Controverse op WK Zwemmen: Brit weigert met Chinees op podium te staan (video)

  Een bizarre podiumceremonie was het gespreksonderwerp dinsdag op het WK zwemmen. De Brit Duncan Scott weigerde samen met winnaar Yang Sun op het podium te staan omwille van die zijn dopingverleden. Dat resulteerde in een bitse uithaal van Sun.

  De Chinees Yang Sun won de 200 meter vrije slag bij de mannen. Hij kreeg het goud nadat Danas Rapsys gediskwalificeerd werd voor een valse start. Tweede werd de Japanner Katsuhiro Matsumoto. De Rus Martin Malyutin en de Brit Duncan Scott zwommen in exact dezelfde tijd naar een gedeelde derde plaats.

   

  Vier mensen werden dus op het podium verwacht, maar dat was zonder Duncan Scott gerekend. Scott weigerde samen met winnaar Sun op het podium te staan en wou hem ook geen hand geven.

   

  De reden: de aanwezigheid van de Chinees beroert de gemoederen. Heel wat van zijn collega's vinden het maar niets dat Sun meedoet aan het WK. De drievoudig olympisch kampioen werd in het verleden al eens geschorst vanwege doping en is nu weer onderwerp van discussie. Sun weigerde vorig jaar mee te werken aan een onverwachte dopingcontrole. De FINA deelde geen straf uit, maar het wereldantidopingagentschap (WADA) is wel naar sporttribunaal TAS gestapt om de zaak voor te leggen.

   

  Sun van zijn kant kon de actie van Scott niet smaken. Hij ging na de podiumceremonie verhaal halen bij Scott en sneerde: "Jij bent een loser, ik ben een winnaar."

   

  Eerder had Sun ook de 400m vrije slag gewonnen. Mack Horton, de nummer twee op dat nummer, noemde de Chinees na de race een "dopingzondaar". "Ik behoor tot het kamp Mack", zei Duncan Scott over zijn actie.