grote vraag bij Racing Genk is: welke toppers vertrekken er nog?", vliegt Peter Vandenbempt er meteen in. "Je kan niet ontkennen dat Genk met het vertrek van Trossard en Malinovski een serieuze aderlating heeft ondergaan. Ook Philippe Clement, de architect van het succes, is weg."

   

  "Maar op dit moment heb ik toch een goed gevoel bij Racing Genk. Dat zeg ik een beetje op basis van de Supercup tegen KV Mechelen vorige zaterdag."

   

  "Veel zal uiteraard afhangen van het mogelijke vertrek van Sander Berge (en in mindere mate van Mbwana Samatta). Als hij blijft, dan zal Genk het niveau dat ze hebben met zekerheid kunnen aanhouden.  Net omdat Berge zo bepalend is op het middenveld. Zoniet moeten we afwachten of zijn vervanger de ploeg op niveau kan houden. Dan wordt het een ander verhaal."

  Wat er intussen staat, is zo sterk en uitgebalanceerd dat succes niet staat of valt met het vertrek van de trainer of een speler. Ik had trouwens gedacht dat de leegloop nog veel groter zou zijn.

  "Los daarvan denk ik dat Genk gewapend is om niet mee te maken wat het in het vorige post-titeljaar (titel van 2011, red) meemaakte. Als je ziet dat ze deze zomer 25 miljoen hebben uitgegeven aan transfers, dan moet je zeggen dat dit behoorlijk is."


  "Wat er intussen staat, is zo sterk en uitgebalanceerd dat succes niet staat of valt met het vertrek van de trainer of een speler. Ik had trouwens gedacht dat de leegloop nog veel groter zou zijn."

  Berge is de motor op het middenveld.

  "Gewapend om weer mee te strijden voor de titel"

  "Dat Genk er nog altijd staat, wil alleen maar zeggen dat ze de lat weer hoger hebben gelegd. Het is verheugend om vast te stellen dat ze veelbelovende jongeren,  die begeerd zijn door gerenommeerde clubs in het buitenland, doen kiezen voor het project van Racing Genk."

   

  "Ze hebben er met de Colombiaan Cuesta weer een goede verdediger bijgehaald, op de flanken zijn ze overbezet, Theo Bongonda is een attractieve speler, Manuel Benson heeft zich ontwikkeld , Junya Ito maakte weer een hele goede indruk en Dries Wouters speelde in de play-offs een aantal heel goede wedstrijden. Ik denk dat Genk gewapend is om gewoon weer mee te strijden voor de titel."

  Het is verheugend om vast te stellen dat ze veelbelovende jongeren, die gegeerd zijn door gerenommeerde clubs in het buitenland, doen kiezen voor het project van Racing Genk.

  "We moeten Racing Genk ook niet afrekenen op de Champions League, zoals we dat trouwens met geen enkele Belgische club mogen doen. Je mag van een club van bij ons verwachten dat ze hun best doen, maar tegen wie je uitkomt is daarin te bepalend voor het succes in de groepsfase."

   

  "Ze moeten een goede beurt maken , maar we moeten niet oordelen aan het einde van het seizoen op basis van de Champions League."

  Flankaanvaller Manuel Benson in actie op training

  "Felice Mazzu mag niet té bescheiden zijn"

  "Het geraamte van Racing Genk staat er dus nog stevig. De nieuwe coach Felice Mazzu zal daarin zijn accenten leggen. Bij Charleroi was het zijn kracht om een ploeg goed te laten spelen tegen een sterkere tegenstander. Dat zal hem misschien van pas komen in  de Champions League."

   

  "Maar hij gaat bij Genk zeker op een andere manier voetballen. Hij zegt altijd te voetballen naargelang de spelers die hij ter beschikking heeft. Bij Charleroi was dat in functie van veel fysieke strijd. Bij Genk heeft hij aangegeven dat hij voortbouwt op de principes van Philippe Clement, iets wat ook doorgesproken is met het bestuur. Hij kan Genk niet ineens defensief en vanuit de reactie laten voetballen."

  Ik was verrast dat Mazzu de Supercup niet zijn verdienste noemde. Dat vond ik helemaal niet nodig. Hij werkt al 2 maanden met de spelers, heeft een ploeg opgesteld en een tactiek bepaald.

  "Ik vind dat hij goed, bescheiden en respectvol binnenkwam. Zowel tegenover de spelers als tegenover de vorige trainer. Ik herinner me Jos Heyligen in 1999, die binnenkwam bij landskampioen Genk en zei dat hij de spelers ging leren voetballen. Zijn verhaal was van korte duur. Dat doet Felice Mazzu veel beter."


  "Al mag hij ook niet te bescheiden zijn. Ik was verrast dat hij de Supercup niet zijn verdienste noemde. Dat vond ik helemaal niet nodig. Hij werkt al 2 maanden met de spelers, heeft een ploeg opgesteld en een tactiek bepaald. Bescheidenheid mag, maar niet té."

  Felice Mazzu

  Beluister het gesprek met Peter Vandenbempt over Genk

  Genk-fans zijn optimistisch voor het nieuwe seizoen: "Clement zal nog spijt krijgen"

  1. 13' - Doelpunt - Julien De Sart (0 - 1)
  1. 90' - Verv. Junya Ito door Jakub Piotrowski
  2. 86' - Geel - Petar Golubovic
  3. 76' - Doelpunt - Ianis Hagi (2 - 1)
  4. 74' - Verv. Benjamin Nygren door Ianis Hagi
  5. 71' - Verv. Ilombe Mboyo door Imoh Ezekiel
  6. 67' - Verv. Abdul Ajagun door Elohim Rolland
  7. 63' - Verv. Benson Manuel door Joseph Paintsil
  8. 54' - Verv. Hervé Kage door Eric Ocansey
  9. 50' - Doelpunt - Benjamin Nygren (1 - 1)