• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Vandenbempt: "Club Brugge is met 100% zekerheid titelkandidaat"

  In een vooruitblik op het nieuwe voetbalseizoen zegt Peter Vandenbempt meteen waar het dit jaar op staat in Jan Breydel:  "Van Club Brugge kan je nu al met 100% zekerheid zeggen: zij zijn titelkandidaat. Of ze ook kampioen gaan worden dat hangt van andere factoren af."

  Een goede structuur en een trainer die alles kent

  "Sinds een paar jaar staat er toch een heel goeie structuur.  Daar moeten ze nu een trainer inpassen die dat van binnen en van buiten kent", steekt Peter Vandenbempt van wal.

   

  "Ze hebben bij wijze van spreken geen nieuwe trainer, neen, ze hebben er een die er al lang heeft gewerkt en die zich gewoon weer in die structuur zal inpassen, weliswaar in een andere functie."

   

  Het verschil tussen Philippe Clement en de vorige trainer Ivan Leko ligt volgens Vandenbempt in de manier waarop Clement de kleedkamer kan managen.

   

  "Voor alle duidelijkheid: ik vind dat Leko als trainer van Club Brugge echt geslaagd is, door zijn manier van voetballen. Club Brugge is onder hem een aantrekkelijke ploeg geweest die altijd en overal initiatief heeft genomen en heel goed aanvallend voetbal gebracht heeft. Alleen was hij een jonge, impulsieve trainer die al eens botste met de kleedkamer. Laat dat nu net één van de grote kwaliteiten van zijn opvolger zijn, dat management van die kleedkamer. En hij kent iedereen al!"

  Het is de eerste keer in zijn piepjonge carrière dat hij bij een club komt die kampioen moet spelen.

  Peter Vandenbempt over Philippe Clement

  Philippe Clement weet ook dat er altijd druk is bij Club Brugge. "Het is de eerste keer in zijn piepjonge carrière dat hij bij een club komt die kampioen móet spelen, liefst toch wel.  Het is anders dan bij Genk waar hij kon blijven en Champions League spelen en misschien was tweede of derde daar ook wel goed genoeg. Maar bij Club is tweede niet goed genoeg dit jaar. Het is een andere situatie maar hij is daarmee vertrouwd. Niet als T1, maar dat mag voor Clement geen probleem zijn."

  Clement kan beter de kleedkamer managen dan Leko, denkt Vandenbempt.

  "Het spelersverloop valt heel goed mee"

  Het vertrek van Wesley naar Aston Villa is volgens Vandenbempt op te vangen. "Wesley was ongelooflijk belangrijk. Maar ik denk dat een spits van het type Wesley belangrijker was in het systeem van Ivan Leko dan in dat van Philippe Clement, omdat die toch enigszins anders zal gaan spelen."

   

  "Zijn vervanger, Okereke,  heeft al een goede indruk gelaten. Het is wel heel straf dat Club Brugge, weliswaar voor veel geld, opnieuw zo'n goeie spits vindt als vervanger van Wesley."

   

  Ook het vertrek van Denswil mag niet onderschat worden, zegt Vandenbempt: "Die is de afgelopen jaren toch één van de allerbeste centrale verdedigers geweest. Heel belangrijk in het uitvoetballen, persoonlijkheid...een leidersfiguur."

  Ik heb begrepen dat Ruud Vormer zich in het systeem van Philippe Clement beter voelt dan in dat van Ivan Leko.

  Peter Vandenbempt

  "De weelde op de flanken bij Club Brugge, we moeten wel nog zien of iedereen blijft, en centraal op het middenveld waar ze met 8 of 9 zijn voor enkele posities is heel groot als iedereen fit is"

   

  En tot slot heeft Vandenbempt het ook nog over aanvoerder Ruud Vormer. "Ik heb begrepen dat hij zich in het systeem van Clement, dat toch iets meer aansluit bij het systeem van Michel Preud'homme, beter voelt dan in dat van Leko. Ook al heeft hij in het eerste jaar van Leko toch een topseizoen gehad."

  Wesley verliet Club Brugge voor Aston Villa

  Wesley verliet Club Brugge voor Aston Villa

  "Club is gewoon de beste ploeg van de laatste 5, 6 jaar"

  Het enige waaraan Club Brugge zich zal moeten aanpassen, is aan het verdedigen met z'n vieren. "In de voorbereiding is dat al wat moeilijker geweest. Maar er is geen enkele reden om te denken dat Club Brugge niet opnieuw hoog zal eindigen. Het is gewoon de beste ploeg en club van de voorbije 5, 6 jaar. Het is in onze competitie de enige ploeg geweest die constant is geweest. Altijd bovenaan gëeindigd, Europees gepresteerd en ook in de beker goed gespeeld."

   

  Vandenbempt verwacht niet dat er een vorm van laksheid zou kunnen ontstaan bij Club. "Neen, want ze zijn gefrustreerd dat ze vorig jaar de titel niet konden pakken. De bazen van Club Brugge vonden dat ze vorig seizoen de beste ploeg hadden in jaren, dus ze zijn ontevreden dat ze geen kampioen zijn geworden."

  De bazen van Club Brugge rekenen met hun nieuwe trainer op een titel

  We zullen zien wat Club Brugge deze zomer nog kan brengen in de voorronde van de Champions League. Dat kan een enorme boost geven, mochten ze doorgaan.

  Peter Vandenbempt

  "De spelers hebben een nieuwe trainer, nieuwe impulsen en zijn zeer gebeten om ten eerste te laten zien dat ze beter zijn dan Racing Genk en ten tweede hebben ze ook een trainer die zijn ex-ploeg wil kloppen."

   

  "We zullen zien wat Club Brugge deze zomer nog kan brengen in de voorronde van de Champions League. Dat heeft toch de beginperiode van Ivan Leko wat gehypothekeerd, want toen werden ze uitgeschakeld in Athene. Maar dat kan nu een enorme boost geven, mochten ze doorgaan."

  Bekijk het gesprek met Peter Vandenbempt over Club Brugge