• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Kruijswijk pleit voor maatregelen bij hitte: "Dit lijkt me niet gezond"

  " "

  Steven Kruijswijk achter gele trui Julian Alaphilippe onder de loden hitte.

  In België is het heet, maar in Frankrijk vandaag was het nog wat heter. Het Tour-peloton werkte de 16e rit in Nîmes onder een loden hitte af. Bij radiocommentator Carl Berteele was het 38 graden op de motor, Steven Kruijswijk, de derde in de stand, vraagt maatregelen van de organisatie.

  De renners en teams doen er alles aan om het draaglijk te maken: ijsvesten, ijsblokjes in shirts en helmen, massa's bidons met drinken en water. Maar Kruijswijk richtte zich na de rit ook tot de organisatie. De kopman van Jumbo-Visma opperde na de 16e etappe om vroeger te starten of de etappe in te korten.

   

  "Je ziet dat overal maatregelen worden genomen, maar wij gaan gewoon door", zei de nummer drie van het klassement aan de finish in Nîmes.

   

  De renners moesten 177 kilometer afleggen terwijl de temperatuur in het zuiden van Frankrijk opliep tot bijna 40 graden. "Ik las berichten over code oranje, code geel. Maar waarschijnlijk geldt dat niet voor de Tour de France. Wij gaan gewoon door. Dat is best apart, want dit lijkt me niet helemaal gezond", aldus Kruijswijk.

   

  "Hier valt bijna niet tegenop te drinken. Je moet echt zuinig zijn met je krachten en jezelf goed verzorgen, want dit hakt erin. Iedereen stond bij de start al te zweten. Het is ook niet zo dat we lekker om 8u 's ochtends starten. Nee, wij starten op het heetst van de dag. Sporten is gezond, maar in deze situatie waarschijnlijk iets minder."

   

  Kruijswijk benadrukt dat hij ook geen pasklare oplossingen heeft. "Ik snap dat het niet makkelijk is. Dit is ook het spelletje: drie weken fietsen hakt erin, dat hoort bij de Tour. Maar het moet wel verantwoord blijven. Blijkbaar zijn de belangen toch te groot om al eerder op de dag van start te gaan. Dan is de Tour de France toch net wat groter."

   

  "Maar ik vind wel dat in de toekomst bij zulke temperaturen ook aan de gezondheid van de renners moet worden gedacht. We zijn er allemaal doorheen gekomen, gelukkig was de etappe ook redelijk vlak. Maar we moeten niet te veel van zulke dagen hebben."

  Dit is ook het spelletje: 3 weken fietsen hakt erin, dat hoort bij de Tour. Maar het moet wel verantwoord blijven. Blijkbaar zijn de belangen toch te groot om al eerder op de dag van start te gaan. Dan is de Tour de France toch net wat groter.

  Sagan: "In een bakoven gereden"

  Iedereen klaagde van de hitte. Ook groene trui Peter Sagan: "Ik had de indruk dat ik in een bakoven aan het rijden was. Ik heb enorm veel bidons moeten drinken. Ik nam er eentje, en nog eentje, en nog eentje, en nog eentje... Als we in deze hitte de bergen in moeten, wordt dat zelfmoord."

   

  Ook gele trui Julian Alaphilippe pufte en blies: "Het was heel warm, maar dat is zo voor iedereen. Je kunt er alleen maar mee omgaan. Ik heb ongelooflijk veel ijsblokjes in mijn nek gegooid tijdens de rit. Ik probeerde ook genoeg te drinken en het is ook belangrijk om niet te vergeten om voldoende te eten. Al bij al kwam ik de dag goed door."

   

  "Maar er zijn geen rustige dagen in de Tour, dagen waarop je kan recupereren zijn er niet. Maar het was toch minder lastig dan andere dagen. De dagen zijn lang hier, met ook nog mijn verplichtingen na de etappe. Dus wordt het zaak om toch zo goed mogelijk te recupereren." Na deze rit skipte de Fransman alvast de interviews en trok meteen naar het hotel met de hitte als excuus. 

  De Buyst hoopt op clementie bij tijdslimiet in Alpen

  Ook de Lotto-Soudal-Belgen deden wat ze konden. Jasper De Buyst heeft ook een idee voor de organisatie: "Ik hoop dat de tijdslimiet in de Alpen een beetje wordt aangepast. Anders wordt het wel heel zwaar om op tijd te finishen."

   

  "Ik heb de tel niet bijgehouden hoeveel bidons ik heb gedronken en over mijn hoofd heb gekapt", zegt De Buyst. "Het is heel heet."

   

  Ook Tiesj Benoot had het lastig. "Ik ben een "zoute zweter". Dat betekent dat ik heel veel zout verlies als het warm is. Ik kan dat eigenlijk fysiologisch gezien niet aanvullen, dus moet je echt op de limiet gaan aanvullen, de grens opzoeken met je maag, want anders krijg je daar weer problemen. Bij mij is dat ongeveer 3 bidons per uur. Maar ik denk dat ik toch nog redelijk uitgedroogd ben nu. Af en toe leg je wat ijs in de nek, maar dat zijn allemaal druppels op een hete plaat."

   

  Tim Wellens kampt met een hitteprobleem, dat is algemeen geweten. "Het is voor iedereen superwarm in het peloton. Ik zag heel wat renners water over hun hoofd gieten. De temperaturen zijn op het randje, maar het is nog net te doen. Ik heb het aantal bidons dat ik heb gebruikt niet geteld, maar het waren er heel veel."