4 jaar schorsing voor Oostenrijkse langlaufers in Operatie Aderlass

    De foto van Max Hauke die op heterdaad betrapt werd tijdens een transfusie ging de wereld rond.

    De Oostenrijkse langlaufers Max Hauke en Dominik Baldauf krijgen een schorsing van 4 jaar wegens het gebruik van bloeddoping. Dat heeft het Oostenrijkse antidopingagentschap dinsdag bekendgemaakt. De uitspraak kadert in de zaak-Aderlass.

    De langlaufers, beiden 27 jaar oud, werden eind februari op het WK langlaufen in het Oostenrijkse Seefeld gearresteerd, samen met drie andere atleten. Hauke werd toen op heterdaad betrapt tijdens een transfusie.  De twee Oostenrijkers werden meteen voorlopig geschorst. Ze zien nu al hun resultaten wegvallen sinds 1 april 2016, toen ze met hun weinig koosjere praktijken begonnen.

     

    De zaak-Aderlass draait rond de Duitse dokter Mark Schmidt. Die werd eind februari opgepakt in zijn kabinet in Erfurt. Hij zou een dopingnetwerk opgezet hebben waarbij minstens 21 atleten uit acht landen en vijf sporten betrokken zijn.