• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Wellens mikt voluit op bollentrui: "Ik moet er gewoon voor knokken"

  Tim Wellens wil zijn bollentrui graag houden tot in Parijs.

  Tim Wellens (Lotto-Soudal) verschuift zijn doel in de Tour van een etappezege naar winst in het bergklassement. "Hoe dichter ik bij Parijs kom, hoe meer ik begin te geloven dat ik de bollentrui daar ook kan dragen."

  In de slotweek van de Ronde van Frankrijk volgen nog zes kleppers boven de 2.000 meter: Col de Vars (2.109 meter), Col d’Izoard (2.306 meter), Col du Galibier (2.642 meter), Col de L’Iseran (2.770 meter), Tignes (2.113 meter) en Val Thorens (2.365 meter).

   

  Toch laat Tim Wellens, die de bollentrui sinds de derde etappe draagt, zich niet afschrikken. Hij mikt voluit op het bergklassement. "Aanvankelijk lag de focus op ritwinst, maar hoe langer ik die trui draag, hoe meer ik begin te geloven dat ik die wil meenemen tot in Parijs", vertelde hij op de tweede rustdag in Nîmes.

   

  Eenvoudig wordt dat niet, want Pinot is tot op 14 punten genaderd van onze landgenoot. "Ik moet er gewoon voor knokken. Vooral in rit 18 moet ik enorm mijn best doen om punten te rapen. Op die cols aan de finish vallen veel punten te grijpen, dus de klassementsrenners kunnen nog veel rapen."

   

  "Maar ik denk niet dat Pinot er mee bezig is. Als hij nog twee keer zou winnen bergop, graait hij 80 punten mee. Dan moet ik zien dat ik elders genoeg punten heb verzameld."

  De klassementsrenners kunnen nog veel punten rapen, maar ik denk niet dat Pinot er mee bezig is.

  Tim Wellens

  "Ik moet mijn punten grijpen in een vlucht"

  Ploegmaat De Gendt, derde in het bergklassement, kan een belangrijke helper zijn. "In de eerste plaats moet ik proberen om punten te grijpen onderweg in een ontsnapping. Lukt dat niet, dan is het hopen dat Thomas bijvoorbeeld mee is en die punten afsnoept van een ander."

   

  "Kijk, ik moet mijn punten grijpen in een vlucht. Als ik een goede dag heb, kan ik op cols onderweg punten scoren. Dat moet ik doen via een ontsnapping. Als ik wegrijd met de beste renners van het peloton, zijn mijn kansen klein. Dus moet je hopen dat je bij de start van de rit goed bent, die vlucht haalt en punten pakt, vooral in rit 18 waar er veel te verdienen zijn."

   

  Thomas De Gendt vindt dat Wellens het momenteel "goed aanpakt". "Hij probeert mee te schuiven in de ontsnapping en punten te pakken onderweg. Je moet niet kijken naar die punten die aan de finish te halen zijn. Dat is meestal heel moeilijk. Het grootste gevaar komt van de klassementsrenners, want er zijn nog een paar aankomsten bergop en daar zijn dubbele punten te verdienen."

   

  Voor De Gendt is zijn Tour uiteraard al geslaagd met een ritzege. Wat staat in die derde week nog op het spel? Ik zal nog veel werken voor de ploeg, enkel in rit 17 zie ik nog kansen voor mezelf, in de etappe naar Gap. Daar zal wellicht een vlucht wel dragen tot het eind, maar ik weet ook dat heel veel renners die rit nog met stip hebben aangeduid."

  Kan De Gendt zijn kamergenoot nog eens helpen?

  Sergeant: "Het zal moeilijk worden"

  Ploegmanager Marc Sergeant vreest dat het niet evident wordt om in Parijs te pronken met de bollentrui. "Het zal moeilijk worden, omdat er steeds meer renners uitgerangeerd zijn in het klassement en die gaan zich nu moeien met de ontsnappingen. Dan wordt het heel lastig om die punten te pakken."

   

  Dat De Gendt en Wellens er in elk geval alles aan zullen doen om de bollentrui in de ploeg te houden, staat buiten kijf. "Ze zitten vanaf kilometer 0 al klaar achter de rode auto. Liefst proberen ze met 2 mee te zijn of toch 1 van de 2. Da’s ook de juiste manier. Ze zijn er volop mee bezig."