Nieuw in ons voetbal: refs bezoeken clubs en clubs evalueren refs

  Scheidsrechtersbaas Bertrand Layec heeft op een infosessie de nieuwe regels en nieuwe aanpak voor het komende voetbalseizoen uitgelegd. Clubs die de refs mogen evalueren en refs die bezoekjes aan verschillende clubs zullen brengen, zijn opvallende initiatieven.

  "Refs zijn als spitsen, ze scoren niet zonder vertrouwen"

  Vrijdag trekt de Jupiler Pro league zich opnieuw op gang. Na een seizoen waarin de arbitrage vaak onder vuur lag, wilt scheidsrechtersbaas Bertrand Layec in de eerste plaats het imago van de refs oppoetsen. Broodnodig volgens de Fransman.

   

  "Veertig procent van de coaches in eerste klasse is het vertrouwen kwijt. Dat is te veel", zei Layec. "Ik ben 6 maanden in België en ik merk een gebrek aan vertrouwen en onderlinge relaties. Arbiters moeten beter gerespecteerd en aanvaard worden. Een ref is als een spits, zonder vertrouwen scoort die niet."

   

  Om het vertrouwen te herstellen hebben de scheidsrechters hard gewerkt aan hun fysieke vorm. "Allemaal samen zijn de refs zo'n 84 kilogram kwijtgespeeld. Ze hebben de voorbije maanden heel hard gewerkt. Maar dat zijn nu eenmaal de normen van de UEFA, die zijn veeleisend."

   

  Er komen ook twee opmerkelijke initiatieven. Clubs worden vanaf komend weekend gevraagd om elke speeldag feedback te geven over de prestaties van het scheidsrechtersteam en ze mogen extra uitleg vragen. Daarnaast zullen de scheidsrechters ook de verschillende clubs bezoeken. Door te praten met spelers en trainers moet de relatie verbeteren.

   

  "Dat initiatief heb ik ook opgezet in Frankrijk en dat werpt vruchten af. Je bouwt samen iets op en daardoor zal je ook makkelijker beslissingen aanvaarden van refs", zegt Layec.

  Gele en rode kaarten voor spelers en trainers op de bank

  Scheidsrechtersbaas Bertrand Layec gaf ook uitleg bij een aantal nieuwe regels voor het komende seizoen. Ze zijn gericht op drie doelstellingen: het respect voor de arbitrage verbeteren, het tijdverlies beperken en het voetbal aantrekkelijker maken.

   

  Voortaan zullen ook spelers, trainers en andere stafleden op de bank een gele of een rode kaart kunnen krijgen, als ze zich misdragen naast het terrein. Daarbij rust een belangrijke verantwoordelijkheid op de schouders van de hoofdcoach. Als een scheidsrechter niet precies weet wie zich misdragen heeft op de bank, is het aan de coach om de naam op te hoesten. Doet die dat niet, zal de T1 zelf de kaart krijgen.

   

  Nog een nieuwigheid om tijd te winnen: een geblesseerde speler of een speler die vervangen wordt, zal het veld moeten verlaten langs de dichtsbijzijnde buitenlijn. "Gedaan met het tergend traag wandelen naar de neutrale zone", aldus Layec.

   

  Voortaan zullen aanvallers bij een vrijschop ook een meter afstand moeten nemen van een verdedigend muurtje om nodeloze confrontaties en extra tijdverlies te vermijden. Een doelman moet tijdens het nemen van een strafschop dan weer met slechts één voet op de doellijn staan en niet langer met twee.

  Clement: "In voorbereiding al gemerkt dat refs kilo's kwijt waren"

  Layec: "Ik wil echte leiders op het veld zien"

  Van Driessche: "We hebben hard gewerkt"